Nemzetközi Együttműködés Rendszere

A szlovákiai Manevi-cég kiszemelt egy újabb értékes ingatlant, és tulajdonost cserélt

A helyiek által „Poliklinika” néven emlegetett hatalmas épület 2012-ben került a szlovákiai Komárom (Komarno) önkormányzatának tulajdonába rendkívül rossz állapotban, és a felújítására azóta sem tudtak költeni. 2016-ban a magyar állam támogatásáért lobbiztak, de hiába. Nemrég viszont a Manevi SK jelezte, hogy megvenné az épületet. A város nem adta el egyből a cégnek az ingatlant, hanem nyilvános versenytárgyalást ír ki rá 268 ezer eurós (kb. 99 millió forint) kikiáltási áron. Az eljárás még folyamatban van, de közben a Manevi SK tulajdonost cserélt: már nem a Manevi Zrt., hanem a Közép-európai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítványba tolt másik volt állami cég, a Comitatus-Energia Zrt. a tulajdonosa.

Ney Béla építész tervei alapján, 1844-ben készült el a Komáromi Első Takarékpénztár kétemeletes épülete a korábbi Aranykeresztes ház helyén Észak-Komárom (ma Komarno) szívében, a Klapka téren. A bérházként is üzemelő ingatlanban szállt meg 1848 őszén Kossuth Lajos, hirdeti a falán 2002-ben elhelyezett emléktábla. A II. világháború után államosították, és sokáig rendelőintézet működött benne. Innen ered, hogy a helyiek máig annak szlovák megfelelőjén, „Poliklinika” néven ismerik és emlegetik a városháza közvetlen közelében álló épületet.

2003 körül az egészségügyi szolgáltatás megszűnt benne, majd Nyitra megye tulajdonába került, és a már egyébként sem túl jó állapotban lévő épület az állagmegóvási munkák hiánya miatt még jobban romlani kezdett. Hosszas előkészület után a megyétől 2012-ben az észak-komáromi (Komarno) önkormányzat tulajdonába került: ekkor 797 ezer euróra becsülték az értékét, és a város ugyanakkora értékben adott érte cserében telkeket a megyének – többnyire olyanokat, amelyeken megyei tulajdonú épületek álltak.

A későbbi Poliklinika épülete fénykorában (fotó: Komáromi Képeslapok/Facebook)

Azonban mire a városé lett a Poliklinika, évtizedes elhanyagoltságában már rettenetesen lepusztult, és a felújítására az önkormányzatnak sem volt pénze. Emiatt 2013-ban megpróbálták eladni, de nem jártak sikerrel, 2016-ban pedig a magyar kormányt is megkeresték segítségért.

1,5 milliárd forint támogatásról tárgyaltak

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára 2016 januárjában tett látogatást Szlovákiában, a komáromi városházán. A megbeszélésen Knirs Imre alpolgármester beszámolója szerint átadták Potápinak a Poliklinika felújításának terveit, mert „a magyar államnak létezik egy kerete, amelyből a határon túli történelmi vonatkozású épületek rendbe hozatalát finanszírozza”. Knirs szerint a renoválási költségeket akkor 5 millió euróra, vagyis 1,5 milliárd forintra (300-as árfolyammal számoltak – a szerk.) saccolták.

A Komárom Online 2016 februárjában készült videójában jól látszik, hogy mennyire borzalmasan lepusztult volt már akkor is a valaha gyönyörű épület:

Potápi Árpád látogatása után 2 hónappal, 2016 március végén Észak-Komáromban járt Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa is. Virág a szlovákiai város önkormányzatával tárgyalt az egykor jobb napokat látott Poliklinika felújításáról, amihez Csémy Imre építész Komarno megbízásából már a látványterveket is elkészítette.

Csémy Olivér látványterve 2016-ból

A megbeszélés kapcsán Knirs Imre alpolgármester a Szia Komárom nevű portálnak azt mondta, hogy Virág Zsolt azért ment el megnézni az épületet, mert Magyarország felelősséget érez iránta, és a magyar kormány már készített egy költségvetést is, ami szerint 1,4–1,6 milliárd forintra lenne szükség a felújításhoz.

„A tárgyalások jó irányba haladnak, bízok benne, hogy sikerül megszerezni ezt az összeget” – mondta Knirs, aki Csémyvel együtt belülről is megmutatta a katasztrofális állapotú Poliklinikát Virág Zsoltnak.

Bura Viktor, Dr. Virágh Zsolt (fehér sisakban), Csémy Olivér és Knirs Imre a volt Poliklinika épületében 2016. március 24-én (fotó: Mesto Komarno/Facebook)

Virág látogatása után nemsokkal Knirsék Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnökét fogadták, akivel arról tárgyaltak, hogy milyen oktatási funkciót lehetne megvalósítani az épületben, ami így egy fiatalokkal teli központ lehetne, amelyre „mindkét Komárom büszkén tekint”.

Lezsák Sándor (középen, kék ingben) és Knirs Imre (jobb szélen) Komarno belvárosában 2016. április 5-én (fotó: Knirs Imre/Facebook)

Nem sikerült megállapodni

A kecsegtető kilátások ellenére azonban nem történt semmi előrelépés a Magyarország anyagi támogatásából való felújítás ügyében. A szóbeszéd szerint ehhez az is hozzájárult, hogy a magyar kormánynál pénzért lobbizó Knirs alpolgármesteri megbízását 2017. december 1-jével visszavonta Komarno akkori polgármestere.

Némi várakozás után, 2019-ben ismét megpróbálta eladni a Poliklinikát az önkormányzat. A versenytárgyalásra azonban csak egy ajánlat érkezett, és azt a képviselőtestület elutasította, mert a jelentkező mindössze 80 ezer eurót (akkori árfolyamon kb. 26 millió forint) kínált az épületért, amit 4-5 csillagos szállodává akart átalakítani.

Kossuth Lajos emléktáblája az épület falán (fotó: Wikipedia/Amba)

2020-ban aztán Komarno önkormányzata elhatározta, hogy megpróbálja saját forrásból felújítani az épületet, és az ehhez szükséges tervdokumentáció elkészítésére 120 ezer eurót (kb. 42 millió forint) szavazott meg a képviselőtestület. Idén nyár elején hirdettek eredményt a tenderen: a korábbi látványterveket készítő Csémy Olivér és Csémy Krisztián cége, az Akvadrát s.r.o. tette a legkedvezőbb ajánlatot, így ők nyerték a megbízást.

Az önkormányzat a Ma7.sk információi szerint egyébként mindössze 31 775 ezer eurót (kb. 11 millió forint) költött 2012 óta (amióta a tulajdonába került) a Poliklinika „felújítási munkálataira”: az ereszek tisztítására, az ablakok bedeszkázására, a tetőzet foltozgatására, a veszélyes homlokzati elemek és a potyogó vakolat elszállítására.

Az épület már pár éve is szörnyű állapotban volt (fotó: investkomarno.sk)

2021 augusztusában azonban Komarno jelenlegi polgármestere, Keszegh Béla már arról beszélt, hogy az építőanyagok drágulása miatt a Poliklinika felújítása a korábbi 5 millió helyett már 7 millió euróba (kb. 2,5 milliárd forint) is kerülhet.

Ez az összeg pedig még tovább emelkedhet, ugyanis 2021 szeptemberében egy civil szervezet beadványa nyomán a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal megindította a közigazgatási eljárást a volt Poliklinika nemzeti kulturális műemlékké nyilvánításának ügyében, és az épület az eljárás lezárultáig is műemléki védettséget élvez. Emiatt pedig Keszegh szerint a belsejét sokkal kötöttebben lehet csak átalakítani, ami jelentős költségnövekedést okoz, és a már készülő terveket is át kell variálni.

Bejelentkezett érte a Manevi SK, és 268 ezer euróért megveheti

„Ráadásul közben a dunaszerdahelyi címre idén februárban bejegyzett Manevi SK elnevezésű társaságtól ajánlatot kaptunk az ingatlan megvásárlására. (…) Annak hatására majd kiírunk egy nyilvános versenytárgyalást, vagyis az ingatlant nem adjuk el azonnal a magyarországi érdeklődőnek” – mondta Szabó Ingrid hivatalvezető a Ma7-nek 2021. november 12-én. Nyilatkozata alapján egyébként a hivatalvezető úgy tudja, hogy a Manevi SK tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., „tehát a vételi ajánlat nem közvetlenül a magyar kormánytól érkezett”.

Szabó hozzátette, hogy a helyzetet tovább bonyolítja az, hogy mivel a Poliklinika műemlék, a szlovák államnak elővásárlási joga van rá, ezért még a versenytárgyalás kiírása előtt levélben fel kellett ajánlani a megvételét a szlovák kulturális minisztériumnak, aminek 30 napja van válaszolni. „A Manevi SK-val pedig tudattuk, hogy a városi önkormányzat tegnap döntött az eladási szándékról, s meg kell várnunk a minisztérium reagálását” – magyarázta a hivatalvezető a lapnak.

Valóban, a 2021. november 11-i ülésen Komarno képviselőtestülete egyhangúlag megszavazta, hogy versenytárgyalást írjanak ki a Poliklinika épületére 268 ezer eurós (kb. 99 millió forint) kikiáltási áron. Knirs Imre képviselő, aki korábban alpolgármesterként az épület magyar állami pénzből való felújítását igyekezett kijárni, a FelvidékMa beszámolója szerint a Manevi SK kapcsán aggodalmát fejezte ki, hogy egy mindössze fél éve bejegyzett cég érdeklődik az ingatlan után, és ki tudja, mit fog vele csinálni.

A testületi ülés videóközvetítésén 17:54-től hallhatók Knirs Imre fenntartásai a Poliklinikával kapcsolatban: a képviselő megkérdezte a testületet, hogy tudják-e, hogy valójában kinek is akarják eladni az épületet, mert ő utánanézett az év elején alapított cégnek.

„Romániában is több ingatlant megvásároltak, az egész tevékenységük abból állt, hogy ottani épületeket gyakorlatilag lezártak, meg bedeszkázták az ablakokat” – mondta Knirs.

A képviselő itt nyilván a Manevi SK-t alapító Manevi Zrt.-ről beszélt, ami közvetve vagy közvetlenül több ingatlant is megvásárolt Erdélyben az elmúlt években. Knirs aggodalmai pedig egyáltalán nem alaptalanok, az Átlátszó Erdély ugyanis néhány napja mutatta be, milyen siralmas állapotban van a Manevi által 2017-ben megvásárolt szatmárnémeti Pannónia Szálló, amihez azóta sem nyúltak hozzá.

Így rohasztják Erdély egyik legszebb magyar épületét – Átlátszó Erdély

Nézd meg kívül-belül, hogyan esik szét a szatmárnémeti Pannónia szálló, melyet a magyar állam négy éve megvett, de hagyta tovább rohadni. Kaptunk néhány fotót a szatmárnémeti Pannónia-szálló jelenlegi állapotáról, muszáj megmutassuk őket. Közben pedig mesélek a csodálatos épület múltjáról és jelenéről. 1897-ben a városi elöljárók körében olyan ötlet vetődött fel, hogy szállót és vigadót kellene építeni Szatmárnémeti főterén.

Kovács Dávid képviselő azonban igyekezett megnyugtatni Knirs Imrét. A videón 41:44-től látható hozzászólásában Kovács elmondta, hogy ő tudja, ki áll a Manevi SK mögött, „és szerintem mindenki tudja”. Ezután utalt a magyar államra, majd tanácsot adott Knirsnek:

„Eljutottunk oda, hogy végre az jön az épületért, akit szerettél volna te is, hogy jöjjön az épületért. Tehát szerintem keresd fel Németh Szilárd államtitkár urat, és ő majd elmagyarázza neked bővebben.”

Az nem világos, hogy a Fidesz alelnökeként és a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkáraként Németh Szilárdnak mi köze lehet a Manevi SK szlovákiai ingatlanterveihez, de az biztos, hogy ismerik egymást Knirs Imrével. Idén áprilisban a Németh Szilárd Facebook-oldalán közzétett fénykép szerint Hidvégi Vincével, a KDNP sportbizottságának és a Wichmann Tamás Vízi Sporttelep elnökével hármasban egyeztettek „a kárpát-medencei összmagyar diáksportjáról” (sic!) Budapesten, a Németh által alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémián.

Knirs Imre (balra) és Németh Szilárd (középen) 2021. április 23-án (fotó: Németh Szilárd/Facebook)

A szlovák kulturális minisztériumnak 2021. november 28-ig kellett válaszolnia, hogy élni kíván-e az elővásárlási jogával a komarnoi Poliklinika kapcsán. Két nappal a határidő után, 2021. november 30-án Szabó Ingrid hivatalvezető az Új Szó megkeresésére elmondta, hogy a tárca először e-mailben, majd hivatalos levélben is jelezte, hogy a szlovák állam nem akarja megvenni az ingatlant.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat hamarosan kiírja a versenytárgyalást a november 11-i testületi ülésen elfogadott 268 ezer eurós (kb. 99 millió forint) kikiáltási áron, és január 15-ig várják a jelentkezéseket. Ha a Manevi SK teszi a legjobb ajánlatot, vagy nem pályázik más rajta kívül, akkor övé lehet a Komarno belvárosában található impozáns épület.

Már a Comitatus a Manevi SK tulajdonosa

A szlovákiai cég addig sem tétlenkedett, amíg a Poliklinika sorsára várt: a helyi cégnyilvántartás szerint 2021. november 17. óta a Manevi SK tulajdonosa már nem a Manevi Zrt., hanem a Comitatus-Energia Zrt., egy másik volt állami cég.

A Manevi SK tulajdonosváltozásáról szóló bejegyzés (forrás: orsr.sk)

Ezzel tulajdonképpen nagy változás nem történt, hiszen a magyar kormány döntése értelmében a Manevi és a Comitatus is egyaránt a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványé lett 2021 márciusában. Vagyis a Manevi SK szlovákiai ingatlanjai továbbra is a kormányközeli személyekkel feltöltött vagyonkezelő alapítvány tulajdonában vannak.

A Manevi SK által Kassán megvásárolt épület (fotó: Google)

A Manevi SK ingatlanjait a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) idén október végén szedte össze, és kutatásuk során azt is kiderítették, hogy idén februárban a Manevi Zrt. is vett két ingatlant Pozsonyban, amelyek a Magyar Nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének épületei voltak régebben. Az ICJK kutatása óta azonban ezek esetében is változás történt:

2021. november 23-án a Manevi SK tulajdonába került a Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády) található ingatlan is.

Jelen ismereteink szerint tehát a Manevi SK-nak összesen 5 ingatlana van Szlovákiában: a kassai műemlék, a trencséntyeplici fürdő, az ipolysági kolostor és a két pozsonyi épület. Hamarosan pedig kiderül, hogy megveszik-e melléjük a volt Poliklinikát Komarnoban.

Az adatigénylésünkre nem válaszolt a Comitatus

Most, hogy már a Comitatus-Energia Zrt. a Manevi SK tulajdonosa, közvetve a Comitatusé birtokába kerültek a szlovákiai ingatlanok is. Ez pedig jelentős portfolió-növekedést jelent, a cégnek ugyanis eddig „csak” egy termálfürdője volt Lendván, Szlovéniában.

Erről még 2018-ban számoltunk be, amikor szárnyra kapott a hír, hogy az akkor még állami tulajdonban lévő Comitatus-Energia Zrt. megveszi 9 millió euróért a háromcsillagos Hotel Lipát is tartalmazó Terme Lendava turisztikai komplexumot. A Terme Lendava a 120 szobás, öt medencés szállón kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is magába foglal.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy a Comitatus-Energia Zrt. által megvásárolt lendvai üdülőközpont közelében egy fociakadémia van, amihez dől a magyar közpénz. Az NK Nafta 1903 nevű lendvai focicsapatnak 2017-től Végh Gábor, a ZTE többségi tulajdonosa az elnöke.

