Cikkek

Ön rábízná a vagyonát? A magyar állam rábízta. Szivek Norbert portréja

 

Felkerült a NAV szégyenfalára, a 180 napon túl több mint 100 millió forinttal tartozó zsiványcégek közé Szivek Norbert MNV-vezér érdekeltsége, a United Programme Service Kft. A nemzeti vagyon felkent urának egyéb magánbizniszei sem brillíroznak, felszámolás alá került például a minap a svájci koronaékszer, a Cretum Consult GmbH is. Mégsem ezért, inkább a kellemetlen vezetői stílusa miatt érezhető vele szemben elégedetlenség fideszes berkekben is. Összeírtuk a fontosabb ügyeket, amelyekben emlegették a nevét. Hosszú a lista.

 

 

A 24.hu adta össze, hogy az MNV-vezér havi jövedelme meghaladja a 7,5 millió forintot. Ebben nem csak az MNV-s fizetése, hanem a különféle állami érdekeltségekben (például Mol, Richer Gedeon, Magyar Posta, MVM) viselt tisztségeinek jussa is benne van.

El tudja képzelni az Aston Martinnal parádézó Szivek Norbertet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját, amint társbérletben lakik irodalmi felolvasóestek és kulturális vitadélutánok résztvevőivel? Még akkor is különös a kép, ha a magas művészeti rendezvényeket a Bodeni-tó mellett tartják.

Pedig úgy fest, kénytelen volt elviselni a társaságot, méghozzá huzamosabb ideig. Szivek a magyar cégbíróságon 2008-2013 között Steckborn, Seestrasse-i svájci lakcímet adott meg. Ugyanezen az ingatlanon a környék 2009-2010-es turisztikai prospektusa szerint május elejétől augusztus végéig minden hétvégén Marianne Ulrich író és előadóművész tartott irodalmi esteket, a kiadvány szerint „a saját kertjében”. A csinos, a Bodeni-tóba torkolló Untersee-re néző 1700 négyzetméteres telek, rajta kicsi házikóval jelenleg is az idős, 77 éves írónő tulajdona.

Később, egészen 2016-ig zürichi címet adott meg Szivek a magyar iratokban. A város neve jól cseng, a környék azonban koránt sem puccos. Sorházak egy munkásnegyedben. A tulajdonost kérdeztük, emlékezik-e magyar albérlőjére, de azt a talányos választ küldte, hogy ezt a svájci hatóságoktól kellene tudakolnunk.

A valaha Szivek által vezetett, vagy részben érdekeltségében állt vállalkozások sora számos, de kevésre mondanánk első blikkre, hogy aranybányákról volt szó. Bár hivatalos életrajza szerényen szelektál, mi harmincnál is több kisebb-nagyobb társaságot számoltunk össze, amelyben valaha megfordult; a már említett állami gigászokat még csak nem is számítva. Ez még akkor is rengeteg, ha Szivek épphogy a kamaszkorból kiöregedve máris szerepet kapott a családi érdekeltségekben.

Az Átlátszó által készített céghálón az is látszik, hogy a látszólag elszigetelt céges és ingatlanos sztorik egy-egy kulcsszereplő révén nagyon is kapcsolódnak egymáshoz.

Megszűnt cégek szegélyezik a sikerhez vezető utat

A cégrengetegben jóval több az, ami ma már veszteséges vagy legalábbis annak a határán vegetál, illetve felszámolással vagy a dicstelen kényszertörléssel szűnt meg. Kétségtelen, hogy közülük nem mind, sőt zömében nem direktben a jelenlegi állami fő-vagyonőr kezén jutott sanyarú sorsra, de ilyen is akad.

Még az OLAF is vizsgálódott például az egyik családi érdekeltségnél: az Új Strigon Kft. 176 millió forint támogatást kapott telephelyfejlesztésre, új munkahelyek kialakítására 2011-ben, amiből azonban nem lett semmi, sőt, elbocsájtások kezdődtek. A Szivek-család, köztük az MNV-vezér tulajdonában álló cég jelenleg felszámolás alatt áll. A felszámoló utoljára 2015-ben hirdetett meg ingatlanokat Esztergom, Mezőcsát, Újdombrád területén összesen 270 millió forint irányáron, az ingatlanokat több százmillió forintos jelzálog terhelte.

 

 

Kínosnak mondható a United Programme Service Kft. (UPS) helyzete is. Az utazásszervezéssel foglalkozó kft. 2012 óta folyamatos szereplő a NAV 180 napon túl, 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartozó adózók nyilvántartásában, jelenleg is megtalálható a listán. Szivek 2012-ben szállt be az ekkor már két éve felszámolás alatt álló cégbe, a siófoki Aranyhíd hotel tulajdonosába, az addigi résztulajdonos Kunszt Emilné mellé társnak.

Tulajdonos is maradt egészen a felszámolás idén májusi befejezéséig – még a bejelentett lakcímén sem változtatott, maradt 2017-ben is a zürichi sorház. Holott ekkor már bizonyosan nem élt az alpesi országban: 2015 óta az MNV-t vezette.

Kunsztné rokona, Kunszt Kázmér, illetve az UPS is érdekelt volt a Kastély Hotel Seregélyes Kft.-ben, amelybe Szivek szintúgy 2012-ben szállt be, mint az UPS-be. Mint a Világgazdaságnak korábban mondta, végrehajtáson szerezte az üzletrészt, de nem jöttek be a számításai. A felszámolás 2016 augusztusi befejezése előtt pár hónappal sikerült túladnia tulajdonán. Történetesen a cégjegyzéstől eltiltott Csóri Lajos Tibor részére, aki egyéb Szivek-érdekeltségekben is felbukkant.

A cég felszámolója 2014-ben – vagyis már Szivek tulajdonszerzése után – szabadult meg a kft tulajdonában volt, CIB Bankos jelzálogokkal agyonterhelt seregélyesi kastélyszállótól. A vevő a Pharaon-Alfa Kft. lett, ami a hivatalos közlések szerint nemrégiben elhunyt Gaith Pharaon érdekeltségébe tartozott. A Seregélyesi Kisbíróban jelent meg az első nyilvános sajtófotó az Orbán-család FBI által körözött szaúdi milliárdos barátjáról.

Most pedig úgy tudják a seregélyesiek, hogy a kastélyszállót Tiborcz István viheti. Akit Szivek barátjaként ismer a tenderarisztokrácia. A kapcsolatra az Együtt politikusa, Szigetvári Viktor hívta fel a figyelmet először, amikor véletlen szemtanúja lett a Four Seasons szállóban, ahogy Tiborcz, Habony Árpád, a TV2-s Dirk Gerkens és a századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf együtt kávézik Szivekkel egy szomszédos asztalnál.

A Budapest belvárosi Mahart-székház tömbjéről, mint állami gigahitellel megtolt Szivek-Tiborcz közös luxusszálloda-bizniszről pedig a Heti Válasz írt.

A kétezres évek közepéig, második harmadáig tartó ingatlanlufiban számos hasonló figura csinálta meg a szerencséjét, végül is a jó banki kapcsolatokon kívül egyéb nem sok kellett a meggazdagodáshoz. De nem mindenki furakodott be az állami oligarcha-maffiába ekkora hatékonysággal. Szivek sztorija ebben a konkurens ingatlanosokkal, a Mellow Mood-os arabokéval vetekszik.

A GDP hatoda felett diszponál

„Az igazi nagypályás üzletemberek pár emelettel följebb laknak” – érzékeltette a pénzügyi életben járatos forrásunk, hogy a zártkörű szivarszobák világa azért inkább annak tartja Sziveket, ami a névjegyére van írva: vagyonkezelőnek.

Ami a hivatalos vagyonkezelést illeti, az MNV oldalán közzétett beszámolók szerint az úgynevezett rábízott vagyon mérlegében az eszközállomány 2015-ben 5 ezer milliárd forintot tett ki. Fónagy János parlamenti kérdésre válaszolva egyébiránt 18 ezer milliárdra taksálta az állam vagyonát. De az ötezer-milliárd sem kevés pénz, a mintegy 30 ezer milliárdos nemzeti össztermék egyhatoda.

Rosszmájú megközelítésben: csinálja, amit eddig, ingatlanokkal kavar, csak most már az állam környékén. Ez a vélekedés túlzás is lehet, az viszont nem, hogy a mindenkori MNV vezér nyilván a politikai akarat végrehajtója. Mégsem mondható, hogy fagolyókkal gurigáznának a Pozsonyi úti székházban. Nemrég írtuk meg például: nem kevesebb, mint 40 milliárd forintos keretszerződést pályáztattak meg ingatlanfelújításra. Döbbenet: a nyertesek kormányközeli beruházók lettek.

A Szivek család régóta ismert tagja Esztergom közéletének, a tágabb rokonság is a környéken él. Több évtizedes leányvári legenda, miszerint az egyik oldalági rokon szerelmi bánatában négylovas fogattal hajtott egy bányatóba. Ismerőseiket hallgatva nem ez az egyetlen erős sztori, a történetek, ha nem is az igazságot, de azt hűen tükrözik, hogy a család fontos szereplője a környéknek.

A pár éve elhunyt családfőt, Szivek Ferencet egyszerű, de rafinált macherként jellemezték forrásaink. Mészégető telep alapozta meg a jómódot. A rendszerváltás már vagyonos családként érte Szivekéket, ahol az idősebb generáció a helyi privatizációból is kivette a részét. Került utóbb minden, menő kandallógyár, pékség, sporttelepes ingatlan a környéken, hotel az Alföldön.

A család kezdetektől közösen üzletel: az idős családfő, az ő első házasságából származó fia, ifjabb Szivek Ferenc, az unoka (legifjabb Szivek Ferenc), illetve a féltestvérénél 16 évvel fiatalabb Szivek Norbert, számos vállalkozásban együtt vettek/vesznek részt.

Nagykoalíciós kapcsolati háló

Esztergom két egykori befolyásos embere segítette az idősebb Szivek törekvéseit forrásaink szerint. Egyikük, Bábos János ügyvéd közös autókereskedő céget is alapított Szivekékkel a kilencvenes évek elején (az öt év múlva fantomcégként hivatalból törölt Strigon Autót).

Bábos nagyban utazott, a HVG archív cikke például a budai Mammut bevásárlóközpont zavaros beruházásában említette a nevét – nem mellékesen Gansperger Gyula volt fideszes pártkönyvelővel, majd ÁPV-elnökkel, még későbbi wallisos frontemberrel együtt. Bábos kivette a részét a kilencvenes évek üzemanyag-bizniszéből is (Petrolta Kft.), miközben felesége Paskai László akkori esztergomi érsekkel tulajdonolt közösen zarándok utazási irodát (Catholica 2000 Kft.).

Bábost konzervatív érzelműként ismerték Komárom-Esztergom megyében, ez azonban nem befolyásolta, hogy gyümölcsöző üzleti kapcsolatot ápoljon Haller Zoltán 1994-1998 közötti MSZP-s országgyűlési képviselővel. Haller arról volt híres, hogy vagyonnyilatkozatában teljesen nincstelennek vallotta magát, illetve hogy bizonyíték hiányában úszott meg egy hamis tanúzás-közokirathamisítás kombót 1997-ben. Valamint arról, hogy 1996-ban jegyzett egy lobbigyanús parlamenti törvény-módosító indítványt, amely megkönnyítette a jövedéki termékek kereskedelmét egyes cégeknek.

Haller nemrégiben elhunyt, Bábos jelenleg is aktív. Székhelyét Tatára helyezte át, az Esterházy-család egykori vadászbirtokán működő Old Lake Golf Club frontembere. Ebben a minőségben Szivek Norbert Bábos „főnöke”: a sportszövetségek fideszközeli einstandjában Sziveknek a golfszövetség jutott, ahol ő elnököl 2015 óta.

A nagykoalíciós jellegű kapcsolatrendszer a fiatalabb generációt is jellemzi. Az MNV-vezér balos kontaktjait a Heti Válasz szedte csokorba, a két legfontosabb: az energetikában utazó Elmib Zrt. privatizációjában ügyködés éppen abban az időben, amikor a cég Puch László baloligarcha befolyásába zsilipelt. Szivek mostani kabinetfőnöke, Csókay Ákos 2008-2010-ben Bajnai Gordon miniszteri/miniszterelnöki stábjának volt a tagja, illetve Bajnai-közelben maradt 2010 után is: a Haza és Haladás Alapítvány egyik projektjén dolgozott.

Ha Esztergom és kormányközel, akkor Hernádi Zsolt – ez lehetne a megfejtés arra a kérdésre, hogy a helyi érdekű ügyeskedő família trónörököse mikor és kinek révén vált országos tényezővé. A Kisorosziban élő Mol-elnök ugyanis viszonylag közismert „csákmáté” a Duna-parti városban. De a helyzet ennél bonyolultabb. Szivek ugyanis sosem politizált, szülővárosában pedig különösen nem. Ráadásul viszonylag fiatalon elszármazott Esztergomból. A középiskolát már Németországban, a Nürnberg közelében lévő Kastlban végezte 1994-ben, az ország egyetlen magyar gimnáziuma tanulójaként.

Jelenleg Szivek és Hernádi együtt ülnek a Mol igazgatóságában, és közösen járnak további politikai-üzleti celebritásokkal meccslátogatásokra is, a korszellemnek megfelelően. Így kaphatta lencsevégre a dunaszerdahelyi stadionavatón a Parameter.sk is – a képen Orbán, Hernádi, Csetényi Csaba kurzuslovag mellett felismerhető Világi Oszkár felvidéki milliárdos, a Mol topvezetésének tagja, klubtulajdonos is (lásd induló képünket).

Az MNV-vezér a heidelbergi jogi karon tanult, majd elvégezte a Pázmányt is, méghozzá annak 2000-ben diplomázott évfolyamát. Itt olyan illusztris évfolyamtársai voltak, mint a ma már Rogán Antal Baráti Körként leírható Kertész Balázs, Rogán bizalmasa, Kosik Kristóf, Habony Árpád jogi képviselője, és Sélley Zoltán V. kerületi jegyző.

Az évfolyam több öregdiákjával is beszéltünk, de emlékeik szerint Szivek nem tartozott Kertészék köreibe az egyetemen. Sőt, voltaképpen semmilyen körbe nem tartozott. Idősebb volt pár évvel az évfolyamtársainál, érezhetően jobban érdekelték ekkor már pörgő üzletei, mint az egyetemi élet.

Ha jól emlékeznek is a 2000-es pázmányosok, Szivek és az V. kerületiek utóbb alighanem behozták a lemaradást. Erre enged legalábbis következtetni az a sok remek ingatlanügylet, amit az MNV-vezér a Belvárosban hozott tető alá. A Mahart-székházügyet már idéztük, és íme két másik találat:

Az MNV-vezér közelébe privatizál irodákat a Belváros

Brókercsőd, adócsalás, bennfentes kereskedelem? Hívja a Fintha-Nagy ügyvédi irodát!

A sztorik zanzája: Szivekék „Família Kft.-je” a belvárosi ingatlanvircsaft kedvezményezettjei között volt, illetve az MNV-vezér kötődik egy a brókerbotrányoktól az V. kerületi ingatlanmutyikig számos zavaros ügyben, így a brókercég-csődök kapcsán emlegetett jogászember kapcsolatrendszeréhez is. Fintha-Nagy Ádám és Szivek is érdekelt például az V. kerületi szecessziós műemlék Török Bankház épületében (Ház a Szervita téren Zrt.).

Hernádi és a Rogán-kör későbbi találat, a sikeres NER-lovagi tevékenység eredménye a Szivek-networkben forrásaink szerint. A szintlépést, ahogy Szivek az édesapja tanoncából nagypályássá vált, az esztergomi ferences öregdiák Seszták Miklós szűkebb pátriájában, Kisvárdán kézenfekvő keresni.

Széles körű családi összefogás Sesztákföldjén

A valahai állami Kisvárdai Szeszipari Vállalat bázisán 1991-ben létrehozott Várda-Drink Zrt. privatizációs sztoriját még a Szivekkel egyébként nem részrehajló Vs.hu-jellemzés is sikertörténetként jellemzi. A jóindulatú megközelítés így hangzik: a nehéz helyzetbe került üzemet Szivekék a kétezres második felében átvették, gatyába rázták, majd eladták egy szlovák szakmai befektetőnek, aki azóta is működteti. A cég tavaly 5 milliárd forintos árbevétel mellett közel félmilliárd forint eredményt termelt.

A kisvárdaiak körében azonban nem ilyen egyértelműen pozitív a történet megítélése. Szivekék megjelenését elbocsájtások követték a gyárban. A rendszerváltás előtti fénykorhoz képest – amikor például a kettes számú Coca Cola előállító volt a várdai üzem, amelyben több százan dolgoztak – mára a tizedére esett vissza a foglalkoztatottság. A cégmérleg szerint 62 fő volt a létszám tavaly. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a szlovákok is erősek a megszorítások bevetésében.

Az, hogy Szivek Seszták embere, többé-kevésbé kimondható. Oláh Albert, a város akkori, független polgármestere, a cég 1991-1994-es igazgatósági tagja az Átlátszónak elmondta: Szivek két alkalommal járt nála a polgármesteri hivatalban, az akkor helyi civil színekben, egy ciklussal korábban MSZP-támogatással politizáló helyi képviselő, Sipos István mutatta be. A később fideszes irányítású város jogászaként tevékenykedő – nemrégiben autóbalesetben elhunyt – Sipost Seszták bizalmi embereként ismerték Kisvárdán.

Szivek fejlesztéseket, új munkahelyeket ígért, mondta most Oláh, aki máig úgy érzi, ez lehet, ez volt a próbamutyi, amin a fiatal üzletember meg is felelt, s tovább léphetett. A szeszgyár története mindenesetre széles körű családi összefogást igazol: a Szivek-család három generációja is részt vett benne (lásd ábránkat).

 

 

A Várda-Drink többségi tulajdonosába, az Andorra Kft.-be 2006 októberében érkezett két új tulajdonos, a Seychelles-szigeteki Franport Corp. és Szivek Ferenc. Majd két hónappal később beszállt a Várda-Projekt Ingatlanforgalmazó Kft., benne a Szivekék egyik családi cégével. A Várda-Projekt került egy évvel később a Slovenské liehovary a likérky , a. s. tulajdonába. A szlovák cég kézbesítési megbízottja kezdetben Szécsényi Bálint későbbi tőzsde-alelnök volt, akit forrásaink Szivek bizalmas emberének mondanak.

Időközben megszűntek a gyár fióktelepei, Oláh már akkor is kótyavetyét gyanított, mondta most.

A budapesti céglerakat sorsa nem cáfolja a volt polgármester elméletét. A IX. kerületi, 3600 négyzetméteres ingatlan a Várda-Drinké volt, 2009-ben pedig vétel jogcímén 2011-ig tulajdonjog fenntartással bizonyos VD Projekt Gamma Kft.-é lett. Ez a cég belizei off-shore érdekeltség volt ekkoriban, majd 2010-ben beszállt Szivek Ferenc is – aki azonban nem azonos az idős családfővel, de rokon, ha jól tippelünk: első házasságból származó unoka.

A kényszertörléssel idén januárban megszűnt VD projekt székhelye a Szivek-cégbirodalom központja volt a Hercegprímás utcában. A legifjabb Szivek Ferenc 2013 októberében szállt ki, a céget ekkor egy mogyoródi és egy páhiban élő fantom vette át.

A VD Projekt 2013 novemberében, tehát már a „fantomok” idején adta el az ingatlant az SC Invest Duna Kft.-nek. A telek azonban így is a családban maradt. A jelenleg Pápay 9. Property Kft. néven futó cég a Nones Holding Kft. révén Szivek Norberté. A ferencvárosi telket tavaly óta a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás Növekedési és Hitelbankjának 250 millió forintos jelzáloga terheli.

Szécsényi, majd a Szemerey-bank felbukkanása már mutatja: Szivek beérkezett a tenderarisztokráciába. A 444.hu tavalyi felvételén a csapat egy szép részhalmaza látható együtt. Szivek sajnos pont nincs a képen, de pózol Szécsényi, az NHB-s Szemerey Bertalan, Tiborcz István, illetve Kuna Tibor, aki Isten segítségével tarol a közbeszerzéseken. A tavalyi Sziget Fesztivál VIP sátrában mulattak együtt a Rihanna-koncerten.

A Tolnai-dosszié és a kölcsönadott argentin cégfantom

Enyhe büntetést, felfüggesztett szabadságvesztést kapott májusban Tolnai Sándor ingatlanvállalkozó, az Újpest FC volt tulajdonosa, akit 2,1 milliárd forintos csalásban mondott ki bűnösnek a bíróság. A CIB Bankot verték át társaival. Az Index cikkéből kiderül: főbűnösnek az ingatlanmutyistákat segítő közjegyzőt találták, Tolnaiéknak „csak” bűnsegédlet miatt kellett felelniük. Visszadátumozott kamu bérleti szerződésekkel, kötbérfenyegetéssel gondolták elejét venni, hogy a hitelező bank rátegye a kezét az ingatlanjaikra.

„Nem az volt a lényeg, hogy egy projekt valóban nyereséges legyen, hanem az, hogy mindig induljon a következő, amelyre hitelt lehet felvenni, így biztosítva a nagyvállalkozásban a folyamatos pénzáramlást. Az üzleti kör a hitelekből bevásárlóközpontot, golfszállót, hévízi luxusszállót épített” – így foglalja össze a Tolnai-féle üzleti kör stratégiájának lényegét Brückner Gergely a 25 év, 25 nagy átverés című könyvben (szerk. Szakonyi Péter).

Tolnai-érdekeltségbe tartozott a Taverna-csoport is, amelynek a sztorija azonban nem volt része a büntetőeljárásnak. Itt sem járt jól ugyanakkor a hitelező bank, ebben az esetben az Erste. A pénzintézet végrehajtási joga 2014 októbere óta terheli a Taverna Holding Zrt.-t. A cégben 2013-2014-ben igazgatósági tag volt Szivek (a banki végrehajtás kezdetekor már nem). Ugyanebben az időszakban a Taverna-érdekeltség City Budapest Zrt. igazgatóságát is erősítette, a testületben éppen Tolnaival váltották egymást.

2010-2011-ben a City Budapest igazgatóságában vállalt szerepet Neumann Péter is, akit a HVG korábbi cikke erstés múltúnak titulált (joggal). Arról pedig mi írtunk, hogy új befektetése, a büki Club Caramell Hotel 16,5 millió eurós állami eximbankos hitellel lett kisegítve, s a szálloda körüli cégháló szerencsésen nyerte az uniós pénzeket is. Szintén City Budapestes volt ebben az időben Vécsey Róbert, a rogánista belvárosi ingatlanmutyikörhöz tartozó Fintha-Nagy Ádám üzlettársa. Vécsey Szivekkel együtt ingatlantulajdonos a Török Bankházban.

Az utolsó, 2015-ös mérleg szerint a felszámolás alatt álló City Budapest kötelezettsége 32,8 milliárd forint volt, vesztesége meghaladta az egymilliárdot, míg saját tőkéje ennek a töredékét, 1,6 milliárdot tett ki. Ugyanezek a számok egy évvel korábban, amikor áprilisig Szivek még az igazgatóságot erősítette: 29,5 milliárd, mínusz 36 millió, 2,8 milliárd.

Más jel, konkrétan egy strómankölcsönzés is arra utal, hogy a formális igazgatósági leigazolásnál erősebb lehetett a kapocs Szivek és Tolnaiék között. Az argentin Claudio Ramón Rodriguezt Tolnai dél-amerikai segítőjeként ismerték az Átlátszó informátorai, akik járatosak a Rio de la Plata folyó torkolatának mindkét országában. Ez bő egy évvel korábban merült föl, amikor arról írtunk: Fidesz-közeli üzletemberek veszik a luxusingatlanokat Uruguayban.

Rodriguez számos magyar és egy magyar kötődésű cseh cégben érdekelt, ezek közül néhány valóban kapcsolható Tolnaiékhoz. Az argentin férfi menedzseri/tulajdonosi szerepe eléggé „kaya ibrahimosnak” tűnik: a vállalkozások, amelyekbe beszáll, előbb-utóbb kivéreznek, Rodriguezt Magyarországon el is tiltották a cégvezetéstől.

 

 

Tavaly óta felszámolás alatt áll az esztergomi Eko-Gáz Kogerenrációs és Energiafejlesztő és Szolgáltató Kft., Szivekék valahai érdekeltsége, amelyben Rodriguez 2011-2013-ban volt tulajdonos. A cég jelenleg a szlovák Messenger s.r.o.-é, amely magyar magánszemélyeké, a kézbesítési megbízott pedig a Szivek-féle cégközpontban, a Hercegprímás utcában található Cretum Holding Kft.

A kézbesítési megbízott Cretum Holding a neve alapján Szivek-cég lehetne, Cretum néven ugyanis a család több vállalkozást is futtatott világszerte. Utoljára azonban Ligeros Kft.-ként működött, egészen a tavalyi kényszertörlésig. Az utolsó tulajdonosa és ügyvezetője megintcsak Claudio Ramón Rodriguez volt.

Szivek sosem bukkant fel a Ligeros/Cretumban, az ismerőseik szerint hozzá közel álló Komonczy Zsolt üzletember érdekeltségében álló szófiai Rusernit o.o.d-ben azonban például igen. Mit hoz a véletlen még? A cég első ügyvezetője Csóri Lajos Tibor volt, az, aki a Seregélyesi Kastély Hotel Kft.-t (emlékezzünk, a pharaonosat) átvette Szivektől.

Érdekes volna tudni, hogy Szivek ismeri-e Rodriguezt. Erről és más dolgokról is kérdeztük volna a vezérigazgatót, ha időt szakít az Átlátszóra, de az MNV sajtóosztálya azt üzente, sosem ad interjút. Írásban elküldött kérdéseinkre az általunk kért határidőre megérkezett a válasz, azonban mindössze annyi állt benne, hogy kérdéseink úgymond magántermészetűek, így az MNV-ből biztosan nem tudják megválaszolni azokat.

Rodriguezt keressük, az Átlátszó munkatársán kívül két argentin újságíró is, egyelőre mérsékelt sikerrel. Csak annyi derült ki, hogy azon a Buenos Aires-i címen, amit a magyar cégbíróságnak megadott, egészen biztosan nem lakik.

A svájci kapcsolat Tarsolytól az Altusig

Június elején került felszámolás alá a Szivek tulajdonában lévő, a svájci adóparadicsomba, Zugba bejegyzett Cretum Consult GmbH. A testvércég, a Cretum AG azonban köszöni, remekül ketyeg. Lévén részvénytársaság, nem ismerni a tulajdonosokat, azonban nem csak az elnevezés miatt sejthető a rokonság. A két Cretum ugyanarra a zugi címre van bejegyezve, ugyanaz a svájci menedzser az igazgatója, és a megbízott vagyonkezelő is azonos: a United Trust Consulting AG.

szivek.steckborn

Utóbbi cég vezetője, Valentik Csaba segédkezett offshore-ozni Tarsoly Csabának és a CBA-soknak is. Ráadásul abban a Geneva Capital Group AG-ban is aláírásra jogosult igazgató, amelyikről a Heti Válaszból tudjuk: 2010-től hat éven át igazgatóként foglalkoztatta Gyurcsány Ferenc régi bizalmasát, Tunyogi Lászlót is. Tunyogi az MSZMP kb-tól az Altus-csoport érintésével jutott el a svájci offshore-ig.

A Szivek-féle Cretum Consult energetival foglalkozott – ezt Szivek régebbi, a BÉT honlapjára feltöltött életrajzából tudni. A kormányoldalon található cv nem említi a svájci érdekeltséget. A javára írandó viszont, hogy nem retusált ki olyan balos kötődésű ex-munkahelyeket, mint a Puch-féle Elmib vagy a szoclib önkormányzatokkal a kilencvenes években szimbiózisban élő Autóker Holding, ahol Szivek 2003-2005-ben üzetág-igazgatóként tevékenykedett.

300 millió forinttal rövidítette meg az államot az akkor már MNV-vezérként dolgozó Szivek az energetikában utazó Enefi Nyrt. részvényeinek spekulációjával – ez a lényege a 444.hu cikkének. A magánnyugdíj-pénztárak 2011-ben lenyúlt vagyonából származó több millió Enefi-részvény az MNV egyik leányvállalatához került 2013-ban. 2014 nyarán a papírok 11 százalékának megfelelő pakettet részvényenkénti nagyjából 125 forintos áron a Szivek-érdekeltség CRH Invest Kft. szerzett meg.

Ez a cég az 50 százalékos részvényes a Török Bankház tulajdonosában, a Ház a Szervita Téren Zrt.-ben. Egyik tulajdonosa a Szivek-féle Nones Holding Kft. A többségi CRH-tulajdonos pedig az a Lexan Holding Zrt., amelynek egyik érdekeltsége a Danubio lakópark kivitelezője az Észak-pesti Vízafogón. A Danubio épp most kapott közel félmilliárd forint közpénzből egy gyaloghidat a vizes vb ürügyén.

A részvények értékesítése ezer sebből vérzett. Az eladó MNV-cég nem jelentette be az értékesítési tervet, a vételár jóval elmaradt az előző év tőzsdei átlagárától, illetve az egy részvényre jutó saját tőkétől. Ráadásul a vevő sem jelentette be a vételt, holott az 5 százalék feletti tulajdonszerzésnél ez kötelező, olvasható a 444 cikkében.

A Szivek-cég 2016 márciusában vált meg a csomagtól részvényenként 245 forintos áron – Szivek ekkor már az MNV vezérigazgatója volt. A 444 összegzése szerint a 300 millió forint körüli hasznot az eredeti tulajdonos, az MNV cége is elkönyvelhette volna. A tranzakció abban a hónapban történt, amikor Szivek a BÉT tőzsdei tanácsadó testületének tagja lett.

Kapcsoldó cikkeink

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Brókercsőd, adócsalás, bennfentes kereskedelem? Hívja a Fintha-Nagy ügyvédi irodát!

Első fokon titkos, hogy mi az állami vagyon: atlatszo.hu – MNV Zrt. 0:1

Kavarás egy kisvárdai ingatlan körül: mire készülnek a fejlesztési miniszter barátai és üzletfelei?

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Nem rajonghat érte mindenki, de mi történt a kocsmában?

Visszatérve az alapkérdéshez: Ön rábízná-e a saját vagyonát az MNV vezérigazgatójára? Akadnak, akik a Fidesz egészen befolyásos köreiben sem bólintanának rá gondolkodás nélkül az ötletre.

Ismerősei között akadnak, akik fenntartásokkal figyelik vezetői stílusát, ide értve magánéleti kapcsolatát az MNV tulajdonában lévő MVM kommunikációs vezetőjével. De leginkább arra panaszkodnak, hogy a korábban kifogástalan modorú topmenedzser az utóbbi időben mintha nehezebben kezelné a konfliktushelyzeteket. Szemtanúk felismerni vélték például nemrégiben egy budapesti szórakozóhelyen, ahol vitája az egyik vendéggel – egy a kormányhoz közeli ügyvédi iroda egyik jogászával – tettlegességig fajult. Erről is kérdeztük Sziveket abban a levélben, amelyre sajnos nem érkezett érdemi válasz.

A pártbelügyek bennfentes ismerői azt is a szemére vetik, hogy egyetlen, jól körülhatárolható csoportosulást, konkrétan Tiborcz személyét, illetve a Rogán-Habony-kört tünteti ki a rokonszenvével. De a fanyalgók óvatosak, mert a tapasztalatok szerint a miniszterelnök azt, akit okkal vagy ok nélkül betámadnak, nem hogy levenné a tábláról, inkább „meghosszabbítja Lovasberényig”.

Rádi Antónia

Közreműködött: Bernhard Odehnal/Tagesanzeiger

Megosztás