adatigénylés

Elindult a HÖKmonitor

A mai naptól bárki számára elérhető hok.atlatszo.hu-n te is bepillanthatsz Magyarország 20 legnagyobb felsőoktatási intézményén működő hallgatói önkormányzat zsebébe. Az Átlátszó Oktatás eddigi legnagyobb szabású projektjében kereshető formába gyűjtöttük, hogy 2010-től egészen napjainkig ki, mikor és miért kapott pénzt a HÖK-től.


Az Átlátszó Oktatás történetének elmúlt három évében mindvégig azon dolgoztunk, hogy a magyar hallgatói önkormányzatok közpénzköltései átláthatóvá és ellenőrizhetővé váljanak. Számtalan pert indítottunk és nyertünk meg, a helyzet azonban még sem változott igazán: a hallgatói önkormányzatok még mindig szeretnek titkolózni.

 

Ahhoz, hogy kinek mennyivel honorálta a munkáját egy Hallgatói Önkormányzat eddig, a legtöbb esetben csak közérdekű adatigényléseken keresztül lehetett hozzáférni, ami elijeszthette az átlagos magyar hallgatót. A könnyebb átláthatóság érdekében hoztuk létre a HÖKmonitort. Honlapunkon összesen 20 egyetem hallgatói önkormányzatának személyi kifizetései váltak kereshetővé és összehasonlíthatóvá egyetlen felületen. Az adatokat egészen 2010-ig visszamenőleg bárki megnézheti. Sem regisztráció, sem név megadása nem szükséges hozzá.

A 20 egyetem közül kettő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a Debreceni Egyetem megtagadta az együttműködést az adatok kiadásával kapcsolatban, így velük szemben pert indítottunk. Néhány egyetem esetén az adatok még feldolgozás alatt vannak, de nagy erővel dolgozunk azon, hogy ezek is a lehető leghamarabb elérhetővé váljanak.

Közérdekű adat?

A törvény szerint a hallgatói önkormányzatok gazdálkodása ma Magyarországon teljesen nyilvános kell, hogy legyen, ugyanis egy közfeladatot ellátó, közpénzből működő szerv gazdálkodása nyilvános. Ezt maga a bíróság is kimondta mikor alig másfél éve másodfokon is megnyertük a pert az ELTE Állam -és Jogtudományi Kara ellen.

 

A hallgatói önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos megkereséseinket mégis rendre elutasította több magyar felsőoktatási intézmény. A HÖKmonitor keretében a húsz legnagyobb egyetemhez nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, de sokan a legváltozatosabb kifogásokkal akartak kibújni az adatszolgáltatás alól. A BME például túlzó költségigénnyel állt elő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyházi előjogai mögé akart bújni, de a Szent István Egyetem is csak azután adta ki az adatokat, hogy perrel fenyegettük őket.

 

Ebből is jól látható, hogy rengeteg hallgatónak eddig nem, vagy csak nagyon nehézkesen volt lehetősége betekinteni saját képviselői zsebébe. Nem is csoda, hogy a nyilvánosság ellenőrzése nélkül, évi több millió forinttal gazdálkodó HÖK-ök működéséről sorra derültek ki különböző visszásságok. Elég, ha csak annyit mondunk: Török Márk.

 

Történetük

Az HÖKmonitor alapvető célja, hogy a fiatal politikai generáció megismerje és megtapasztalja az átláthatóság fontosságát. A politikával akár kicsiben akár nagyban együtt jár az elszámoltathatóság. Az átláthatóság ezen a területen különösen fontos, hiszen a hallgatói önszerveződés egyetlen jogilag elismert intézménye, a HÖK a demokrácia tanulóterepe. Az ifjúság egy jelentős része számára a HÖK­-ök jelentik az első, közvetlen érintkezést a politikával, így ezek nyomán tanulják meg a demokrácia működését.

 

Sokuk pedig a hallgatói önkormányzatban betöltött tisztsége után a nagy politikában is megjelenik. Így történt ez Rétvári Bence, Szávay István, Vona Gábor, Staudt Gábor, Oszkó Péter, Gál András Levente, Szabó László, Fábri György és Simicska Lajos esetében is. Ezért nagyon fontos, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalok már az egyetemi éveik alatt megismerjék és megtanulják a modern demokráciák egyik fő kritériumát, az átláthatóságot.

 

A magyar hallgatói önkormányzatok az egyes egyetemeken belül viszonylag autonóm módon határozzák meg mikor és mennyi fizetség jár valakinek. Ez a rendszer azonban csak akkor működhet visszaélések nélkül, ha a hallgatók képesek ellenőrizni és elszámoltatni saját képviselőiket.

Az HöK Monitor azért jött létre, hogy parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatából készített adatbázisokhoz hasonlóan, a hökösök személyi juttatásai is nyilvánosan kereshetőek legyenek. Bízunk benne, hogy a projekt hosszútávon megvalósíthatja a magyar hallgatói önkormányzati rendszer teljes transzparenciáját, és reméljük, hogy a jövőben a nagypolitika pályájára lépő fiatalok magukkal viszik a HÖK-ben megtapasztalt átláthatóság értékét.


Megosztás