Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Újabb szlovákiai ingatlant vett a Szijjártó helyettese által vezetett alapítvány cége

A Komarno önkormányzata által kiírt pályázatra csak ketten jelentkeztek, és a Manevi SK lett a nyertes, mert a város által kért 268 ezer eurónál picit többet, 270 ezret (kb. 100 millió forint) kínált a rendkívül rossz állapotban lévő Poliklinikáért. A Szlovákiában bejegyzett Manevi SK egy magyarországi cégen keresztül a Közép-európai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítvány tulajdonában van. A közpénzből létrehozott vagyonkezelő alapítvány indulásként két állami céget kapott a Fidesz-kormánytól, és mára már közel 20 ingatlanja van a Kárpát-medencében. Az alapítványt Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, Magyar Levente vezeti, akitől december elején kértünk interjút a témával kapcsolatban, de azóta sem reagált.

2020 júniusában Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEÉÖMA) létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Szijjártó Péter (Fidesz) külügyminiszter adott elő a képviselőknek. A KEÉÖMA is a 33 darab, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) egyike. Ez azt jelenti, hogy az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a KEÉÖMA a nekiadott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványt, ha elégedetlen a működésével.

A KEÉÖMA kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki egyben a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, valamint frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos. A kormány az alapítványnak indulásként két állami vállalatot, a Manevi Zrt.-t (100 db törzsrészvény) és a Comitatus-Energia Zrt.-t (8700 db törzsrészvény) ajándékozott. A KEÉÖMA létrehozásáról szóló törvény után bő fél évvel, 2021 februárjában megszületett az alapítvány alapító okirata, és 2021 márciusában jegyezte be a bíróság. A Fővárosi Törvényszék bejegyző végzése azt is tartalmazza, hogy az állam összesen 15,8 milliárd forintnyi vagyont ajándékozott az alapítványnak. Ebből 600 millió készpénz, a többi részvény.

2021 májusában megírtuk, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek az adományozás idején összesen 4 külföldi ingatlana volt: a Comitatusnak egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotelje Romániában, a szatmárnémeti Pannónia Szálló és a máramarosszigeti Korona Szálló. A KEÉÖMA azonban nem elégedett meg ennyivel: tavaly év végén cikksorozatban tártuk fel, hogy hol milyen ingatlanokat vettek még, és mennyi leányvállalatot hoztak létre. Az Átlátszó Erdéllyel közös kutatásunk során 4 országban összesen 16 ingatlant és 6 leánycéget találtunk.

Összesen 16 külföldi ingatlanja van a közpénzzel kitömött alapítványnak, amit Szijjártó Péter helyettese vezet | atlatszo.hu

A KEÉÖMA létrehozásáról szóló törvény után bő fél évvel, 2021 februárjában megszületett az alapítvány alapító okirata, és 2021 márciusában jegyezte be a bíróság. A Fővárosi Törvényszék bejegyző végzése azt is tartalmazza, hogy az állam összesen 15,8 milliárd forintnyi vagyont ajándékozott az alapítványnak. Ebből 600 millió készpénz, a többi részvény: a Manevi részvényei 11,2 milliárd, a Comitatus Zrt.

Kinézték a Poliklinikát

Cikksorozatunk szlovákiai ingatlanokkal foglalkozó részében írtunk arról tavaly december elején, hogy a KEÉÖMA tulajdonában lévő Manevi SK vételi ajánlatot tett Komarno város önkormányzatának a volt Poliklinika épületére. A város főterén álló műemlék épület rendkívül rossz állapotban van, és a felújítására nincs pénze az önkormányzatnak, ami évek óta sikertelenül próbálta meg rendbehozni vagy értékesíteni.

Valaha egyébként gyönyörű volt az ingatlan, ami Ney Béla építész tervei alapján, 1844-ben készült el a Komáromi Első Takarékpénztár kétemeletes épületeként a korábbi Aranykeresztes ház helyén Észak-Komárom (ma Komarno) szívében, a Klapka téren. A bérházként is üzemelő ingatlanban szállt meg 1848 őszén Kossuth Lajos, hirdeti a falán 2002-ben elhelyezett emléktábla. A II. világháború után államosították, és sokáig rendelőintézet működött benne. Innen ered, hogy a helyiek máig annak szlovák megfelelőjén, „Poliklinika” néven ismerik és emlegetik a városháza közvetlen közelében álló épületet, amely 2012-ben egy ingatlancserével lett a városé.

A későbbi Poliklinika épülete fénykorában (forrás: Komáromi Képeslapok/Facebook)

A város nem tudott vele mit kezdeni, és négy év múlva a magyar kormánytól is próbált támogatást szerezni az ingatlan felújítására: 2016 januárjában Komárnóban járt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, akinek Knirs Imre akkori alpolgármester  beszámolója szerint átadták a felújítás terveit. A renoválás költségeit akkor 5 millió euróra, vagyis 1,5 milliárd forintra (300-as árfolyammal számoltak – a szerk.) saccolták. Potápi látogatása után 2 hónappal, 2016 március végén Észak-Komáromban járt Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa is. Virág szintén a szlovákiai város önkormányzatával tárgyalt az egykor jobb napokat látott Poliklinika felújításáról.

Végül nem sikerült a magyar állam pénzéből felújítani az ingatlant, de közben létrejött a KEÉÖMA, és az alá tartozó szlovákiai bejegyzésű Manevi SK bejelentkezett az épületre. A 2021 februárjában bejegyzett céget a Manevi Zrt. alapította, de 2021 novemberében az alapítványba tolt másik állami cég, a Comitatus-Energia Zrt. lett a tulajdonosa. Erről és a Poliklinikáról itt írtunk bővebben:

A szlovákiai Manevi-cég kiszemelt egy újabb értékes ingatlant, és tulajdonost cserélt | atlatszo.hu

A helyiek által „Poliklinika” néven emlegetett hatalmas épület 2012-ben került a szlovákiai Komárom (Komarno) önkormányzatának tulajdonába rendkívül rossz állapotban, és a felújítására azóta sem tudtak költeni. 2016-ban a magyar állam támogatásáért lobbiztak, de hiába. Nemrég viszont a Manevi SK jelezte, hogy megvenné az épületet.

270 ezer euróért megveszik

Decemberi cikkünkkel nagyjából egyidőben, 2021 december elején Komarno város önkormányzata nyilvános versenytárgyalást írt ki a Poliklinika épületére. Az ingatlant 268 ezer eurós (kb. 99 millió forint) kikiáltási áron hirdették meg, és 2022. január 17-ig várták az ajánlatokat.

A 2022. február 10-i képviselőtestületi ülésen aztán megtárgyalták a pályázatra beérkezett jelentkezéseket, és döntést hoztak az ügyben. A város honlapján elérhető jegyzőkönyv szerint ketten pályáztak a Poliklinikára:

  • a Manevi SK 270 ezer eurót,
  • a Panorama Property Investments 268 ezer eurót kínált érte.

Nem volt tehát nagy verseny, az eljárás győztesének a kikiáltási árnál 2 ezer euróval (kb. 740 ezer forint) többet ajánló Manevi SK-t nyilvánították. Ezután pedig határozatot hoztak arról, hogy adásvételi szerződést kötnek a céggel, amelynek 30 napja lesz kifizetni a vételárat.

A Poliklinikára beérkezett ajánlatok összegzése (forrás: komarno.sk)

Érdemes megjegyezni, hogy az ingatlanra pályázó másik cég, a Panorama Property Investments ajánlata meglehetősen komolytalannak tűnik a cégadatok alapján. A Kobol néven 2020-ban alapított vállalkozás ugyanis a szlovák cégadatbázis szerint 2021 nyarán vette fel a jelenlegi ingatlanos nevét, és 2020-ban mindössze 250 euró (kb. 70 ezer forint) árbevétele volt, a törzstőkéje pedig alig 5 ezer euró. Vagyis nem nagyon tudta volna miből kifizetni a vételárat a nyilvános adatok szerint, hacsak nem gazdagodott meg hirtelen 2021-ben.

A felújítás akár 10 millió euróba is kerülhet

Ahogy decemberben is írtuk, Komarno önkormányzata a Ma7.sk információi szerint mindössze 31 775 ezer eurót (kb. 11 millió forint) költött 2012 óta (amióta a tulajdonába került) a Poliklinika „felújítási munkálataira”: az ereszek tisztítására, az ablakok bedeszkázására, a tetőzet foltozgatására, a veszélyes homlokzati elemek és a potyogó vakolat elszállítására.

2021 augusztusában azonban Komarno jelenlegi polgármestere, Keszegh Béla már arról beszélt, hogy az építőanyagok drágulása miatt a Poliklinika felújítása a korábbi 5 millió helyett már 7 millió euróba (kb. 2,5 milliárd forint) is kerülhet.

Ez az összeg pedig még tovább emelkedhet, ugyanis 2021 szeptemberében egy civil szervezet beadványa nyomán a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal megindította a közigazgatási eljárást a volt Poliklinika nemzeti kulturális műemlékké nyilvánításának ügyében, és az épület az eljárás lezárultáig is műemléki védettséget élvez. Emiatt pedig Keszegh szerint a belsejét sokkal kötöttebben lehet csak átalakítani, ami jelentős költségnövekedést okoz.

A Poliklinika épülete a Klapka téren Komárnóban (forrás: Google)

Az eladásról döntő februári képviselőtestületi ülésen elhangzott, hogy a Manevinek legkésőbb 5 éven belül be kell fejeznie (a vásárlást követő három éven belül el kell kezdeniük az építkezést, amit két éven belül be kell fejezniük, legkésőbb 2027. december 31-ig) a Poliklinika felújítását, ez azonban minden korábban elhangzottnál magasabb összegbe kerülhet.

Andruskó Imre képviselő ugyanis hozzászólásában először elmondta, hogy „olyanok kezébe kerül most [az épület], akik valószínűleg, ha komolyan gondolják, fel tudják újítani, de ez még csak az első lépés”. Hozzátette, hogy ő maximálisan támogatja az eladást a Manevinek, és a 270 ezer euró szerinte reális ár az ingatlanért, de utána ott a nagy kérdőjel, hogy valóban elvégzi-e majd a cég a felújítást. Andruskó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte óriási hiba volt, hogy a civilek elindították a műemlékké nyilvánítási eljárást, mert így a Poliklinika felújítása akár 8-10 millió euróba is kerülhet.

„Komárom városának soha nem lett volna 10 milliója ezt rendbetenni” – mondta Andruskó zárásként.

Ezután Keszegh Béla polgármester vette át a szót, és arról beszélt, hogy a fontosabb gondolatok elhangzottak. „Reméljük, hogy lesz egy szerződés, és elindulhat egy folyamat, amire már nagyon régóta vártunk Komáromban, és a Poliklinika előre megy, nem hátra” – zárta le a témát Keszegh a Fidesz választási kampányban hangoztatott szlogenével. A Poliklinika eladásával foglalkozó rész 5:29.10-től látható-hallható ezen a videón.

Se interjú, se honlap, se e-mail-cím

Tavalyi cikksorozatunk után interjút kértünk Magyar Leventétől, a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány kuratóriumának elnökétől. Mivel Magyar egyben a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, valamint frankofón ügyekért felelős miniszeri biztos is, interjúkérelmünket a külügyminisztérium sajtóosztályára küldtük 2021. december 8-án. Azóta sem válaszoltak. Még annyit sem, hogy NEM.

Budapest, 2016. november 26.
A Bank Center Irodaház épülete a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 7-ben. Itt kapott helyet a Budapesti Értéktőzsde, az OTP Bank és több más pénzintézet központja. A vörösmárvány-üveg épületegyüttest Finta József Kossuth-díjas építész tervezte. (forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Máshol pedig lehetetlen megtalálni az alapítványt, ugyanis se honlapja, se e-mail-címe nincs. A 24.hu március végi cikkében pedig azt is bemutatta, hogy a KEÉÖMA a székhelyén is elérhetetlen: a lap kiment a Szabadság tér 7. szám alatti Bank Centerbe, aminek elvileg a 10. emeletén székel az alapítvány, ehhez képest a recepción még soha nem hallottak róla.

„Néha jön nekik levél, de azokat visszaküldjük, mert nem tudunk róluk semmit. Az üzemeltetésen sem jelentkeztek be” – mondták a recepciósok a 24.hu-nak.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Az épület már pár éve is szörnyű állapotban volt (forrás: investkomarno.sk)

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás