Egyéb

A Fidesz és az MNB pénzéből védik a jogállami értékeket és a pénzügyi fogyasztókat

A kormánypárti véleményt szajkózó, magát függetlennek beállítani próbáló Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Kft. három év alatt 130 millió forint támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától működési költségekre, és további 43,5 milliót az MNB egyik alapítványától kutatásra és tanulmánykészítésre. 

 

szulinap_superhero5 (1)

 

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Fidesz-közeli Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. 34,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott valamilyen kutatásra a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA), a kreatív közpénzköltésben és adateltitkolásban élenjáró MNB-alapítványok egyikétől. Mivel a PADA nem hajlandó megmondani, hogy pontosan mire adták a pénzt, az adatigénylést beadó magánszemély pert indított az információkért.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-t három évvel ezelőtt, 2013 június közepén jegyezte be a cégbíróság. Alapítói Szánthó Miklós és Nagy Gábor, ügyvezetője Szánthó Miklós.

Szintén Szánthó az igazgatója az Alapjogokért Központnak, amelynek honlapján az szerepel, hogy a központ “célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés”, valójában azonban csak a kormánypárti álcivil szervezetek egyike, vagyis nem különb a CÖF-nél.

Mindez elég nyilvánvaló abból is, hogy Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, és a központ mögött álló Jogállam és Igazság Kft. tulajdonosa/ügyvezetője korábban a KDNP ifiszervezetének, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek tagja, és a kormányközeli Nézőpont Intézet munkatársa volt.

Természetesen lehet valaki a kormánnyal megegyező véleményen, azonban ha ezt pénzért teszi, akkor már nem igazi civil és önkéntes tevékenységről, hanem egyszerű gongóról van szó. A gongó elsőre civilnek tűnik ugyan, de valójában nem az, mert a kormány, kormánypártok vagy valamelyik hozzájuk közel álló szervezet finanszírozza a tevékenységét.

Csak a Fidesz

Márpedig a Jogállam és Igazság Kft.-vel ez a helyzet: a céget, és rajta keresztül a kormánypárti álláspontot hangoztató Alapjogokért Központot a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán EMMI-miniszter által elnökölt Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásai tartják életben.

2013-ban a Jogállam és Igazság Kft. részére 31,6 millió forint támogatást adott a Fidesz-alapítvány működési költségekre. A fél évre szóló összegbe a Jogállam és Igazság Kft. minden elképzelhető tételt beleszámolt az irodabérléstől a számítástechnikai eszközökön át a munkatársak kávé-, tej- és teafogyasztásáig.

 

 

A 2013-as támogatás felhasználásról szóló beszámoló szerint a cég végül “csak” 23,3 millió forintot használt fel a pártalapítványtól ajándékba kapott 31,6 millióból, de természetesen nem adta vissza a maradékot, hanem kérvényezte, hogy azt 2014-ben költhesse el.

A Fidesz alapítványa engedélyezte a műveletet, és egyúttal 49 millió forint támogatást adott a Jogállam és Igazság Kft. 2014-es működési költségeire. Az összegben az előző évhez hasonlóan szerepelnek az irodabérléssel kapcsolatos kiadások, de a munkatársak fizetése és kávé-, tej-, tea-, vízfogyasztása is. Utóbbi tétel mellé 800.000 forintot írtak a listára.

 

 

A 2014-es támogatás felhasználásáról szóló beszámolóban ugyan nincs szó arról, hogy mennyit költött el a cég a 49 millió forintból, de a Fidesz-alapítvánnyal kötött 2015-ös támogatási szerződésből kiderül, hogy az összegből mintegy 8 millió forint megmaradt, így azt átvitték 2015-re. Ehhez kaptak a Fidesz alapítványától újabb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást “2015. évi működési költségekre, konferenciákra, megbízási díjakra, munkabér- és járulék-költségekre”.

Három év alatt tehát összesen 130,6 millió forint támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától a Jogállam és Igazság Kft., amely az általa működtetett Alapjogkért Központon keresztül védi és támogatja a kormányzati álláspontot minden témában. A cég éves mérlegeihez leadott kiegészítő mellékletekből kiderül, hogy támogatást működési költségre sehonnan máshonnan nem kaptak.

 

 

A cégmérlegekből az is kiderül, hogy a Jogállam és Igazság Kft. a három éves története alatt csupán tavaly ért el pozitív adózott eredményt, és tavaly is csupán mindössze 683 ezer forintot, így mondhatjuk, hogy a Fidesz-alapítvány évi többtízmilliós támogatásai nélkül gyakorlatilag működésképtelen lenne a cég, és az általa mozgatott véleménymegmondó intézmény is.

Kutatás és tanulmányírás MNB-pénzből

A Jogállam és Igazság Kft. 2015-ös kiegészítő mellékletéből azonban az is kiderül, hogy a cég nem csak 35 millió forint támogatást kapott az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA) kutatásra, hanem még 8,5 millió forintot könyvkiadásra is.

A támogatási szerződést egy magánszemély közadatigénylésben kérte ki a PADA-tól. A dokumentum szerint a Jogállam és Nonprofit Kft. adott be pályázatot “A fogyasztóvédelem a pénzügyi szektorban Magyarországon és az Európai Unióban – avagy az acquis communautaire érvényesülése a magyar hitelpiacon“ című tanulmány elkészítésére 2015 márciusában. A PADA megítélte a cégnek a 8,5 millió forintos támogatást, és 2015 májusában aláírta a Jogállam és Igazság Kft.-vel a megállapodást, amely szerint a 6-7 szerzői ív terjedelmű tanulmánykötetet várhatóan 100-150 példányban jelentetik meg, “illetve ingyenesen elérhető lesz a Támogatott működtetésében lévő www.alapjogokert.hu honlapon”.

Az Alapjogokért Központ blogjának fejlécében szerepel is, hogy a PADA támogatja a pénzügyi szektor és a fogyasztóvédelem kapcsolatának magyar és uniós jogszabályi hátterét vizsgáló kutatást, valamint az annak alapján a blogon megjelenő írásokat, amelyekből a tervek szerint majd egyszer tanulmánykötet készül.

A blogon jelenleg a bevezetővel együtt 11 bejegyzés található, és várhatóan nem is lesz már több, mert a tizenegyedik úgy kezdődik, hogy „Sorozatunk záró részében”.

Azt sajnos nem tudni pontosan, hogy a 11 darab bejegyzés miért került közel 10 millió forintba, mert a költségek részletezését a PADA kitakarva küldte el az adatigénylőnek.

 

jogallam1

 

További kérdés az is, hogy miért nem szerepel konkrét darabszám a Jogállam és Igazság Kft.-vel kötött szerződésben. Miért fizet 8,5 millió forintot a PADA akkor is, ha 150, és akkor is, ha csak 100 példányban adja ki a cég a tanulmánykötetet? Mert az biztos, hogy nem tűnik a közpénzekkel való felelős gazdálkodásnak, hiszen kevesebb darabszámra elvileg, a piac, a matematika és a legegyszerűbb logika szabályai szerint is kevesebb pénz járna. Úgy tűnik azonban, hogy az MNB alapítványa nem ilyen szokványos gondolkodással, hanem unortodox módszerrel költi a közpénzt.

Erdélyi Katalin

A céginfót az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás