választások 2019

Szoros küzdelemben nyert és veszített a Fidesz Komlón, a megismételt szavazáson

Megismételt választást tartottak Komlón vasárnap, miután a bíróság a választás rendjének megsértése miatt megsemmisítette az egyik szavazókör eredményét. Az új szavazás váratlan fordulatot hozott: a régi fideszes polgármester épphogy nyert, az adományokat kiosztó fideszes képviselő viszont ezúttal veszített. Az ellenzéki összefogás vezetője listán nem jutott be a képviselő-testületbe.

Az október 13-i önkormányzati választások után az ellenzékiekből álló Komló Összeköt Egyesület megtámadta az 5.sz. választókerület 13. sz. szavazókörének eredményét, miután a delegáltjaik beszámolói alapján a szavazóhelyiségben törvénytelen dolgok történtek. Így például, hogy 10-12 fő „segítőként” mintegy száz főt kísért szavazni, és bár azt állították minden esetben, hogy rokonok, ezt a tényt a bizottság nem ellenőrizte. A „segítők” a fülkébe is bekísérték a választókat.

A bíróság helyt adott a kifogásnak, megsemmisítette a választás eredményét és új szavazást írt ki november 10-re.

A tét azonban nem csak az volt, hogy ki nyeri az adott egyéni választókerületet, hanem az is, hogy ki vezeti tovább Baranya második legnagyobb városát.

Polics József (Fidesz) ugyanis 4177, míg Ferenczy Tamás (Komló Összeköt) 4059 szavazatot kapott első alkalommal összesen. Ez 118 darab szavazatkülönbség, ami azt jelentette, hogy akár egy szavazókörön is múlhatott az eredmény.

Például a 13-as számúén, ahol a választási csalást tapasztalták. Itt ugyanis Polics 316 voksot tudott begyűjteni Ferenczy 171 szavazatával szemben.

Az ábrán jól látszik, hogy ez volt a kettőből az egyik, ahol jelentős különbséggel nyert (64%) Polics. Ennél jobb aránnyal (66%) csak Kisbattyánban nyert a régi-új polgármester, azonban a 22. sz. szavazókörben ez mindössze 56 szavazatot jelentett a 28-cal szemben.

Ezt a szavazókört tehát magabiztosan hozta a fideszes polgármesterjelölt, akárcsak a fideszes képviselőkelölt is, aki majdnem száz szavazatot vert az ellenzéki összefogás jelöltjére.

Orsós Ferenc Gogen nem véletlenül népszerű az érintett kenderföldi városrészben, ahol a legszegényebbek élnek. A Fekete Láng Egyesület vezetőjeként ugyanis ő osztja ki azokat az élelmiszercsomagokat, amelyeket az Élelmiszerbankon keresztül a kereskedelmi üzletláncok ajánlanak fel a rászorulóknak.

Bár az adományosztás a választások előtt két hétig szünetelt az Élelmiszerbank döntésének következtében, Orsós hónapokon keresztül úgy kampányolt a Fidesz és a Lungo Drom mellett, hogy közben nem tette mindig egyértelművé, hogy az adomány nem a pártoktól, hanem az üzletláncoktól származik. Ez pedig alkalmas lehetett a szavazók befolyásolására.

Minderről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Élelmiszeradományokkal kampányolhatott Komlón a Fidesz és a Lungo Drom képviselőjelöltje

Élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol választási csalás miatt új szavazást írtak ki Komlón. A Lungo Drom és a Fidesz jelöltje egy helyi civil szervezet vezetőjeként hónapok óta osztogatta a csomagokat a rászorulóknak úgy, hogy közben a két politikai szervezet önkormányzati képviselőjelöltjeként kampányolt.

Mindkét fél nyert és veszített is

A megismételt szavazás előtt pattanásig feszült a helyzet, a jelöltek ajtóról ajtóra járva győzködték a választókat.

A kialakult hangulatot fokozta, hogy Hegedüs Norbert (független, korábban fideszes) jelölt visszalépett, és Ferenczy Tamás támogatására buzdította az övéit.

A választás napján így nem volt meglepő, hogy mindenki felbukkant Kenderföldön reggel hat órakor, és azt figyelte, mi történtik. Polics József és Orsós Ferenc a Vörösmarty u. 11-ben (nem messze a Vörösmarty u. 6. szám alatti szavazóhelyiségtől), a Fekete Láng irodájában töltött több időt, de a fideszes jelöltek és ellenzéki képviselők is egész nap járták az utcákat a környéken.

Mindez nem tilos, ugyanis a kampánycsendet a Fidesz-kormány eltörölte. Igaz, a szavazás napján a szavazóhelyiségben, valamint a szavazóhelyiséget magában foglaló épület bejáratától számított 150 méteres távolságon belüli közterületen nem folytatható kampánytevékenység (és a szavazás napján választási gyűlés sem tartható).

Az októberihez hasonló jelenségről ezúttal nem érkezett bejelentés a Helyi Választási Irodához, a szavazás látszólag rendben zajlott.

Polics Józsefre ezúttal 326-an, míg Ferencyz Tamásra 268-an voksoltak, így a Fidesz jelöltjének 4187, míg a Komló Összeköt jelöltjének 4156 szavazata lett összesen.

 

Vagyis 31 szavazatkülönbséggel ismét Polics József nyerte a választást, és ő lesz Komló polgármestere a következő öt évben.

Az egyéni választólerületet viszont ezúttal Hidegkuti Szabolcs (Komló Összeköt) húzta be, miután összesen 453 szavazatot kapott Orsós Ferenccel (Fidesz) szemben, aki 447 szavazatot szerzett. Hegedüs Norbert és Wágnerné Sshmidt Ágnes visszalépett a megismételt szavazás előtt.

 

Ez pedig azt jelenti, hogy marad az eredeti, október 13-i felállás: 7-5 arányú ellenzéki többségű testület mellett fideszes polgármerter irányítja majd a várost.

Furcsa fordulat viszont, hogy így Ferenczy Tamás, az ellenzéki összefogás vezetője listán nem jutott be a képviselő-testületbe, Orsós Ferenc viszont várhatóan igen.

Katus Eszter

Fotó: A 13. számú szavazókörön múlt a polgármester személye Komlón. Szerző: 7300.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás