Egyéb

A Krímet megszálló putyinista motorosbanda oktatja a magyar rendőröket

Az Amerikából a Krím megszállásában való részvétel miatt kitiltott orosz motorosbanda egy biztonsági szolgáltatásokkal és kiképzéssel foglalkozó orosz holding partnere. A holdingnak magyar képzési központja is van, és az orosz vállalat kiképzésvezetője többször tartott képzéseket magyar rendőröknek is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

 

volk logo

A holding logója (http://holding-volk.ru)

Megszállók, motorosok, menedzserek

Az Éjszakai Farkasok (Nocsnije volki) nevű putyinista orosz motorosbanda nagyszabású nemzetközi túrával ünnepelte volna a nácik felett aratott győzelem 70. évfordulóját. A szervezet Belarusz, Lengyelország, Szlovákia és Csehország érintésével motorozott volna Berlinbe, azonban a közvélemény tiltakozására és a banda kétes hírnevére való tekintettel mind Lengyelország, mind pedig Németország megtagadta a schengeni vízumkérelmüket. Amerikából már tavaly decemberben kitiltották a motorosbandát és annak vezetőjét Alekszandr „Sebész” Zaldosztanovot, és lefoglalták minden Amerikában lévő vagyonukat. A szankciókat életbe léptető amerikai Pénzügyminisztérium arra hivatkozott, hogy a banda tagjai részt vettek a Krím megszállásában.

Putyin és Zaldosztanov 2013 augusztusában (nytimes.com)

A New Eastern Europe című lapban két lengyel újságíró járt utána az Éjszakai Farkasok üzleti hátterének. A cikkből kiderül, hogy a motorosbanda és a hozzá kapcsolódó üzleti holding Európa-szerte működtet lerakatokat, és több száz különlegesen képzett, azonnal bevethető taggal rendelkezik. A motorosbanda a Volk Védelmi Struktúrák Holding része, amelynek középpontjában az azonos nevű biztonsági szolgálat áll. A holding igazgatója az Gennagyij Nyikulov, aki pályafutását még szovjet légideszantosként kezdte a ’80-as évek közepén, tavaly februártól részt vett a Krím megszállásában, és azóta is különféle szevasztopoli paramilitáris szervezetekben tölt be vezető szerepet. Az orosz Védelmi Minisztérium tavaly ki is tüntette a Krím „visszaszerzésében” játszott szerepéért. Nyikulov 2000 óta a motorosbanda oszlopos tagja.

nikulov1

Gennagyij Nyikulov a Krím-félszigeten, 2014. április (Gennady Nikulov Facebook)

A holding biztonsági szolgálata vállal magánnyomozást, fegyveres és fegyvertelen objektumvédelmet, személyvédelmet, szállítmányvédelmet (akár a saját páncélautóival), valamint foglalkozik hazugságvizsgálattal, adósságbehajtással és követőrendszerek felszerelésével és figyelésével is. A honlapon közölt cégstruktúra szerint Nyikulov a holding elnökeként közvetlen kapcsolarban áll az autonóm szervezetként működő motorosbandával, illetve a Légideszantosok Nemzetközi Szervezetével, és emellett felelős a holding minden osztályáért. Feltűnő, hogy a biztonsági céget működtető védelmi osztálynak két képviselete is van a Krímben, Szevasztopolban és Szimferopolban. A slon.ru cikke szerint a Nyikulov és Zaldosztanov közös tulajdonában áll a biztonsági szolgálat egy moszkvai részlege, amelyen keresztül Zaldosztanovnak 40%-os tulajdonrésze van a holdingban is. Zaldosztanov motorosklubja 2011-2013 között mintegy 60 millió forintnyi támogatást kapott hivatalosan a szövetségi és moszkvai büdzséből, miközben az évek során erőszakos és monopolhelyzetben lévő motorosbandából politikai tényezővé nőtte ki magát, és beágyazottságának köszönhetően üzleti érdekeit és telephelyét is sikerült bebiztosítania.

A holding cégstruktúrája (holding-volk.ru)

És nemzetközivé lesz

A holding nemzetközi hálózata az International Center for Special Training „Wolf” képzési központokat fogja össze. A központok a szisztyema elnevezésű, orosz különleges alakulatok számára kifejlesztett küzdősportot oktatják, illetve pszichológiai és technikai kiképzést, késharc-tréningeket, valamint biztonságiak és katonák számára különleges kiképzéseket is nyújtanak. Oroszországon kívül Németországban, Svájban, Szerbiában, Olaszországban, Taiwanon, valamint Magyarországon vannak központok; a képzések vezetője Gyenisz Rjauzov, szintén volt orosz légideszantos.

icstw

Az International Center for Special Training „Wolf” nemzetközi csoportjainak címerei (ICSTW Facebook)

Az oroszok már a kiképzőtéren vannak

Magyarországon Támcsu Tibor képviseli a központot, amely a rendszeres edzéseken kívül különleges képzéseket és bemutatókat is tart. A központot 2013 októberében maga Nyikulov nyitotta meg Budapesten. A központok vezetője, Rjauzov többször is megfordult Magyarországon, legutóbb éppen április közepén tartott szemináriumot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, de már tavaly augusztusban is tartott képzést ugyanott. Mivel felmerülhet, hogy egy, a nemzetközi egyezményeket nyíltan és büszkén megsértő orosz szervezet képviselője vagy annak magyar leányvállalata nem feltétlenül a legalkalmasabb a magyar rendvédelmi szervek képzésére, megkérdeztük az NKE-t, hogy tudomásuk volt-e Rjauzov és cégének hátteréről, valamint hogy a fentiek fényében tervezik-e a továbbiakban is alkalmazni a központot. Cikkünk megjelenéséig sem az NKE, sem pedig az NKE RTK sajtóreferensétől nem sikerült választ kapnunk, de amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

reusov

Gyenisz Rjauzov képzést tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, 2014. augusztus (Specpodgotovka Hungary Facebook)

Töltsétek ki kérdőívünket, hogy arról írjunk az Átlátszó Oktatáson, ami igazán érdekel titeket! Szeretnénk megismerni az olvasóinkat.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás