választás 2022

A bánszállási szegénytelepen a Fidesz 5 ezer forintért, az ellenzék süteményért és borért vett szavazatokat

A Borsod 3-as választókerület két településén jártunk: az ózdi Bánszálláson és Farkaslyukon is választási csalásba botlottunk. Bánszálláson elmondták az Átlátszónak, hogy a fideszesek ötezer forintot, az ellenzékiek egy doboz süteményt és egy üveg bort ajánlgattak a szavazatokért. Az általunk megkérdezett közmunkásnak is megmondták reggel, hogy kire szavazni. A faluban voltak, akik meggyőződésből voksoltak a Fideszre: „Nézni kell a híreket! Ha nem Orbánra szavazunk, az ellenzék miatt lebombázzák a falut” – mondta az egyik helyi. Farkaslyukon egy sötétkék Ford sofőrje akciójelenetbe illően menekült, miután zavarba jött a kameránktól. A szavazókörben azt tapasztaltuk, hogy több autós is szervezetten, reggel óta folyamatosan szállította a szavazókat. A választókerületben végül újból a fideszes Riz Gábort szavazták meg. 

A Borsod 3-as választókerületben 2018-ban a fideszes Riz Gábor a szavazatok 48%-át kapta, az idei szavazáson közel 60%-ot, amivel újból nyert (a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál), ezúttal az ellenzéki összefogás jelöltjével, az MSZP-s Kiss Sándorral szemben. Az Index összeállításában a választókerület 57 százalékkal a legalacsonyabb részvételi arányt hozó egyéni választókerületként szerepel.

Az állami szerveket nem érdekli, hogy a szavazóhelyiségen kívül hogyan csalnak

Bánszállás Ózd külterülete, egy volt bányászlakásokból álló szegregátum, amit ma már főként romák laknak. A várostól térben is elválasztódik, körülbelül egy-két kilométert kell vezetni, hogy beérkezzünk a telepre. Több ház már elhagyott, de amikben laknak, azok sincsenek túl jó állapotban. Az óvoda épületét jelölték ki szavazóhelyiségnek, így ide vezet az első utunk. Bánszálláson van a Borsod 3-as választókerület 29-es szavazóköre. Az rtl.hu számolt be korábban a településről, iskolapéldaként emlegették, ugyanis itt

2018-ban Riz Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok közel 90%-át kapta, miközben dél körül messze az országos átlag felett mentek a szavazóurnákhoz a helyiek.

Az pedig gyanúra ad okot, ha bizonyos időpontokban, egyszerre tömegek jelennek meg a szavazóhelyiségekben.

A helyi szavazatszámláló bizottságtól megtudtuk, hogy korán érkeztünk, 10 órakor még csak páran szavaztak, inkább délután jönnek majd. Nincs információjuk csalásról, az egyikük azért hozzátette, hogy „innen nem sokmindent látni, ha zajlik is valami, akkor olyan területen, amire nincs rálátásunk”. Ez a jelenség egyébként jellemző az általunk bejárt településeken, a szavazóhelyiségben még csak-csak lehet biztosítani a választás tisztaságát, de a kapun kívül már semmilyen állami szervet nem érdekel, hogy milyen nyílt csalás folyik.

Vasárnap 10–13 óráig tartózkodtunk a településen, nem tapasztaltuk, hogy egyszerre tömegesen jöttek volna a szavazók. A választás.hu adatai között sem találtunk utólag időbeli kiugrást. A Bánszállási Tagóvoda névjegyzékében lévő választópolgárok száma 213 személy, a mostani választáson 120-an (56%) jelentek meg, így a részvétel alacsonynak számít. A fideszes Riz Gábor kapta meg a szavazatok 77 százalékát (88 szavazat), 21 százalékot (24 szavazatot) pedig az ellenzéki Kiss Sándor.

A falu szélén lévő óvodában adhatták le a bánszállásiak a szavazatukat (forrás: Átlátszó/Bodoky Bence)

A fideszes szavazat 5 ezer forintot, az ellenzéki pedig süteményt és bort ért

A településen eltöltött három óra alatt sikerült némiképp belátnunk a színfalak mögé. Négy különböző forrás számolt be választási csalásról. Egy falu szélén álldogáló lakos volt az első, aki azt mondta, hogy „megvették az embereket egy doboz süteménnyel és egy üveg borral; van, akinek pedig pénzt adtak, hogy erre vagy arra tegye az X-et”.

A süteményes szavazatvásárlást elsőre kétkedve fogadtuk, de a település központjában egy másik lakos is hasonlóról számolt be: „már reggel osztogattak bort, süteményt fognak még osztani”. A harmadik lakos, egy elkötelezett fideszes szavazó, megosztotta velünk, hogy „házról házra jártak, a fideszesek 5 ezer forintot, az ellenzékiek süteményt, bort ajánlgattak, mert ezzel meg lehet a szegények szavazatát vásárolni. Autóval is jönnek majd, több kanyart csinálnak, hogy elvigyék őket a Fideszre szavazni. Én nem adom el a szavazatom.”

