Oknyomozás

Jelentkezz gyakornoknak az Átlátszó Oktatáshoz!

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás. Középiskolai diákok, főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését is várjuk az ország minden részéről. Szeretnéd, ha az oktatási intézmények átláthatóbban működnének? Szeretnéd lenyomozni a közpénz útját? Közérdekű adatot igényeltél, de nem adják ki? Tudsz valamilyen visszaélésről, jogszabály-sértésről vagy korrupcióról, de nem tudod, mit tehetnél?  Érdekel az újságírás, de soha nem volt lehetőséged megmutatni, mire vagy képes? Jobbnál jobb képeket készítesz, videókat szerkesztesz, és szeretnéd élesben is bevetni magad? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, TÉGED keresünk!

Az Átlátszó Oktatás Magyarország egyetlen oktatással foglalkozó oknyomozó blogja. Csapatunk leendő tagjaként  költséghatékonyabb és átláthatóbb működésre sarkallhatod az oktatási intézményeket a visszaélések és korrupciós ügyek feltárásával.

Gyakornoki programunk során megkapod az oknyomozó újságíráshoz szükséges tudást, megtanulod feltárni a tényeket és elfogultság nélkül átadni őket az olvasóknak. Emellett a felsőoktatáshoz kapcsolódó nagyobb projektjeinkben is részt vehetsz.

Korábbi munkatársaink közül többen később a 24.hu, a HVG és az Index (Telex) szerkesztőségében dolgoztak. Volt, aki a magyarországi oknyomozó újságírók legnagyobb elismerését, a Transparency-Soma díjat is megkapta.

Jelentkezés:

Egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint középiskolai tanulók jelentkezését várjuk az ország minden részéről. 18 év alatti diákként is jelentkezhettek. Utóbbi esetben szülői felelősségi nyilatkozatot fogunk kérni a programba való beválogatás esetén.

Az első körben az alábbiakat várjuk 2022. február 20-a éjfélig az [email protected] címre:

    1. önéletrajz
    2. két cikkötlet (mindegyikhez írj egy rövid tervet arról, hogy mennél utána az információknak).

Az online interjú (Zoom) várható időpontja: 2022. február 26., szombat.

A képzések előreláthatólag 2022. március elejétől, szombati napokon lesznek majd. A képzés során a blog szerzői és neves meghívott előadók fognak beszélni többek között az oknyomozó újságírásról, közérdekű adatigénylésről, az újságírás jogi és etikai kérdéseiről, adatbázisok kezeléséről (például cégjegyzék, ingatlannyilvántartás), stilisztikáról és interjúkészítésről. A képzés során minden résztvevő egy mentort kap maga mellé, akivel együtt fog dolgozni a blogon megjelenő cikkeken és projektjeinken.

A program végén közösen értékeljük az eltelt időszakot, és a program során nyújtott teljesítményetek függvényében akár állandó szerzőnek is felkérünk titeket. Állandó szerzőnkként az elkészült cikkeidért tisztességes honort fizetünk. 

Címlapkép: Részlet a Közönséges bűnözők c. filmből (1995), saját szerkesztés. 

Megosztás