Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Újabb ingatlant vett Szlovákiában a Szijjártó embereivel kitömött alapítvány

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány egyik leányvállalata idén februárban vásárolta meg a Bártfa (Bardejov) történelmi belvárosában található épületet. A rózsaszín sarokházban korábban évekig OTP-fiók üzemelt, most hosszú távú bérbeadásra kínálják ismeretlen összegért. A Szijjártó Péter külügyminiszter embereivel kitömött alapítványnak ezzel együtt már 26 ingatlana van öt környező országban, és csak Szlovákiában 14 darab.

Az elmúlt két évben szlovákiai kastélyt és várromot, romániai szállodákat, szlovéniai gyógyfürdőt és horvátországi műemléket is vásárolt a közpénzből létrehozott szervezet, amelyet Szijjártó-közeli emberek irányítanak. Honlapja azonban a mai napig nincs, és a kormány által írt jogszabályoknak „köszönhetően” szinte semmit nem tudni a működéséről.

KEKVA, vagyis közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány a működési formája azoknak a szervezeteknek, amelyeket 2021-ben hozott létre a kormány. Rengeteg közpénz mellett addig állami kézben lévő intézményeket, egyetemeket, értékes ingatlanokat és cégeket kaptak meg ingyen az induláskor, amellyel gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak.

Az egyik ilyen KEKVA a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA), ami megalapításakor két állami céget kapott ajándékba a kormánytól: a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, amelyeknek együttes értéke a bíróság bejegyző végzése szerint akkor 15,2 milliárd forint volt. A cégeknek az átadáskor már birtokukban volt 4 külföldi ingatlan, azóta pedig különböző leányvállalatokon keresztül még továbbiakat vettek.

A legújabb szerzemény

Egy szlovákiai lap, a Korzár írta meg 3 nappal ezelőtt, hogy a KEOMA szlovákiai leányvállalata, a Manevi SK idén februárban megvásárolt egy épületet Bártfa (Bardejov) történelmi belvárosában. A lengyel határ közelében fekvő, mintegy 30 ezer lakosú várost az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította 2000-ben kulturális jelentősége és épületei különlegessége miatt.

A Manevi SK által megvett ingatlan a szlovákiai település főterén, a 15. században épült Szent Egyed-bazilika közelében, a 16. századi városháza szomszédságában fekszik.

Balra a Manevi SK által megvásárolt ingatlan, jobbra a városháza (fotó: Google Street View)

A rózsaszín saroképület földszintjén évekig OTP-fiók működött, ahogy az a Google 2019-es utcaképén is látható. Ez viszont már a múlt: idén május 31-e óta egy szlovák ingatlanportálon hosszú távú bérlésre kínálják a 200 négyzetméteres ingatlant, üzleti és gasztro célokra.

A közvetítőcég által közzétett fotókon jól látszik, hogy az OTP-logókat leszedték, a belső térben irodai környezet, a boltíves alagsorban pedig vendéglátásra alkalmas helyiségek találhatók.

A szlovák ingatlannyilvántartás szerint a történelmi épület 2023. február 23-án került a Manevi SK nevére. A Korzár cikke szerint az előző tulajdonosa az OTP Real Slovensko s.r.o. volt, de azt nem tudni, mennyiért vette meg a KEOMA leánycége.

Már 26 ingatlan 5 országban

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek az adományozás idején összesen 4 külföldi ingatlana volt: a Comitatusnak egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotele Romániában, a szatmárnémeti Pannónia Szálló és a máramarosszigeti Korona Szálló.

Az alapítvány azonban nem elégedett meg ennyivel: 2021 végén cikksorozatban tártuk fel, hogy hol milyen ingatlanokat vettek még, és mennyi leányvállalatot hoztak létre. Az Átlátszó Erdéllyel közös kutatásunk során 4 országban összesen 16 ingatlant és 6 leánycéget találtunk.

Ezek egyike a Szlovákiában bejegyzett Manevi SK, amelyet a Manevi Zrt. alapított, de 2021 novembere óta a Comitatus-Energia Zrt. a tulajdonosa. 2022 áprilisában megírtuk, hogy a szlovákiai leánycég megvette 270 ezer euróért (akkori árfolyamon kb. 100 millió forint) Komarnoban a Poliklinika épületét. 2022 júniusában pedig arról is beszámoltunk a szlovákiai Pátria Rádió nyomán, hogy a Manevi SK 151 ezer euróért (körülbelül 60 millió forint) megvette Nagykövesd (Veľký Kamenec) vár(rom)át és a közelében lévő kastélyt.

Ugyanekkor a szlovákiai a Korzár cikke alapján azt is megírtuk, hogy a Manevi SK vett egy kastélyt és egy barokk kúriát Bethlenfalva (Betlanovce) községben, valamint egy-egy ingatlant Lőcse (Levoča), Trencsén (Trenčín) és Késmárk (Kežmarok) belvárosában. Akkori összesítésünk szerint ezekkel együtt 24 ingatlan volt a KEOMA birtokában – legalábbis ennyiről tudtunk.

Idén márciusban viszont az Átlátszó Vajdaság megírta, hogy ottani leánycégén (MANEVI Ingatlanfejlesztő d.o.o.) keresztül Szerbiában, Szabadka városközpontjában is vásárolt egy ingatlant a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány.

Ezzel 25-re emelkedett a számláló, a Bártfán megvásárolt ingatlannal együtt pedig már 26 külföldi épületnél tartunk 5 országban.

Szlovákiában 14, Romániában 8, Szlovéniában 2, Horvátországban és Szerbiában 1-1 ingatlan

van a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány valamelyik entitásának birtokában jelenlegi ismereteink szerint.

A térképen a pirosak a Manevi és leánycégei, a lilák a Comitatus és leányainak épületei. Mivel néhány településen több ingatlant is vettek, ezért érdemes ránagyítani a térképre, hogy ezek külön-külön is látszódjanak.

Szijjártó emberei igazgatják az alapítványt

Bár minden közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány és a nekik ajándékba adott állami vagyon kikerült az állam fennhatósága alól, a kormány nem bízott semmit a véletlenre. A törvény szerint ugyanis az alapítványokat hiába közpénzből hozták létre, az állam nem szólhat bele, hogy mit kezdenek a kapott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőlük azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványokat, ha elégedetlen a működésükkel. Vagyis elvileg függetlenítették őket az államtól, viszont a kormánypárttól nem: minden KEKVA élére fideszes, vagy legalább a kormánnyal szoros viszonyban lévő személyek kerültek.

Nem kivétel a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány sem: kuratóriumának elnöke Magyar Levente külügyi államtitkár, aki Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, és a többi kuratóriumi tag is erősen kormányközeli szereplő: dr. Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, Jákli Gergely az Eximbank korábbi, és a Paks II. Zrt. jelenlegi elnöke, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár, valamint Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője.

Az alapítványnak nincs honlapja, közérdekű adatokat nem tesz közzé,

így nem nagyon tudni, mit csinálnak a nekik ajándékozott állami vagyonnal. Csupán egy helyről lehet némi információhoz jutni a KEOMA és a tulajdonában lévő vállalatok, a Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. működéséről: az évente kötelezően leadandó beszámolóikból.

A 2022-es beszámolók alapján júniusban megírtuk, hogy a KEOMA egy fillér bevételt sem ért el tavaly, szolgáltatásokra viszont 62 millió forintot, bérköltségre pedig 25,9 milliót költött. A külföldi leányvállalatok (és azokon keresztül a megvett ingatlanok) többségét birtokló Manevi Zrt.-t 22 milliárd forintos, a Comitatus-Energia Zrt.-t pedig 7,9 milliárdos értéken tartják nyilván. Ez a duplája annak, amennyit a KEOMA megalakulásakor értek a cégek a bírósági bejegyző határozat szerint. A hatalmas értéknövekedés minden bizonnyal a megvásárolt sok külföldi épületnek köszönhető.

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány 2022-es beszámolójából az is kiderül, hogy új helyre költözött. 2021-es megalapítása óta ugyanis a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 7. szám alatti Bank Centerben volt a székhelye, ám ott – ahogy azt a 24.hu megírta – a recepciósok sosem látták őket. A szervezet tavalyi beszámolójában viszont már egy új székhely szerepel, a II. kerületi Rómer Flóris u. 57. szám, amit 2022. december 8-án jegyeztek be a KEOMA irataiba. Az ingatlan tulajdonosa Matolcsy György unokatestvérének cége.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A Manevi Sk által 2023 februárjában megvásárolt ingatlan a Google 2019-es felvételén (forrás: Google Street View). A szlovákiai adatokat a Ján Kuciak Oknyomozó Központnak (ICJK) köszönjük.

Megosztás