Az egyik közmunkásnak pedig „reggel szóltak, hogy az ellenzéki jelöltre, Kiss Gáborra kell szavaznom, mert különben a hónapban nem lesz munka, és a munkahelyemnek annyi, azt mondták, hogy majd meg tudják nézni, hogy kire szavaztam a lapon. Nem mindegy, hogy a 100 ezer forintot, vagy csak a 23 ezer forintos segélyt kapom.”

Bánszállás ugyanis közigazgatásilag Ózdhoz tartozik, ahol 2014 óta a jobbikos Janiczak Dávid a polgármester, a Jobbik pedig része volt az ellenzéki összefogásnak.

„Nem kell itt krumpliosztás, félünk mi a háborútól”

Kocsma vagy dohánybolt nincs a környéken, a bolt is vasárnap 10 órakor bezárt, a helyi közkútnál folytattuk a beszélgetést a helyiekkel. A közmunkán kívül nincs munkalehetőség a településen, a házak romos állapotban vannak, fejlesztésekről sem tudnak beszámolni, „nincs semmi itt”, azonban attól félnek, hogy a háború miatt még ez is odalesz. Az itt élők közül sokan meggyőződésből a Fideszre szavaznak. „Nem kell itt krumpliosztás, félünk mi a háborútól” – mondja az egyik fiatal.

„Az ellenzék mindent elvenne, háború lenne. Márki-Zay megmondta a tévében nyilvánosan, hogy belemenne a háborúba. Hová mennék a gyermekeimmel? Minden támogatást elvennének, mondták a tévében, a kórházakat is megszüntetnék. Orbán Viktor viszont békét akar, és ugyanúgy meghagyná a gyermekeknek a támogatást, ő ezt megmondta” – osztja meg velünk egy édesanya.

„Nézni kell a híreket! – veti oda nekünk az omladozó ház tövében üldögélő nagymama. – Ha nem Orbánra szavazunk, az ellenzék miatt lebombázzák a falunkat, és elvennék a 13. havi nyugdíjunkat is.”

Bánszállás egykor szebb napokat látott bányászlakásai: a ház egyik felét már elhordták, a másikban laknak (forrás: Átlátszó/Bodoky Bence)

Farkaslyukon egy kék Ford sofőrje akciójelenetbe illően menekült a kameránk elől

A másik úti célunk Farkaslyuk volt: az Ózd melletti önálló településen 2019 óta a fideszes Pintér Zsolt a polgármester. A Farkaslyuki Általános Iskolában két szavazókört tartanak nyilván (egyik, másik), végül az 1 200 névjegyzékbe vett szavazópolgártól a fideszes Riz Gáborra jóval több szavazat (482) érkezett, mint a kihívójára (152).

A Tiszta Szavazás civil aktivistájától, úgynevezett utcai őrszemétől értesültünk az itteni gyanús eseményekről. Ők az egyik szavazóköri delegálttól tudták meg, hogy reggel óta ugyanazok az autók fordulnak meg az iskolánál, és szállítják be a szavazókat, a bejelentésében még egy politikust is megneveznek, aki feltehetően velük volt. A delegált a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben (röviden 20k22) tagja volt, akiknek az volt a céljuk, hogy minél több helyen legyen ellenzéki delegált.

A Farkaslyuki Általános Iskola (forrás: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

A bejelentést tevő delegáltat azzal nyugtatták helyben, hogy „itt mindig így van, mert távolról el sem tudnának jönni a szavazók”, ezért felesleges pörögnie a témán. A delegált a bejelentéshez fotókat is csatolt: egy sötét színű Fordról, egy szürke színű BMW-ről és egy piros Citroënről.

Mi délután értünk ki a helyszínre, körülbelül 1,5 órát tartózkodtunk ott, ezalatt a bejelentő által leírt autók többször is megfordultak a szavazókör előtt.

A  járművek vezetőit feltűnően zavarta a jelenlétünk, és hogy fotózzuk a tevékenységüket. A Ford sofőrje, amikor meglátta, hogy közeledünk a kameránkkal, teljes gázzal visszatolatott az utcában, és máshol rakta ki az utasait. Voltak olyan utasok, akik miattunk már nem is mertek az iskola előtt visszaszállni az autóba,  inkább messzebbre sétáltak, miközben félpercenként hátrapillantottak, hogy követjük-e őket.

Választási visszaélések, élő közvetítés – Láncszavazást videóztunk a putnoki parkolóban | atlatszo.hu

A választási csalásnak a Borsod-Abaúj-Zemplén 3. számú választókerületében található Putnokon voltak a szemtanúi az Átlátszó helyszíni tudósítói. Az elkövetőket vasárnap délután 4 óra körül értük tetten, a Serényi László Általános Iskola előtt. Az eset fényes nappal történt, nem rejtőzködtek, a szavazóhelyiséggel szemben parkoltak le a kék színű, Opel márkájú autójukkal az elkövetők.

Zsilák Szilvia

A cikkben szereplő választási eredményeket 99 százalékos feldolgozottságnál közöltük. Címlapkép: A bánszállási szegénytelep (forrás: Bodoky Bence)

Megosztás