Mutyimondó

A divatbemutató, amiért fizettél, de nem voltál meghívva, Göd iparvárossá válhat, a tankönyvkiadók pedig perre mennek. | Heti Mutyimondó

Az oktatás szabadságáért perlik az államot a tankönyvkiadók, mert csak az egyentankönyveket engedélyezték

Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó pert indított a magyar állam ellen, mert mostanra derült ki, hogy hiába szerették volna meghosszabbítani tankönyveik engedélyét további öt évre, ezt eljárás lefolytatása nélkül visszautasították. Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke az Átlátszónak azt mondta, hogy ez a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron tehát az oktatás szabadságáról szól, mert ha elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok az országban. Videóinterjú.

Tízmilliókkal támogatta egy közpénzből működő alapítvány Zoób Kati amerikai divatbemutatóját

Titkolja a külügy, hogy mire költik a magyar állam százmillióit Finkelstein “gyermekei” az Egyesült Államokban – írtuk az év elején. Akkor azt szerettük volna megtudni, hová folyik el a magyar állam több, mint 2 milliárd forintja, amelyet a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezetnek utalt ki az elmúlt években – az Átlátszó jelenleg is pereli a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot (KKM) ezeketért az adatokért. A költségek egy része ugyanakkor most kiderült: a szervezet 120 ezer dollárt (mintegy 33 millió forintot) fordított egy divatbemutatóval összekötött eseményre, amelyet Magyarország washingtoni nagykövetségén rendeztek meg.

Míg tavaly 4,5 milliárd forint pénzbírságot szabott ki a rendőrség, idén már most 9 milliárdnál járnak

Megtáltosodott a rendőrség a bírságkiszabások terén. Ez derül ki a köztévének adott legújabb tájékoztatásukból. Amíg ugyanis tavaly egész évben összesen 4,57 milliárd forintra büntették a szabálysértőket, addig már most ennek kétszeresét teljesítették. Hogy ebből mennyi folyik be, az is érdekes lesz, mert 2017-ben mindössze 1,87 milliárd forint került az állam kasszájába.

Terjeszkedik a Samsung-gyár, Göd iparvárossá válhat, a környékbeliek aggódnak

„A jövő költözött be Gödre” – újságolta örömmel Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban, a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén. A 2018-tól évi 50 ezer akkumulátor gyártását tervező, 100 milliárd forintból megvalósuló gigaberuházás valóban jelentős változásokat hozott – és továbbiakat is hozhat még – Göd életében, ám az biztos, hogy a város Göd-Újtelep nevű részén, a Samsung iparterületének közelében élők biztosan nem így képzelték el a jövőt, amikor ide költöztek. Az Átlátszónak többen arról is panaszkodtak, hogy a Samsung közelsége miatt komoly kár érte őket, ingatlanjaik értéke jelentősen lecsökkent. A panaszosok szerint azonban nemcsak az önkormányzat nem veszi eléggé komolyan őket, hanem a város más részein élők is közömbösek a problémáik iránt.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. szeptember 14-én (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mailcímedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás