Oknyomozás

Diákokat és hallgatókat keresünk, jelentkezz gyakornoknak az Átlátszó Oktatáshoz!

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás. Középiskolai diákok, főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését is várjuk az ország minden részéről. Szeretnéd, ha az oktatási intézmények átláthatóbban működnének? Szeretnéd lenyomozni a közpénz útját? Közérdekű adatot igényeltél, de nem adják ki? Tudsz valamilyen visszaélésről, jogszabály-sértésről vagy korrupcióról, de nem tudod, mit tehetnél?  Érdekel az újságírás, de soha nem volt lehetőséged megmutatni, mire vagy képes? Jobbnál jobb képeket készítesz, videókat szerkesztesz, és szeretnéd élesben is bevetni magad? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, TÉGED keresünk. 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Az Átlátszó Oktatás Magyarország egyetlen oktatással foglalkozó oknyomozó blogja. Csapatunk leendő tagjaként, az oktatási intézményeket költséghatékonyabb és átláthatóbb működésre sarkallhatod, a visszaélések és korrupciós ügyek feltárásával.

Gyakornoki programunk során megkapod az oknyomozó újságíráshoz szükséges tudást, megtanulod feltárni a tényeket és elfogultság nélkül átadni az olvasóknak. Emellett a felsőoktatáshoz kapcsolódó nagyobb projektjeinkben is részt vehetsz. 

Korábbi munkatársaink többek között a 24.hu, HVG, és Index köreiben helyezkedtek el. Volt, aki az oknyomozásért járó Soma-díjat is megkapta.

Jelentkezés:

  • Egyetemi és főiskolai hallgatók és középiskolai tanulók jelentkezését várjuk az ország minden részéről. 18 év alatti diákként is jelentkezhettek. Utóbbi esetben, szülői felelősségi nyilatkozatot fogunk kérni a programba való beválogatás esetén.

Az első körben az alábbiakat várjuk szeptember 23 éjfélig az [email protected] címre:

  1. önéletrajz,
  2. motivációs levél: miért szeretnél az Átlátszó Oktatásnál írni, milyen témákról írnál szívesen,
  3. két cikkötlet, és egy-egy rövid terv arról, hogyan mennél utána az információknak.

Az írásbeli anyag alapján legjobbnak bizonyult jelölteket szóbeli interjúra várjuk, amelynek időpontja szeptember 26-a szombat, a beszélgetést Budapesten személyesen, vagy videocseten (pl. Skype) is meg tudjuk oldani.

A képzés 2020. októbertől, várhatóan szombati napokon lesz megtartva. A képzés során a blog szerzői és neves meghívott előadók fognak beszélni többek között az oknyomozó újságírásról, közérdekű adatigénylésről, az újságírás jogi és etikai  kérdéseiről, adatbázisok kezeléséről (például cégjegyzék, ingatlannyilvántartás), stilisztikáról és interjúkészítésről. A képzés során minden résztvevő egy mentort kap maga mellé, akivel külön-külön is dolgozni fog a blogon megjelenő cikkeken és projektjeinken.

A program végén közösen értékeljük az eltelt időszakot, és a program során nyújtott teljesítmény függvényében, akár állandó szerzőnek is felkérünk titeket.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás