Egyéb

Szivek Norbert bírósági úton szerzett vissza 50 ezer eurót Csipak Pétertől

 

50 ezer euró kölcsönnel maradt adósa Szivek Norbert MNV-vezérnek Csipak Péter, az egykor Fidesz-közeli, de azóta kegyvesztetté vált, hírhedt ingatlanvállalkozó. Az Átlátszó birtokába került irat szerint az üzletember azzal érvelt, hogy a szerződés színlelt volt, valójában „ügyleti jutalékot” kapott Szivektől, és nem számított arra, hogy vissza kell fizetnie az összeget. Az elszámolási vitából per lett, amit Szivek jogerősen megnyert.

„Ügyfelem nem vitatja, hogy T. Ügyfelétől átvett 50.000 EUR összeget, de annak rendeltetése eredetileg is a köztük létrejött ügylettel kapcsolatos jutalék volt. Ügyfelem Szivek úr kérésére elfogadta, hogy az összeg átvételéről készült okirat „kölcsön szerződés” legyen, mert nem tulajdonított fontosságot az eltérő megnevezésnek, hiszen mindketten pontosan tudták, hogy miben állapodtak meg, mi a valós ügylet. Azt hogy ezt az összeget ügyfelemnek vissza kell-e adni vagy sem, azt a valós jogügylet alapján kell eldönteni”

– a birtokunkba került irat szerint ezzel az érveléssel próbálta lerázni Szivek Norbertet adósa, a közismert ingatlanvállalkozó.

Csipak Péter mára kegyvesztetté vált, a titokzatos, leplezett ügylet idején azonban még remek üzleteket kötött a Rogán Antal vezette Belvárosban, ráadásul éppen a Szivek-féle kölcsön évében felkerült a 100 leggazdagabb magyar listájára is. Még a Rogán-éra előtt kezdte leghíresebb fejlesztését az V. kerületi Fashion-street-et – a Deák Ferenc utca rehabilitációját -, a Bécsi utcába tervezett léghajó alakú, hatalmas luxushotelt azonban megfúrták a városvédők.

A vendéglátós végzettségű, jelenleg 46 éves üzletember alig huszonévesen kezdte üzleti karrierjét balatoni pénzváltással, majd egy Bosnyák téri játékterem tulajdonosaként, de hamarosan a belvárosi ingatlanozás felé fordult. Tarolt is hosszú éveken keresztül. A HVG még ebben az időszakban, 2011-ben készített vele portré-interjút, amelyben egyebek mellett ezt mondta sikerének titkáról:

„Hadd idézzem a belvárosi főépítészt, aki nemrég – amikor megkérdezték, hogy mi a véleménye a belvárosi ingatlanspekulációról – azt mondta, hogy amikor belenéz egy ingatlanfejlesztő szemébe, látja, hogy az illető azért vesz-e meg egy házat, hogy két hónappal később drágábban eladja és odébbálljon, vagy azért, hogy fejlessze. Na, ez az ember mondta rólam, hogy én az a típus vagyok, aki megveszi, és még akkor is megépíti, ha jobban járna azzal, ha eladná.”

2016-ban az önkormányzat képviselőtestülete mégis úgy döntött, felmondja a még Rogán idejében kötött szerződést Csipak cégével, miszerint az üzletember érdekeltsége 50 éven keresztül térítés ellenében használhatja a Deák Ferenc utca 500 négyzetméterét.

Magán-ingatlanával is pech-spirálba került Csipak: 2015-ben első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a bíróság, mivel II. kerületi háza természetvédelmi területre is ráterpeszkedett. Az ítélet azóta jogerőre emelkedett, Csipak pénzbüntetésén még emelt is a másodfok.

Korábban Szivek Norbert is utazott ingatlanüzletekben, és ő is parádés viszonyt ápol az V. kerületben sürgölődő politika-közeli vállalkozókkal.

Az emlegetett kölcsönszerződést 2010 decemberében, két nappal karácsony előtt kötötték. A megállapodás tanúi Szivek környezetéből érkeztek: ügyvédje, illetve egy hozzá közeli üzletember okézták le a dokumentumot. Az okirat szerint 2011. április végéig járt volna vissza a pénz.

Az adós üzletember saját váltót bocsájtott ki a követelés biztosítására, s azt ügyvédi letétbe helyezte. A határidő lejártakor letéteményes felszabadította a váltót, de a pénz nem érkezett meg Szivek számlájára. Viszonylagos spéttel, 2013 januárjában ment el a fizetési felszólítás, de hiába. Erre reagált tudomásunk szerint Csipak jogi képviselője a fent idézett módon.

Azt nem tudni, színlelt szerződéses érvelését fenntartotta-e a bíróság előtt is. A per részleteiről nem, csak az ítéletről számolt be érdeklődésünkre a Fővárosi Törvényszék. E szerint a Fővárosi Ítélőtábla az alperest váltótartózás címén 50 ezer euró megfizetésére kötelezte 2013 decemberében.

Vagyis ha el is hangzott a mondás a titokzatos jogügyletről a törvényszék előtt is, a bíróság nem díjazta. Ami nem is csoda. Ha ugyanis Csipak védekezése korrekt, felmerülhet a gyanú nem csak a színlelt szerződésre, de akár még a magánokirat-hamisításra is.

Minderről, s a per részleteiről is kérdeztük volna Csipak Pétert, fel is vettük a kapcsolatot az ügyvédjével. Még nyáron küldött megkeresésünkre a jogász azt válaszolta, térjünk vissza a témára a szabadságolások után, az ősszel küldött emlékeztetőre azonban nem válaszolt.

Kapcsolódó cikkeink

A bulinegyedben működtet kollégiumot Szivek Norbert alapítványa

Ön rábízná a vagyonát? A magyar állam rábízta. Szivek Norbert portréja

Nem nyomoznak a Pollack Mihály téri mélygarázs ügyében

Az ügyészség szerint is gyanús a mélygarázsmutyi, elrendelték a nyomozást

Szivek-közeli alapkezelő indul, Buda-Cash-es kapcsolatokkal

Rádi Antónia

Megosztás