Wellness-szállót vesz a magyar állam Szlovéniában, a fociakadémia szomszédságában | atlatszo.hu

Wellness-szállót vesz a magyar állam Szlovéniában, a fociakadémia szomszédságában

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány ingatlanjai után folytatott jelen kutatásunk kezdetén, 2021. szeptember 16-án (a Manevihez hasonlóan) közadatigénylésben kértük ki a Comitatustól is a cég tulajdonában lévő külföldi ingatlanok listáját.

Kértük, hogy tüntessék fel az ingatlanok pontos címét, az értékét, a tulajdonbakerülés dátumát, a tulajdonszerzés fajtáját (vásárlás, ajándék, csere), vásárlás esetén a vételárat és az eladót, a tervezett hasznosítási módot, a hasznosítás (becsült) költségét és a használatbavétel tervezett dátumát.

Adatigénylésünkre a 15 napos válaszadási határidő utolsó napján, október 1-jén a magyar állam tulajdonában lévő Comitatus Üzletviteli és Tanácsadó Kft. válaszolt. Azt írták, hogy igénylésünk náluk landolt, és nekik nincsenek külföldi ingatlanjaik, a Comitatus-Energia Zrt.-re vonatkozó adatokkal pedig nem rendelkeznek.

Október 6-án ismét elküldtük adatigénylésünket a zrt.-nek egy új e-mailre, de semmilyen választ nem kaptunk azóta sem, hiába küldtünk október 29-én emlékeztető üzenetet is.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Vett egy szőlőt Szlovéniában a Comitatus

Máshonnan azonban sikerült megtudnunk némi újdonságot. Amikor ugyanis (legutóbb 2021 májusában) írtunk a Comitatus-Energia Zrt.-ről, még nem volt elérhető a cég előző évi beszámolója. Azóta azonban közzétették az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában, és a hozzá csatolt 2020-as kiegészítő melléklet két új információt is tartalmaz.

Az egyik az, hogy a Comitatus-Energia Zrt. a lendvai wellness-központot birtokló szlovéniai leánycége, a Terme Lendava d.o.o. alaptőkéjét megemelte 2 millió euróval (kb. 700 millió forint): „2 000 e EUR tőkeemelést hajtott végre az Alapító által tőketartalékba juttatott befizetésen keresztül”.

A másik újdonság pedig egy ingatlanvásárlás.

„A társaság 2020. augusztus 21-én kelt adásvételi szerződéssel 167-CENTIBA-CSENTE kataszteri községben földterületet vásárolt. A földterület egy része szőlőültetvény.”

A Wikipedia szócikke szerint Csente (1974-ig Csentevölgy, szlovénül: Čentiba) magyarok lakta falu Szlovéniában a Muravidéken. Közigazgatásilag Lendva községhez tartozik. Lendvától 5 km-re délkeletre, a magyar határ mellett fekszik, lakossága tavalyi adatok szerint körülbelül 800 fő.

A Comitatus-Energia Zrt. 2020-as kiegészítő mellékletében az olvasható még a csentei/centibai földvásárlással kapcsolatban, hogy „a szüretelésből nyert must feldolgozás után megfelelő minőségi átvétel során raktárra vétele megtörtént, késztermékként értékesíthető”.

Részlet a Comitatus-Energia Zrt. 2020-as kiegészítő mellékletéből

Kíváncsian várjuk, hogy a cég 2021-es beszámolójából milyen eddig ismeretlen ingatlanvásárlások derülnek majd ki jövőre, amikor közzéteszik. Könnyen lehet, hogy addigra a Manevi SK megveszi a komárnói Poliklinikát, és esetleg még mást is.

Erdélyi Katalin

A cikk az Átlátszó és az Átlátszó Erdély közös projektje keretében, a News Spectrum támogatásával készült. A magyarországi cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A volt Poliklinika épülete a szlovákiai Komáromban (fotó: Google)

 

Megosztás