Propagandagépezet

Nem árulja el a kedvezményezett, hogy kik működtetik közpénzből a fideszes mémoldalt

Két lényegi elemmel egészítette ki a Patrióta Európa Mozgalom mémoldalnak juttatott közpénzekről szóló korábbi cikkünket a történetben a pénzek címzettjeként szereplő egyesület. Egyrészt, hogy a fideszes mémeket posztoló Facebook-oldal még Balog Zoltán ideje alatt tartozott hozzájuk. Másrészt, hogy az egyesületnek csatornázott, a mémoldalnak szánt közpénzeket arra fordították. A részleteket és a Facebook-oldal szerkesztőinek nevét azonban nem árulták el.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Áprilisban írtunk a 208 ezres táborral bíró Patrióta Európa Mozgalom nevű Facebook-oldalról, ami hetente gyakran több száz, köztük a Fideszt támogató képet oszt meg a közösségi szájton. Az oldal működtetésére egy Fidesz-közeli egyesület 2019-ben közpénzből származó 5,8 millió forintot kapott.

A szóban forgó, egyébként Orbán Viktor évértékelő beszédeinek szervezőjeként is ismert Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) cikkünk megjelenése után válaszolt a neki küldött emailre. Ezt írták:

„A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 2019 második felétől a Patrióta Európa Mozgalomtól különváltan működik. Ezen időpontot követően a Patrióta Európa Mozgalom működésére nézve nem rendelkezünk információkkal. A 2019. évben kapott 5,8 millió forint összegű, a Patrióta Európa Mozgalom Facebook oldalára igényelt támogatást e célra fordítottuk”.

A Batthyány Lajos Alapítvány által támogatott szervezetek listájának idevágó része

Ezután a következő tisztázó kérdéseket küldtem az MPEE-nek:

  • Számomra nem világos, hogy pontosan mire fordították az 5,8 millió forint közpénzt. Le tudnák ezt írni tételesen? Van esetleg erről egy szerződés, vagy hasonló, aminek elkérhetném a másolatát?
  • Önök úgy írnak a Patrióta Európa Mozgalomról, mintha az egy létező dolog lenne. Kérem, árulják el: mi az? Kik vesznek benne részt? Rendelkezik jogi személyiséggel? Hol lehet megtalálni?
  • Amikor még nem működött Önöktől különváltan a Patrióta Európa Mozgalom, akkor kik szerkesztették a Facebook-oldalt?

A viszontválaszban Vizkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős korábbi államtitkára és az egyesület jelenlegi elnöke a következőket írta:

„Megerősítem, hogy a kérdésében jelzett 5,8 millió forintot a Patrióta Európa Mozgalom céljaira fordítottuk, ami szerepeltettünk mérlegbeszámolónkban. További, részletező kérdései olyan információkra irányulnak, amelyek magánszemélyek egyes adatait is érintik vagy érinthetik, így kérem, fogadja el, hogy ezeket nem áll módomban nyilvánosságra hozni.”

Az MPEE válaszaiból legelsősorban azt lehet kihámozni, hogy a fideszes mémoldal 2019 első felével bezárólag működött az egyesületen belül, vagyis a történethez legközelebb álló politikus nem az elnökséget csak 2019 májusa óta betöltő Vizkelety, hanem a pozíciót korábban betöltő Balog Zoltán korábbi humánerőforrás-miniszter, jelenleg református püspök.

Ha jól értjük, a válaszokból emellett az derül ki, hogy Vizkelety ideje alatt az 5,8 millió forinttal kitömött mémoldal szerkesztői távoztak az egyesület köreiből. Azt viszont Vizkelety nem árulja el, hogy kik is azok.

A Batthyány Lajos Alapítványon keresztül jönnek a közpénzek

A Patrióta Európa Mozgalom (PEM) hetente akár több száz, jellemzően máshonnan átvett képet posztol a mintegy 208 ezer követőjének, amivel a magyar facebookos propagandaszájtok élmezőnyéhez tartozik. Az irgalmatlan mémdömping egy része értéksemleges kulturális tartalom, egy másik része direkten politikai jellegű. Ez a mém például egy választási kampány ideje alatt szidta a Fidesz jelöltjének ellenfelét:

Forrás: Patrióta Európa Mozgalom / Facebook

A Batthyány Lajos Alapítvány 2019-ben adott 5,8 millió forint támogatást az egyesületnek a Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldalának fejlesztése, működtetése, szerkesztése címen.

A Batthyány Lajos Alapítványnak (BLA) pedig onnan van pénze, hogy 2016 óta összesen több mint 10 milliárd forintot kapott a közpénzből gazdálkodó Miniszterelnöki Kabinetirodától adományként. A BLA legutolsó, 2019-es beszámolójából kiderül, hogy ebben az évben összesen 3,53 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától, míg ezen kívül gyakorlatilag semmilyen bevétellel nem rendelkezett.

A propagandaminisztériumnak is becézett Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal vezeti, az intézmény felada a kormánykommunikáció összehangolása. „Nagy része van abban Rogán Antalnak is, hogy választók többször is a Fidesz-KDNP-t hatalmazták meg azzal, hogy vezesse az országot” nyilatkozta nemrégiben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Telexnek. „Az ő dolga, hogy az egész magyar társadalomhoz eljussanak az üzenetek” mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrégiben szintén a Telexnek.

 

Közpénzből osztotta az oroszbarát és fideszes mémeket egy facebookos propagandaoldal

A 208 ezres táborral bíró Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldal hetente gyakran több száz, köztük a Fideszt támogató képet oszt meg a közösségi szájton. Az oldal működtetésére egy Fidesz-közeli egyesület 2019-ben közpénzből származó 5,8 millió forintot kapott. A pénzt csavarosan, egy alapítványon keresztül küldték, de a szálak Rogán Antalhoz vezetnek.

A korábban is Fidesz-közelinek számító BLA 2016 óta kapja és osztja tovább az egyre nagyobb adományokat a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Mintegy a folyamat betetőzéseként tavaly ősszel a korábban „hétköznapi” alapítványból úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványt csinált a parlament. Azóta már 14-re nőtt az ilyen alapítványok száma, amikkel kapcsolatban az a vélekedés: a magyar állam eszközeit ilyen vagyonkezelőkbe menti ki a Fidesz egy választási vereségtől tartva.

Korábban a BLA támogatásait derítettük fel az Alapjogokért Központ beszélő fejeinek juttatott százmilliók, az Orbán Gáspár alapította JÖSZ Alapítvány által fenntartott szakkollégium üzemeltetésére adott tízmilliók, és az angol nyelvű orbánista hírszájt, a Remix mögött is.

 

Egy alapítványon keresztül önti a pénzt a kabinetiroda az Alapjogokért Központba

Az Átlátszó által látott szerződések szerint a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Martina Stoesselt ábrázoló kép alapján

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás