Oknyomozás

Jelentkezz gyakornoknak az Átlátszó Oktatáshoz! 

Szeretnéd, ha az oktatási intézmények átláthatóbban működnének? Szeretnéd lenyomozni a közpénz útját? Közérdekű adatot igényeltél, de nem adják ki? Tudsz valamilyen visszaélésről, jogszabály-sértésről vagy korrupcióról, de nem tudod, mit tehetnél?  Érdekel az újságírás, de soha nem volt lehetőséged megmutatni, mire vagy képes? Jobbnál jobb képeket készítesz, videókat szerkesztesz, és szeretnéd élesben is bevetni magad? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, TÉGED keresünk.

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás, Magyarország egyetlen oktatással foglalkozó oknyomozó blogja. Csapatunk leendő tagjaként költséghatékonyabb és átláthatóbb működésre sarkallhatod az oktatási intézményeket a visszaélések és korrupciós ügyek feltárásával. A program során elsajátíthatod az oknyomozó újságíráshoz szükséges tudást, megtanulod feltárni a tényeket és elfogultság nélkül átadni az olvasóknak. Emellett a felsőoktatáshoz kapcsolódó nagyobb projektjeinkben is részt vehetsz. 🙂

Korábbi munkatársaink többek között a 24.hu, HVG, és Index köreiben helyezkedtek el. Volt, aki az oknyomozásért járó Soma-díjat is megkapta.

Jelentkezés:

Egyetemi, főiskolai hallgatók és középiskolás diákok jelentkezését várjuk az ország minden részéről. 18 év alatti diákként is jelentkezhettek

Az alábbiakat várjuk november 20. éjfélig az [email protected] címre:

  1. az önéletrajzod,
  2. egy rövid levél arról, miért szeretnél az Átlátszó Oktatásnál írni, milyen témákról írnál szívesen,
  3. két cikkötlet, és egy-egy rövid terv arról, hogyan mennél utána az információknak.

Az írásbeli anyag alapján legjobbnak bizonyult jelölteket szóbeli interjúra várjuk, amelynek időpontja november 23., szombat. A beszélgetést személyesen Budapesten és videocseten (pl. Skype) is meg tudjuk oldani.

A képzés 2019. decemberétől, várhatóan szombati napokon lesz megtartva. A képzés során a blog szerzői és neves meghívott előadók fognak beszélni többek között az oknyomozó újságírásról, közérdekű adatigénylésről, az újságírás jogi és etikai  kérdéseiről, adatbázisok kezeléséről (például cégjegyzék, ingatlannyilvántartás), stilisztikáról és interjúkészítésről. A képzés során minden résztvevő egy mentort kap maga mellé, akivel külön-külön is dolgozni fog a blogon megjelenő cikkeken és projektjeinken.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás