Nemzetközi Együttműködés Rendszere

A Gyilkos-tónál is vett két ingatlant a Manevi romániai leánycége

A kormány idén tavasszal a frissen bejegyzett és kormányközeli emberekkel kitömött Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozta a korábban állami tulajdonban lévő Manevi Zrt.-t. A cég már több ingatlant is vett Romániában, idén nyáron pedig az áprilisban létrehozott romániai leányvállalata is vásárolt pár épületet. Múlt héten egy nagyváradi szállodát találtunk a cég nevén, most pedig rábukkantunk arra, hogy a népszerű turistalátványosságnak számító Gyilkos-tó mellett is megszerzett két turisztikai ingatlant a romániai Manevi-leány, a Manevi Pro Transilvania.

A Wikipedia szócikke szerint az erdélyi Hargita megyében található Gyilkos-tó (románul: Lacul Roșu) egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban. A tó 1837-ben keletkezett a közeli Gyilkos-kőről lecsúszó törmelék következtében, ami elzárta több patak útját; eredeti neve Veres-tó, ezt jelzi a román neve is, mert a víz színe az egyik patak vasat tartalmazó hordaléka miatt vöröses. A Gyilkos nevet vagy a hegyről, vagy azért kapta, mert a legenda szerint a völgybe omló törmelék annak idején az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette, és az ő vérük festette vörösre a tó vizét. A belefolyó patakok fokozatosan töltik fel hordalékukkal, így a tó mérete egyre kisebb: felülete az eredeti 320 ezer helyett már csak 110 ezer négyzetméter körül van.

A közel ezer méteres tengerszintfeletti magasságon fekvő tó kedvelt kirándulóhely, hiszen páratlan látványt nyújtanak a fölé/köré magasodó hegycsúcsok, és a tóból meredező facsonkok, amik a keletkezésének mementói.

Az elárasztott fenyőerdő csonkjai meredeznek a Gyilkos-tó vizéből (fotó: Wikipedia)

A tó és környéke közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozik, az ide látogató turistáknak pedig a Békás-szoros felé vezető út mentén épült ki üdülőtelep éttermekkel és szállodákkal.

2021 nyarán a Manevi Pro Transilvania s.r.l., a Manevi Zrt. román leányvállalata két szállodát vett meg a Gyilkos-tó közelében.

A romániai ingatlannyilvántartás szerint 2021. július 23-án lett a Manevi-cég a Hotel Turist tulajdonosa. A 3 csillagos szálloda körülbelül 1 kilométerre van a Gyilkos-tótól, és közel 50 szobába várja a vendégeket. A hotel Facebook-oldalán látható fotók a belsejéről is: étterem, medence és konditerem is van benne.

A Hotel Turist a Gyilkos-tónál (fotó: Google)

Szintén 2021. július 23-án került egy másik közeli szálláshely, a Napsugár villa (Vila Raza Soarelui) is a Manevi Pro Transilvania s.r.l. tulajdonába. Ezt egy régebbi leírás 80 fős panzióként említi, de már egy ideje zárva van. A Google egyébként kissé vicces módon Sunbeam Resort/Complex néven ismeri, és bár sajnos utcaképet nem készített róla,  egy felhasználó feltöltött fényképének köszönhetően megnézhetjük.

A Napsugár Villa/Sunbeam Complex (fotó: Google/Puiu Constantin)

Hét romániai ingatlanról tudunk

Ahogy arról korábban már több cikkben is beszámoltunk, az egykor állami tulajdonú, ám idén tavasszal a kormányközeli emberekkel feltöltött Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozott Manevi Zrt. több külföldi ingatlant vett az évek során közvetve vagy közvetlenül.

A beszerzés 2017-ben kezdődött, amikor a Manevi megvásárolta a romániai Dacia SA vállalatot, aminek a birtokában van a Szatmárnémetiben található Pannónia Szálló. Azóta a Manevi Zrt. megvette még a zsibói Wesselényi-kastélyt, a máramarosszigeti Korona Szállót és egy nagykárolyi műemléket.

Nemrég pedig megírtuk, hogy a 2021 áprilisában bejegyzett román leánycége, a Manevi Pro Transilvania 2021 nyarán megvette a Nagyváradon található Park Szállót. Ehhez jön még hozzá a két hotel a Gyilkos-tónál, tehát jelen ismereteink szerint a Manevi Zrt. romániai leányvállatának 3 ingatlan van a birtokában.

A román cégjegyzékben 2021. november közepén feltüntetett bejegyzés szerint a Manevi Pro Transilvania birtokában 28,6 millió lej (körülbelül 2,1 milliárd forint) értékű ingatlan van.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi a nagyváradi szálloda és a két Gyilkos-tó közeli hotel összértéke. A Manevi eddigi gyakorlatából kiindulva az is lehetéges, hogy a romániai leányvállalat vett még valamit, amit eddig nem jelentettek be, és nem is talált még meg a sajtó.

A Manevi romániai leányvállalatának 28,6 millió lej értékű ingatlanvagyonáról szóló bejegyzés

Erdélyi Katalin

A cikk az Átlátszó és az Átlátszó Erdély közös projektje keretében, a News Spectrum támogatásával készült. Címlapkép: a Hotel Turist és a Napsugár Villa a Gyilkos-tónál.

 

Megosztás