választás 2022

Így működik a láncszavazás a gyakorlatban: egymás után adták be a szavazólapokat az Opel ablakán egy putnoki szavazókörnél

Az Átlátszó által rögzített videón az elkövetők egy szavazókör közelében, a főút mellett, fényes nappal követték el a csalást. Most bemutatjuk a folyamatot, ahogy több szavazó is részt vett a csalásban. A kihozott szavazólapot odaadták egy kocsiban ülő embernek, a másik kerítésnél álló férfitől pedig feltehetően átvették a jutalmat. A láncszavazás arra jó, hogy ellenőrizhessék az emberek szavazatát, ugyanis a választók kiviszik a kitöltetlen szavazólapot a szavazóhelyiségből, amit kitöltve eljuttatnak a lánc következő tagjának. A videó második felében egy kigyúrt őr, illetve két audis szereplő is látható, akik szintén megálltak a helyszínen egy rövid időre, és interakcióba léptek a csalásban résztvevőkkel – kiterjedt bűnszervezetre bízták a piszkos munkát. 

A 6 400 fős Putnok Miskolctól 40 kilométerre, Ózdtól 20 kilométer távolságra fekszik, azért utaztunk el a településre április 3-án az országgyűlési választás délutánján, mert tudomásunkra jutott, hogy a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben (röviden 20k22) egyik tagja választási csalás gyanúját jelentette. Az eredeti bejelentés szerint az egyik szavazókörnél a szemben lévő házba kísértek be frissen leszavazott embereket.

Putnokon nyolc szavazókört tartanak nyilván, azért húzódtunk félre az autóval a főút mellett, hogy megvizslassunk a térképen, melyikbe lenne érdemes menni. Ugyanis azt nem tudták megmondani a forrásaink, hogy városon belül hol volt az eset. Néhány perc után feltűnt a főút másik oldalán két személy, akikhez odament egy férfi, aki fehér lapot vett el tőlük, amit utána beadott az épp előttünk parkoló autó ablakán. Ekkor vettük elő a mobilunkat, és rögzítettük a folyamatot.

Nincs arról tudomásunk, hogy előttünk valaha videóra vettek volna láncszavazást. Most bemutatjuk, ahogy több szavazó, és szereplő is részt vesz a csalásban.

A szavazókör közelében, a főút mellett követték el a csalást

Az eset a Serényi László Általános Iskolánál (Bajcsy-Zsilinszky Endre út 28.) történt, ami a Borsod 3-as választókerület 3-as és 4-es szavazóköre. A csalók körülbelül 100 méterre tanyáztak a bejárattól, az iskola sarkánál vettük fel a videókat. A csalók tehát szinte a szavazóhelyiséggel szemben parkoltak le a kék színű, Opel márkájú autójukkal.

Körülbelül itt parkoltak az elkövetők, a rózsaszín épület a Serényi László Általános Iskola, ami szavazókörként funkcionált (forrás: Google Maps)

Az átlagos szavazónak ismeretlen a láncszavazás pontos működése, de ez az egyik legelterjedtebb választási csalási forma Magyarországon. A láncszavazás azt jelenti, hogy a csalásra szerveződő csoport, azaz a lánc első tagja kiviszi az üres szavazólapot a szavazóhelyiségből, amit már önmagában tilt a választási törvény, és egy üres borítékot helyez az urnába.

A kitöltött szavazólapot eljuttatják a lánc következő, megvesztegetett tagjának, hogy azt dobja az urnába, aki a saját szavazólapját szintén kiviszi, és így tovább. Előfordulhat az is, hogy az egyik szavazókörből kivitt lapot egy másikban használják fel. A láncszavazás arra jó, hogy ellenőrizhessék az emberek szavazatát.

A kocsiablakon adták be a szavazólapokat

A videó első részében egy klasszikus láncszavazás működését láthatjuk a gyakorlatban, a kihozott szavazólapot odaadják a kocsiban ülő embernek, a másik kerítésnél álló férfitől pedig átveszik a jutalmat. A videóban több egymás után készített felvételt vágtunk össze, a csalók nem vették észre, hogy videózunk. A tevékenységüket a főút mellett, fényes nappal végezték.

Láncszavazást videóztunk a putnoki parkolóban from atlatszo.hu on Vimeo.

A videón látható első esetben három szavazó jött együtt az iskola épülete felől, átsétáltak az út túloldalára, ahol az egyikük az ablakon keresztül beadott egy fehér lapot a kocsiban ülő férfinek. A szavazók ezután odamentek a kerítésnél álldogáló, fehér sapkás férfihoz, akinél feltehetőleg a jutalmazás történt. A második esetben egy pár sétált át az út túloldalára, és adta be a szavazólapot a kocsi ablakán keresztül, majd fogott kezet a kerítésnél álldogáló férfival. A harmadik esetben egy férfi jött a szavazóhelyiség felől, a fehér sapkás sétált át hozzá.

Kiterjedt bűnszervezetről lehet szó

A videó második fele a szervezet kiterjedtségére és hierarchikus működésére utal. Két audis férfi is megjelent, és egy fehér Škodát is leintettek. Nem messze pedig a Volkswagen terepjáróból egy harmadik, kigyúrt férfi is figyelte, hogy rendben menjenek a dolgok. Az őr az iskolával szomszédos Gömöri Mintakonyha parkolójában parkolt a szlovák rendszámú autójával. A videón látható módszer a kábítószer-kereskedelemből is ismerős lehet.

A Tiszta szavazás néven indított kampány sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy

„a szavazatvásárlás három év börtönbüntetéssel is sújtható. Az igaz arra is, aki megveszi a szavazatokat, de arra is, aki eladja a szavazatát”

Putnoki polgármester: „Ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk”

A választókerületben 2018-ban a fideszes Riz Gábor a szavazatok 48%-át kapta, az idei szavazáson közel 60%-ot, amivel újból nyert (a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál). A választás.hu adatai szerint Riz Gábor Putnokon, mind a nyolc szavazókörben nyerni tudott.

Tamás Barnabás 1994 óta polgármester a településen, utóbbi három alkalommal a Fidesz jelöltjeként indult. 2019-ben kapott Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést. Ez alkalomból a 444 úgy foglalta össze a tevékenységét a Hír TV riportja alapján, hogy az előző országgyűlési választások előtt a környékbeli polgármestereknek egy egyeztetésen azt mondta, hogy: „Ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk.” Azzal folytatta, hogy

„lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat.”

Egy október 23-i ünnepi beszédbe a guillotine alá valókról osztotta meg a gondolatait:

„Tudjuk nagyon jól, hogy választások jönnek, választások mennek. Nem mindig gondolkodik helyesen a választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá.”

Címlapkép: Egy szavazatát eladó férfi az autó ablakán nyújtotta be a szavazólapját egy láncszavazás során Putnokon a 2022. április 3-i országgyűlési választáson (forrás: Átlátszó)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás