aranyélet

Rózsadombi villába költözött a Szijjártó embereivel kitömött ingatlanos alapítvány

Leadta 2022-es pénzügyi beszámolóját a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, valamint két cége, a Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. is. A korábban állami tulajdonú vállalatok 3,6 milliárd forint hasznot termeltek tavaly a kormány által létrehozott szervezetnek, amelyet Szijjártó Péter külügyminiszter emberei vezetnek. A beszámolókból az is kiderül, hogy tavaly egy közös, új székhelyre költözött az alapítvány és két cége. A főváros II. kerületében található ingatlan tulajdonosa Matolcsy György unokatestvérének cége.

Szlovákiai kastély és várrom, romániai szállodák, szlovéniai gyógyfürdő, horvátországi műemlék – felsorolni sem könnyű azt a rengeteg ingatlant, amelyeket a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány az elmúlt években megvásárolt a Kárpát-medencében az épületek magyar történelemben betöltött szerepére hivatkozva.

A kormány 2021-ben hozta létre a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt (KEOMA) közérdekű vagyonkezelőként. Vagyis a KEOMA a 33 darab, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) egyike, ami azt jelenti, hogy bár közpénzből hozták létre, az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a kapott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványt, ha elégedetlen a működésével. Persze, ahogy a többi KEKVA, ez sem maradt fideszes kontroll nélkül: kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, és a többi kuratóriumi tag (Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, Jákli Gergely az Eximbank korábbi, és a Paks II. Zrt. jelenlegi elnöke, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár, Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője) is erősen kormányközeli szereplő.

Megalapításakor a KEOMA két (addig) állami céget kapott ajándékba a kormánytól: a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, amelyeknek együttes értéke a bíróság bejegyző végzése szerint akkor 15,2 milliárd forint volt. A cégeknek az átadáskor már birtokukban volt 4 külföldi ingatlan, azóta pedig különböző leányvállalatokon keresztül még legalább 20 épületet vásároltak. Összesen 24 ingatlanról tudunk négy országban: Szlovákiában 13, Romániában 8, Szlovéniában 2 és Horvátországban 1 van a Közép-európai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítvány valamelyik entitásának birtokában jelenlegi ismereteink szerint.

Kastélyt és várromot is vett Szlovákiában a Szijjártó embereivel kitömött alapítvány | atlatszo.hu

Akkor készített térképünket kiegészítettük a most kiderült, jelen cikkben szereplő új szerzeményekkel. Ezekkel és az áprilisban megvett komárnoi Poliklinikával együtt már összesen 24 ingatlanról tudunk négy országban: Szlovákiában 13, Romániában 8, Szlovéniában 2 és Horvátországban 1 van a Közép-Európai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítvány valamelyik entitásának birtokában jelenlegi ismereteink szerint.

Se honlap, se közérdekű adatok

Az alapítványnak egyébként nincs honlapja, se e-mailes vagy telefonos elérhetősége, és hiába közpénzből jött létre egy közfeladat ellátására, a közérdekű adatait sem teszi közzé. Vagyis átláthatatlan és ellenőrizhetetlen a működése, az ingatlanvásárlások is csak a bel- és külföldi sajtó kutatásainak eredményeképpen derültek ki.

Nem különbek a KEOMA tulajdonában lévő cégek sem: a Manevi Zrt.-nek sincs weboldala, a Comitatus-Energia Zrt.-nek pedig bár van, onnan semmi lényeges nem derül ki róla. Ironikus módon pedig közérdekű adatok menüpont is szerepel a honlapon, ám ott az áll, hogy ilyeneket a cégnek nem kell közzétennie, mert nem lát el közfeladatot.

forrás: comitatus-energia.hu

Havi nettó 2 milliós fizetés

Csupán egy helyről lehet némi információhoz jutni a KEOMA és a tulajdonában lévő vállalatok működéséről: az évente kötelezően leadandó beszámolóikból. Ezek pedig meglehetősen érdekes olvasmányok.

Az alapítvány 2022-es beszámolójában például az áll, hogy egy fillér bevétele sem volt tavaly. Sem értékesítésből, sem adományokból: szemben a 2021-es 29,5 milliárd forint állami támogatással, tavaly a központi költségvetésből sem kaptak egy vasat sem.

Kiadás viszont akadt bőven. Az igénybe vett szolgáltatásokra 61 millió forintot, egyéb szolgáltatásokra 1 milliót, bérköltségre pedig 25,9 milliót költöttek. Ez az összeg pedig egy személynél landolt, hiszen a beszámoló szerint a szervezetnél csupán egy fő volt tavaly állományban. Ő pedig minden bizonnyal

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, aki főigazgatóként szerepel a dokumentumban havi bruttó 3,2 millió forintos fizetéssel.

Annak a nettója 2,1 millió, ami az évi 12 hónappal szorozva kiadja az alapítvány által bérre költött közel 26 milliós összeget. Pacsay-Tomassich Orsolya korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára volt, jelenleg a külügy alá tartozó Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke beszédet mond az Ázsia-Európa Alapítvány (Asia-Europe Foundation, ASEF) budapesti képzési hetének megnyitóján 2022. november 21-én. (fotó: MTI/Illyés Tibor)

3,6 milliárdos haszon

Mivel a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak bevétele nem, csak kiadása volt tavaly, törvényszerűen veszteséges lett. Közel 92 millió forintos mínusszal zárta a 2022-es esztendőt, de nem kell aggódni érte, hiszen 30 milliárd forintnyi tőkéje van, és összesen 30 milliárdot ér a beszámoló szerint a birtokában lévő két cég is.

A külföldi leányvállalatok (és azokon keresztül a megvett ingatlanok) többségét birtokló Manevi Zrt.-t 22 milliárd forintos, a Comitatus-Energia Zrt.-t pedig 7,9 milliárdos értéken tartják nyilván. Ez a duplája annak, amennyit a KEOMA megalakulásakor értek a bírósági bejegyző határozat szerint. A hatalmas értéknövekedés minden bizonnyal a megvásárolt sok külföldi épületnek köszönhető.

A Gyilkos-tónál is vett két ingatlant a Manevi romániai leánycége | atlatszo.hu

A kormány idén tavasszal a frissen bejegyzett és kormányközeli emberekkel kitömött Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozta a korábban állami tulajdonban lévő Manevi Zrt.-t. A cég már több ingatlant is vett Romániában, idén nyáron pedig az áprilisban létrehozott romániai leányvállalata is vásárolt pár épületet.

A Manevi Zrt.-nek a beszámolója szerint 13 millió forint volt tavaly a nettó árbevétele és 684 millió a kiadása, ám mégsem lett veszteséges. A „pénzügyi műveletek eredményei” ugyanis több mint 3 milliárd forintot hoztak a konyhára, így a cég 2,3 milliárd haszonnal zárta a 2022-es évet. A tulajdonában lévő 4 külföldi leányvállalatot összesen 29,8 milliárd forint értéken tartják nyilván:

A Comitatus-Energia Zrt. mérlege sokkal szerényebb, de hasonló: mindössze 93 ezer forint volt a cég tavalyi forgalma, és 195,7 millió a kiadása. Viszont, ahogy a Manevinél, a pénzügyi műveletek nagyon sikeresek voltak itt is, összesen 1,5 milliárd forint lett ezeknek az eredménye. Ennek köszönhetően a Comitatus-Energia 1,3 milliárdos profitot termelt tavaly. A cég 2 külföldi leányvállalata összesen 10,9 milliárd forint értéken szerepel a könyvelésben, ebből 5,2 milliárd a Terme Lendava d.o.o. (Szlovénia) és 5,7 milliárd a Manevi SK s.r.o. (Szlovákia).

Rózsadombi villába költöztek

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tavalyi beszámolójából az is kiderül, hogy új helyre költözött. 2021-es megalapítása óta ugyanis a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 7. szám alatti Bank Centerbe volt a székhelye, ám ott – ahogy azt a 24.hu megírta – a recepciósok sosem látták őket.

A szervezet 2022-es beszámolójában viszont már egy új székhely szerepel, a II. kerületi Rómer Flóris u. 57. szám. Ezt a bírósági nyilvántartás szerint december 8-án jegyezték be. A cégadatbázis szerint ugyanitt van az alapítvány két cégének (új) székhelye is: a Manevi Zrt.-é 2022. október eleje, a Comitatus-Energia Zrt.-é pedig november eleje óta.

forrás: birosag.hu

A Rómer Flóris (korábban Zárda) utcai villát egy híres magyar építész, Bierbauer István tervezte és építtette 1904-1906 között két család (egyes források szerint saját) részére. Az emeletes épület két szintjén két tökéletesen egyforma, ötszobás lakást alakított ki egyenként 28 és 32 négyzetméteres ebédlővel, szalonnal, hálóval és nappalival, valamint 18 négyzetméteres reggelizővel és 16 négyzetméteres verandával.

Az Építő Ipar című lap 1906-os cikke az ingatlanról, részlet (forrás: Arcanum)

A nagypolgári villát a tulajdoni lapja szerint 1952-ben államosították. Ezután 1994-ben a II. kerület tulajdonába került, társasházzá alakult, és több kisebb-nagyobb lakásra osztva különböző magánszemélyeké lett adásvétellel. Tőlük aztán 2000 elején megvette a lakásokat a Mava Ingatlankezelő és Hasznosító Kft., amely így az egész épület tulajdonosa lett.

Az egykori Bierbauer-villát a Mava a nevéhez méltón elkezdte hasznosítani: több különböző cégnek és szervezetnek volt a székhelye azóta. Közülük a leghíresebb a Nigériai Nagykövetség, ami a cégadatbázis szerint 2014. február és 2021. február között üzemelt az épületben, ám akkor költöznie kellett, mert nem tudta fizetni a bérleti díjat.

Jelenleg csak a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, a Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. székhelye található a fővárosi védettség alatt álló ingatlanban. A Mava Ingatlankezelő pedig időközben beolvadással megszűnt, jogutódja az alapítója, a Mava Befektetési Tanácsadó Kft. lett, ami ezáltal a Rómer Flóris utca 57. szám alatti ingatlant is birtokolja.

A Mava Befektetési Kft. tulajdonosa 25-75 százalék arányban Szemerey Bertalan és apja, Szemerey Zoltán – utóbbinak 2009 és 2011 között az egykori Bierbauer-villában volt a lakcíme. Szemerey Zoltán neve ismerősen csenghet a közéletet figyelemmel követőknek, ő ugyanis a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek egyik unokatestvére, aki öccsével, Szemerey Tamással közösen 2017 óta a Pécsi Sörgyárat is birtokolja.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. Címlapkép: A Rómer Flóris utca 57. szám alatti ingatlan Budapest II. kerületében a Google 2022-es felvételén.

Megosztás