Egyéb

Megússza az INA-ügyet, földbizniszben utazik Hernádi Zsolt Mol-elnök

 

Vagyonkezelő céget alapított Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A sokoldalú üzletember egyéb magánbefektetései is pörögnek, Komárom-Esztergom Megyében földügyekben aktív.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

A horvát felet az ág is húzza Mol-INAügyben. Zágráb azért fordult nemzetközi választott bírósághoz, mert értelmezésük szerint a Mol korrupt módon, vesztegetéssel szerzett irányítást az INA olajtársaságban a kétezres években, ráadásul a szerződésben vállalt kötelezettségeit sem teljesítette maradéktalanul. A pert nemrégiben elbukták, s ki kell köhögniük a procedúra 30 millió dolláros költségét is.

A horvát hatóságok mégsem tervezik elengedni a vesztegetésügyet, miszerint Hernádi 2008-2009-ben tízmillió euró kenőpénzt adott volna Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek, hogy Zágráb ne gördítsen akadályt a felvásárlás elé.

A Jutarnji List horvát napilap tavaly decemberi cikke szerint a Zágráb megyei bíróság az Európai Bírósághoz fordul azért, mert megítélésük szerint Magyarország, Németország és Ausztria hatóságai figyelmen kívül hagyják a Hernádi ellen kiadott elfogató parancsot. Ráadásul az Interpol „wanted” arcképcsarnokából is lekerült a körözés információja.

Ahogy várható volt, a magyar fél arra hivatkozik, hogy Magyarországon már megállapították – az egyébként nem csak Orbán Viktor miniszterelnökkel, de Polt Péter legfőbb ügyésszel is remek viszonyt ápoló – Hernádi ártatlanságát, így a kétszeres eljárás tilalma alá esne a kiadása. Ezt a jogi huszárvágást itt magyaráztuk el:

Hernádi Zsolt Mol-vezérnek nincs felmentő ítélete a tízmillió eurós nemzetközi vesztegetési ügyben

Az ügyészség nem dobott mentőövet Hernádi Zsoltnak

Az olajvállalat vezetésével járó munka és a bűnügy izgalmai nem terheli le annyi a Mol első emberét, hogy ne maradna energiája magánüzleteire. Most éppen vagyonkezelő céget hozott létre a friss Cégközlöny szerint.

A 4Z Investments Zrt. egyetlen részvényese Hernádi. Ügyvezetője pedig Komondi Zsolt, aki a Mol-elnök Gran Private Equities nevű befektetési alapkezelőjében is igazgatósági tag. Komondi egykor Fellegi Tamás kabinetfőnöke volt a fejlesztési minisztériumban, s jelenleg is it-tag az exminiszter cégében, az Euroatlantic Capital Zrt.-ben. 2015-ig pedig igazgatósági tag volt egy olyan mérnöki tanácsadó cégben, amelybe több százmillió forintot tolt Garancsi István tőkealapja, a Garangold.

Látszólag nem pörög túlzottan a Komárom-Esztergom megyei Dágra bejegyzett, gabonatermesztéssel foglalkozó Gete Völgye Zrt., amely szerény, egymilliós nyereséggel gazdálkodott 2015-ben. A cég agrártámogatása sem mondható nagy kaszálásnak: tavaly szeptemberig alig több mint tízmillió forintot tehettek zsebre.

A cég vezérigazgatója, a csolnoki Szilágyi György a Vs.hu tavalyi cikke szerint a Komárom-Esztergom megyei állami földárverések nagy nyertese, 252,7 hektárt vihetett el 287,3 millió forintért. Szilágyinak a cégnyilvántartás szerint a Gete Völgye vezetése az egyetlen céges tisztsége, tulajdonosként sem mutatják más társaságban.

A Nemzeti Földalap árverési közleményeiben valóban gyakori szerzőként szerepel egy Szilágyi György neve, akinek a lakcíme is azonos a Gete völgyés igazgatóéval – vagyis minimum a közeli rokoni kapcsolat. A legtöbb földet Csolnokon, illetve Leányváron szerezte.

A megye közéletét ismerők szerint ezek a földek hamar fel fognak értékelődni az M0-ás körgyűrű építésének megkezdésével.

Rádi Antónia

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás