aranyélet

A járvány közepén Zanzibáron pihenő mendei polgármester a lószolárium-ügy egyik szereplője

Március elején jelentek meg a Facebookon azok a tengerparti fotók, melyek szerint  a Pest megyei Mende község polgármestere családjával nemrég Zanzibár tengerpartján nyaralt. A képeket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szúrta ki, aki arról is beszámolt, hogy a polgármester családja az elmúlt években legalább 140 millió forint EU-s támogatást kapott. A polgármester neve feltűnt korábban a lószolárium botrányban: az állami és uniós támogatásból épített, eredetileg iskolások és lovas szakemberek képzését szolgáló tápiószentmártoni lovasközpontot Czerván György fideszes képviselő veje használta. A lovasbázishoz a mendei polgármester vezette egyesületen keresztül érkezett 45 millió forintos támogatás.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szúrta ki, hogy a Pest megyei Mende község polgármestere családjával Zanzibár tengerpartján nyaralt. Kaszanyi József, független polgármester 2010 óta áll a község élén. Az egyik nyaralós fotót március 3-án, a másikat pedig március 6-án töltötték fel a Facebookra.

Hadházy Ákos az erről szóló posztjában azt írja, hogy „amíg a magyarok nagy része a lezárások miatt szenved, ő Afrika partjainál egy szigeten napozik”. Hadházy oldalán megtekinthetők a napfényes tengerparton készített képek.

 

„Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj, pedig ott a legátoltottabbak az emberek talán. Mégis most arra kérek mindenkit, hogy ezeket a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat halasszák el. Nem azért, mert irigyeljük tőlük az ilyesmit, hiszen ha van pénzük, akkor tegyék, hanem arról van szó, hogy hazahozhatnak olyan vírusokat, amelyek eddig is ismeretlen mutánsok, és itt bajba sodorhatnak másokat; nem magukat, hanem másokat.”

– mondta a március 5-i rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő, ezt azonban a leggazdagabb kormányközeli üzletemberek sem tartják be: az elmúlt hetekben Dubajban és a Maldív-szigeteken is jártak.

Dubaj után Zürichbe repült a nemzeti tőkésosztály különrepülőgépe: ma Szíjj Lászlót vitte üzleti útra

Bár a koronavírus-járvány nagyon erős harmadik hulláma miatt Orbán Viktor március elején nyilvánosan megkérte a honfitársait, hogy ne utazzanak egzotikus helyekre, ez nem mindenkit tart vissza. A NER kedvenc repülőgépeként elhíresült OE-LEM a miniszterelnök bejelentése után az általa konkrétan megnevezett Dubajba repült, majd onnan hazatérve Zürichbe ment.

Hadházy felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán által szintén nevesített Tanganyika mondjuk már régen nem létezik, mert Zanzibár szigetével egyesült és így lett belőle Tanzánia. A mendei polgármester által meglátogatott Zanzibár pedig Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál.

A polgármester családja 140 milliós EU-s támogatást kapott

Hadházy Ákos pár hónappal ezelőtt nézett szét a faluban, ugyanis feltűnt neki, hogy alsó hangon 140 millió forint EU-s támogatást kapott a polgármester családja különböző jogcímeken a Vidékfejlesztési Programból. A pénzből falusi vendégházat, vágóhidat építhettek és helyi fejlesztési stratégiákat valósíthattak meg. Hadházy kiemelte, hogy

140 millió forintért egy átlagos magyar ember 70 évet dolgozik, amúgy, reggeltől estig.

Forrás: Hadházy Ákos/Facebook

Kaszanyi a lószoláriumos botrányban is feltűnt

A cégadatbázis szerint Kaszanyi József a Szetam Kft. egyik tulajdonosa. A mendei székhelyű cég építőipari befejező munkákkal és felújítási munkákkal foglalkozik. A honlapon található információk szerint épp a Szetam Kft. telephelyének a fejlesztésén dolgoznak. A munkához 59 millió forintost támogatást kaptak a Pénzügyminisztériumtól.

Forrás: szetam.hu

Kaszanyi neve ezenkívül még egy tavalyi HVG-s cikkben tűnik fel egy botrány kapcsán, ami miatt költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás annak a lovasközpontnak az ügyében, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de végül Czerván György fideszes képviselő veje használta. Papíron üzemel a tápiószentmártoni központban egy lószolárium is, amit azonban sem az újságírók, sem a NAV munkatársai nem nézhettek meg. Tápiószentmárton körülbelül 30 kilométerre van Mendétől.

A Darányi Ignác Terv keretében felújított lovasbázis közel 50 millió forintos támogatást kapott, aminek a kedvezményezettje a HAJT-A Csapat Egyesület, a honlapjukról kiderül, hogy az egyesület elnöke Kaszanyi József. A LEADER programot bonyolító egyesület „az európai uniós támogatások koordinálásával” foglalkozik. A HVG arról is írt, hogy a lovasközpontot Czerván veje szerint a HAJT-A Csapat Egyesület, illetve Kaszanyi József mendei polgármester üzemelteti. A szervezet azt nyilatkozta, hogy a lovasbázist „kiadták más üzemeltetésébe”.

A lap egy másik érdekességet is talált: a lovasközpont eszközbeszerzésének a számláit a Solerte Pályázati Tanácsadó Iroda állította ki. Az iroda honlapján szereplő referencialistákban egy érdekes összefüggésre bukkantak: ugyanez a cég intézte a lovasközpontot üzemeltető egyesület vezetőjének, egyben a közeli Mende polgármesterének, Kaszanyi Józsefnek a trafikpályázatát is. Sőt, láthatóan Kaszanyi lányának is többször dolgoztak, aki velük pályázott sikeresen például egy fiatal gazdáknak járó minisztériumi támogatásra egy sertéstelep létrehozásához.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Zanzibár tengerpartja (fotó: Pixabay)

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás