uniós támogatások

Az ATV 72,6 millió forint támogatást kapott a kormánytól a műszaki eszközeinek megújítására

A tévécsatornát működtető ATV Zrt. egy VEKOP-projekt keretében pályázott és nyert támogatást műsorgyártási eszközparkjának modernizálásához. A 150 milliós beruházás nagyjából felét kapták meg az államtól, ami az EU-val közösen finanszírozza ezt a VEKOP-pályázatot. A Németh Sándor érdekeltségébe tartozó ATV sajtóosztálya érdeklődésünkre azt közölte, hogy nem tartják visszásnak a kormánytól kapott támogatást és az nem fogja befolyásolni a műsoraik tartalmát.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

2020. május közepén megjelent A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című VEKOP-1.2.6-20 kódszámú felhívás, amelynek a rendelkezésre álló tervezett keretösszege tervezett 18,816 milliárd forint. Egy hónappal később ez a pénz el is fogyott: a kormányzati honlapon olvasható rövid közlemény szerint a programot 2020. június 19-től átmenetileg szüneteltetik, mert a beérkezett támogatási kérelmek forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet. Az átmeneti szünet még most is tart.

A felhívás szerint a VEKOP-1.2.6-20-at (a betűszó a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot jelöli)  a kormány mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatására írta ki.

A felhívás elsődleges célja a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése a hazai vállalkozások (ezen belül is kiemelten a mikrovállalkozások) munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartásán, továbbá az egyes KKV-besoroláshoz és alkalmazotti létszámhoz illeszkedően elérhető támogatás révén megvalósuló fejlesztéseken keresztül. Fentieken túl, a hazai gazdaság fejlesztése érdekében jelen Felhívás kiemelt célja a hazai KKV-k termelékenységének növelése és technológiai megújulásának támogatása

 olvasható a dokumentumban, amelyben az is szerepel, hogy a pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A felhívás keretében a pályázók első körben visszatérítendő, kamatmentes támogatást kapnak, amely a pályázat eredményességének függvényében részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatássá alakul. A pályázóknak a támogatással megvalósított fejlesztést a fenntartási időszakban működtetniük kell és kötelező vállalniuk, hogy a 2020. április havi, az adóhatóság nyilvántartásában szereplő foglalkoztatotti létszámuk legalább 90%-ának megfelelő számú munkavállalót foglakoztatnak a megvalósítási időszak során.

Nem tartják visszásnak

Az európai uniós támogatásokat nilvántartó kormányzati adatbázis szerint a Hit Gyülekezete alapítója, Németh Sándor többségi befolyása alá került ATV is kapott támogatást ezen a pályázaton.

A tévécsatornát működtető ATV Zrt. Műsorgyártási eszközpark bővítése és modernizálása nevű projektjére 72,6 millió forint támogatást ítélt meg a kormány.

A projekt összköltsége az adatbázis szerint 148,1 millió forint és 49% a támogatás aránya, a 72,6 millióból pedig 30% az EU-s pénz.

Az ATV beruházásáról azonban a címén kívül nem sok konkrétum derül ki a kormányzati honlapról: a projekt  összefoglalása nevet viselő menüpont teljesen üres.

Az ATV támogatott projektje a kormányzati adatbázisban (forrás: palyazat.gov.hu)

Emailben érdeklődtünk a részletekről a csatornánál: megkérdeztük, hogy mikor, miként és milyen okból pályáztak erre a támogatásra, mire használták/használják fel, illetve nem érzik-e visszásnak, hogy kormányfüggetlen/kritikus médiaként közpénzt kapnak.

Az ATV sajtóosztálya gyorsan reagált megkeresésünkre, válaszukat teljes terjedelmében közöljük:

A televízió leamortizálódott műszaki eszközeinek megújítása elkerülhetetlen lett. A VEKOP pályázati keret több milliárd forint volt, ami EU-s forrás. Több ezer cég indult és több százan nyertek. Az ATV a 150 milliós projekt több mint felét önerőből állja, ami komoly költség egy ekkora cégnek.

Kérdésére válaszolva, nem érezzük visszásnak a helyzetet, a mostani és korábbi kormányok idején is számos pályázaton vettünk részt, többnyire sikertelenül. Az egyenlő mérce jegyében fontosnak tartjuk felhívni a figyelmét arra is, hogy a kormánytól független nagy kereskedelmi tv-n nálunk jelentősebb mennyiségű állami hirdetés fut, illetve a kormánnyal erősen kritikus rádió is kapott támogatást a médiahatóságtól.

Egyik esetet se tartjuk visszásnak, amíg a tartalmat nem befolyásolja. Nálunk se fogja, ezt a nézők naponta láthatják a hírműsorainkon.

A támogatás ténye a honlapjukon is olvasható egy külön menüpontban, titkolózásról tehát szó sincs. Érdekesség viszont, hogy itt már vissza nem térítendő támogatásként szerepel.

Milliárdos árbevétel, de nyereség alig

Az ATV Zrt. mérlegadatai nem alakultak túl fényesen az elmúlt néhány évben. Éves nettó árbevétele a 2015-ös 1,6 milliárdról ugyan felkúszott 2,22,3 milliárdra 2016-2018 között, sőt 2019-ben már 2,6 milliárd lett, adózott eredménye azonban öt évből háromban is mínusz lett, vagyis a cég akkor veszteséget termelt haszon helyett. Számszerűen: 2015-ben -358 millió, 2018-ban -200 millió, 2019-ben pedig -313 millió lett az ATV adózott eredménye. A köztes két esztendőben, 2016-ban és 2017-ben sikerült nyereséget felmutatni, de a veszteségekhez képest elenyészőt, mindössze 47 és 110 millió forintot.

A helyzet 2020-ban javult valamennyit: a cég által leadott beszámoló szerint az éves nettó forgalma 2,8 milliárd forint lett, amiből 26 millió forint adózott eredmény (haszon) lett. Osztalékot nem fizettek belőle, a pénz az eredménytartalékba került.

Külön pont foglalkozik a beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletben a koronavírus-járvánnyal, ami azért érdekes, mert az ATV egy olyan VEKOP-pályázaton nyert támogatást, amelynek a kormány által kiemelt elsődleges célja a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítése volt. Ehhez képest az iratban ez olvasható:

A COVID-19 koronavírus világjárvány okozta helyzet az ATV ZRT. gazdálkodására is hatást gyakorol, de az a gazdálkodás folytatásával kapcsolatban lényeges ismert bizonytalanságot nem jelent. Az ezzel kapcsolatos kockázatok, az azokra adott válaszok a beszámolóban megfelelően bemutatásra kerültek.

A kiegészítő mellékletben visszatérítendő támogatásként szerepel a fentebb részletezett VEKOP-os 72,6 millió forint, amely az eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben átalakítható vissza nem térítendő támogatássá.

Németh Sándor irányító részesedésre tett szert

2020 májusában a Magyar Hanggal közös tényfeltáró munka után jelent meg az a cikkünk, amelyben feltártuk azt a folyamatot, ahogyan egy bonyolult céghálózat részvételével zajló ügyletsorozat végén – egy liechtensteini offshore cég közbeékelődésével – Németh Sándor irányító részesedésre tett szert az ATV Zrt. tulajdonosi körében.

Ez a cikkünk azóta nagyot megy az igazságszolgáltatásban, a Hit Gyülekezete és Németh Sándor ugyanis három jogalapon összesen hat eljárást indított, amelyekben nyolc bírósági ítélet született eddig, és a felperesek elszántságát nézve lehet, hogy még féltávnál sem vagyunk.

Nagyot megy az igazságszolgáltatásban az ATV tulajdonosváltásáról szóló cikkünk

Az, hogy egy sajtótermékhez érkeznek helyreigazítási igények és indulnak ellene perek, a rendes médiaműködés része. Ennek részleteivel az Átlátszónál már csak azért sem fárasztjuk olvasóinkat, mert a vitatott közlések döntő többségét különösebb nehézség nélkül tudjuk megvédeni a bíróságok és a hatóságok előtt.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a támogatás az ATV honlapján.

Megosztás