Egyéb

A bulinegyedben működtet kollégiumot Szivek Norbert alapítványa

 

Szivek Norbert alapítványa üzemelteti a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Csengery utcai kollégiumát, legalábbis a közelmúltig biztosan így történt. Az épület maga is Szivek-érdekeltség. A NER-es elszámoltatás által ostorozott Hunvald-érában szerezte a terebélyes cégcsoport egyik tagja a VII. kerületi önkormányzattól. Most a részben állami Gránit Bank összesen 1,4 milliárdos hitelének fedezete.

Diákotthonok működtetésére, árva és hátrányos helyzetű diákok támogatására jött létre 2012 novemberében a Szivek a Szivekért Alapítvány. Az alapító 100 ezer forint induló vagyonnal az ekkor zürichi lakcímmel szereplő Szivek Norbert üzletember, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi vezetője volt. Szivek szerteágazó vállalkozói kapcsolatrendszeréről korábban több cikkben is beszámoltunk:

Ön rábízná a vagyonát? A magyar állam rábízta. Szivek Norbert portréja

Nem nyomoznak a Pollack Mihály téri mélygarázs ügyében

Az ügyészség szerint is gyanús a mélygarázsmutyi, elrendelték a nyomozást

Olvasónknak hála, úgy tűnik, megérkezett a megfejtés, mire is szolgál valójában az alapítvány.

Az Átlátszó birtokába került egy aláíratlan szerződéstervezet 2013 augusztusából az alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi kara kötött, aminek a lényege, hogy az alapítvány diákotthoni férőhelyeket biztosít a karnak a Csengery utca 11. szám alatti Dormotel Felsőoktatási Diákotthonban.

A szerződés-tervezet szerint az alapítvány, mint a diákotthon fenntartója legalább 100, legfeljebb 150 diák férőhelyét biztosítja 2-4 ágyas szobákban. Cserébe a diákok kollégiumi térítése – fejenként havonta 25, illetve 36,5 ezer forint havonta, függően attól, hogy költségtérítéses-e a hallgató – az üzemeltetőt illeti.

A dokumentumban olvasható: a szerződést voltaképpen azért kötötték, mert egy 2013-as törvénymódosítás értelmében külsős cégek nem üzemeltethettek diákotthonokat, csak alapítványok (vagy egyházi intézmények). A Csengery utcai kollégiumot ekkor már egy éve a Cretum Holding Kft. működtette.

A Cretum Holdingról említést tettünk Szivek pályaívét bemutató írásunkban, megemlítve, hogy az MNV-vezér személyesen ugyan nem fordult meg benne, de számos egyéb szálon kötődik hozzá. Ez azért lehet lényeges, mert jogilag az alapítvány független az alapítótól (Szivektől), a céges kapcsolatok ugyanakkor árulkodóak, hogy a jelenlegi MNV-vezérnek lehetett rálátása a megállapodásra. A céget tavaly kényszertörléssel likvidálták, utolsó tulajdonosa Claudio Ramón Rodriguez argentin cégfantom volt.

Szivek maga is a Pázmány diákja volt. A jogi kar már-már politikatörténeti jelentőségű, 2000-ben diplomázott évfolyamában végzett, olyan illusztris társakkal, mint a ma már Rogán Antal Baráti Körként leírható Kertész Balázs, Rogán bizalmasa, Kosik Kristóf, Habony Árpád jogi képviselője, és Sélley Zoltán V. kerületi jegyző.

Kérdeztük az egyetemet a szerződések részleteiről, főképp arról, hogy jelenleg is hatályos-e. Válasz egyelőre nem érkezett. A birtokunkban lévő tervezet szerint a megállapodás 2017. június 31-ig, vagyis az idei tanév szorgalmi időszaka végéig szólt. Csakhogy a Pázmány honlapján elérhető legfrissebb, a 2016/2017-es tanévre vonatkozó tanulmányi tájékoztatóban nem szerepel az egyetem által ajánlott kollégiumok között a Csengery utcai. Az egy évvel korábbiban, azonban még igen, sőt, nem csak a jogi, de bölcsészkari diákotthonként is.

 

Forrás: ppke.hu

Forrás: ppke.hu

 

Írtunk ezért a bölcsészkarra is kérdéseket, egyelőre onnan sem jött válasz. Ahogy a tanulmányi tájékoztatóban kontaktként megadott fenntartói email-címre is küldtünk érdeklődést. A cím egyébként alighanem Szivek épp felszámolás alá került svájci cégéhez tartozik (@cretum.ch végű). Innen sem jött válasz.

Hogy még bonyolultabb legyen a képlet, találtunk egy Dormotel Üzemeltető Kft.-t is a cégcsoportban, ahová, bár nem igazán látjuk a szerepét – vagyis inkább éppen ezért – szinte rutinszerűen emaileztünk, egyelőre szintén hiába. A Dormotel Kft. ügyvezetői a Szivek-féle alapítvány korábbi elnökei voltak – Saródy Ferenc, majd Bajor András Gyula. Utóbbiról mi V. kerületi ingatanügyekkel kapcsolatos cikkünkben emlékeztünk meg, a Heti Válasz pedig a Tiborcz István-féle Mahart-székházmutyiban emlegette a nevét.

A Dormotel Kft. egyébként közvetve részben Sziveké, részben pedig azé a Lexan Holdinggé, amely a most épülő Danubio lakópark üzemeltetőjének tulajdonosa. Ez a lakópark kapott közpénzből gyaloghidat a vizes vb apropóján, derítette ki a 444.hu.

Elértük viszont a Szívek a Szívekért Alapítvány volt kuratóriumi elnökét, Saródy Ferencet, akinek tudomása szerint a szerződéses viszony nem szűnt meg az egyetemmel. Ő viszont annyival tovább bonyolította a történetet, miszerint létezik további megállapodás is, a finanszírozásról ugyanis emlékei szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával szerződtek. Ide is küldtünk kérdéseket, várunk.

Pázmányos diákok arról tájékoztatták az Átlátszót, hogy az idei tavaszi szemeszterben még bizonyosan működött a kollégium, de úgymond nem „hivatalos” pázmányosként. Viszont „többségében pázmányos diákokkal telik meg”, jellemezték a helyzetet. A kollégium hivatalos „egyeteminek” tűnő oldala, ha szolid is, de jelenleg is üzemel. Itt azt közlik, előreláthatólag szeptemberben lehet beköltözni az új diákoknak, de csak 6-a után.

A szorgalmi időszakon kívül hostelként működik az épület, ennek üzemeltetője az önkormányzati szálláshely-nyilvántartás szerint egy IX. kerületi cég. Tulajdonosa egy Arnóton élő házaspár, akikről nem tűnik úgy, hogy köze volna a Szivekék-féle üzleti körhöz.

Magának az ingatlannak viszont van, nem is kevés. Az ezer négyzetméter alapterületű „kivett szálláshelyként” nyilvántartott sarokház 2006 júliusáig az erzsébetvárosi önkormányzaté volt. Ekkor vette meg a H12 Ingatlanhasznosító Kft., ami pár nappal korábban lett a Szivek-család cégének érdekeltsége. A VII. kerületi polgármester ekkor az ingatlanügyekben egyébként rendszeresen elővett Hunvald György (MSZP) volt. (Az Átlátszó összefoglalója az erzsébetvárosi panamák utóéletéről itt olvasható.)

A H12 utóbb beolvadt egy másik Szivek-érdekeltségbe, majd abból kivált egy harmadik. Az évek során, ha változott is papíron a tulajdonos, a lényeg (Szivek-közeliség) ugyanaz maradt.

Egészen 2013-ig, amikor is az ingatlant – és, mint már linkelt korábbi cikkeinkben többször emlegettük, Szivekék más projektjeit is – bőkezűen finanszírozó Erste Banké lett az épület. Az Erste még 2006-ban, pár hónappal azután, hogy Szivekék érdekeltsége lett a sarokház, 400 millió forintos keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztetett be rá. Ezt a terhet aznap törölték, hogy az Erste tulajdonos lett vétel címén.

Az épület tavaly decemberig volt a banké, ekkor a pénzintézet eladta történetesen ismét egy Szivek-érdekeltségnek. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosát Prince Primate Kft.-nek hívják, ami közvetve Sziveké, közvetlenül és többségében pedig az ő unokahúgáé.

Szivekéknek ismét sikerült hitelező bankot találni. Az állami érdekeltségű Gránit Bank 593 millió forintról és további 856,8 millióról terhelt jelzálogot az épületre idén márciusban. Ellentétben az Erste bankos kölcsönnel, a Gránit esetében nem látszik a tulajdoni lapon – igaz, ettől még rendelkezhettek másképp is a felek -, hogy van-e egyéb fedezet is, vagy ezt az egyetlen ingatlant terheli. Szivek 2015 óta vezeti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt.

Rádi Antónia

frissítés – EMMI-válasz:

2014-2016-ban összesen 33,6 millió forint költségvetési normatív támogatást kapott a Szívek a Szívekért Alapítvány a Dormotel Felsőoktatási Diákotthon fenntartója – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunkhoz szerda délelőtt megküldött válaszából.

A Dormotelt 2013 novemberében vette nyilvántartásba az Oktatási Hivatal. Az alapítványt a 2014. év januárjától illette meg az államilag támogatott képzésre járó kollégista hallgatók után járó, működtetésre fordítható támogatás. 2017-re még nem kötöttek megállapodást adminisztratív okok miatt.

 

 

Megosztás