közbeszerzés

A nemzeti cirkuszcég előadásokat akar tartani a stadionokban, fűvédőt vesznek 288 millióért

A nemzeti cirkuszcég cirkuszi, színházi és koncert-produkciókat kíván megvalósítani sportlétesítményekben, ám ehhez a füves pályákat fűvédő rendszerrel kell lefedni. A közel nettó 300 millió forintos munkát a békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyerte el. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A pályázat a kevésbé izgalmasan hangzó „Felszerelések szabadtéri és fedettpályás labdajátékokhoz” kategóriában található meg az uniós közbeszerzési értesítőben. A beszerzés akkor válik érdekessé, ha megnézzük, hogy az ajánlatkérő az állami tulajdonú Előadó- és Cirkuszművészeti Eszközkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft., a leírásban pedig stadionokról van szó.

Mi köze ennek az állami vállalatnak a szabadtéri és fedettpályás labdajátékokhoz? A hirdetmény szerint a nemzeti cirkuszcég cirkuszi, színházi és koncert-produkciókat kíván megvalósítani sportlétesítményekben, és ezek a létesítmények nem meglepő módon füves pályával rendelkeznek, amit le kell fedni az előadások miatt.

A munkát nettó 288 135 500 forintért a békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyerte el.

Az ötlet tavaly pattant ki a nemzeti cirkuszcég fejéből: tavaly december közepén tették közzé az ajánlati felhívást. Abban az olvasható, hogy a beszerzés a Nemzeti identitás erősítését célzó programokról szóló 1042/2019 (II. 18.) kormányhatározat szerinti Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában”-program keretében valósul meg.

„Rendkívül nagy körültekintést igényel a stadionokban, sportlétesítményekben a füves pálya állagának megóvása. A színház és koncert produkciók technikai kiszolgálásához biztosítani kell színpad, díszlet, fénytartó-, hangtartó szerkezeteket, valamint nézőtéri székeket, valamint személyi és közönségforgalmi járásokat. Ezekhez az igényekhez szükséges egy védelmi rendszer, amely megvédi a füvet a mechanikai hatásoktól, különböző időjárási viszonyok között” – olvasható az értesítőben.

A fűvédő rendszerhez fűvédő modulokat és az azokat tároló kalodákat kell biztosítani. Ezeknek az eszközöknek a közúti szállítását az ajánlatkérő végezné, amihez három darab szállító járművet kíván beszerezni. Elvárás az ajánlattevő részéről az eszközök üzembehelyezése, kapcsolódó munkák elvégzése és ajánlatkérő részére a szakszerű használathoz szükséges oktatás tartása – derül ki a tender szövegéből.

A kalodák mennyisége:

  • nagy terhelésű fűborításhoz: 38 db
  • közepes terhelésű fűborításhoz: 64 db
  • kis terhelésű fűborításhoz: 44 db

A nyílt eljárásra két ajánlat érkezett be, a másik ajánlattevő egy szentendrei cég, a Cory Car Kft. volt. A nyertes a békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. lett. A cég 1991-ben alakult, a tulajdonosa Filó Attila és Filó Tünde. A kft. forgalmát jócskán meg fogja dobni ez a közbeszerzés, a cég ugyanis 2018-ban 189 millió, 2019-ben pedig 209 millió nettó árbevételt ért el és 25, illetve 41,9 millió forint adózott eredményt produkált. A cég főtevékenysége a cégadatbázis szerint a fémszerkezetek gyártása, de egy szakhonlap szerint asztalos és lakatos munkákkal foglalkozik. Saját honlapja nincs.

Új cirkusz és artistaképző is épül

A cégadatbázis szerint az ajánlatkérő állami cég, az Előadó- és Cirkuszművészeti Eszközkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosa a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft., aminek a felettes szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A társaság alapító okirata szerint „a Társaság célja a társadalom művészeti célú közös szükségletei egy meghatározott szegmensének kielégítése, a magyar cirkuszművészet örökségének ápolása és értékeinek fenntartása”.

A társaság többek között fenntartja a Fővárosi Nagycirkuszt és hozzá tartozik a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola is. A hírek szerint a Nyugati pályaudvar melletti telken épül majd fel az új cirkusz, és nemrég az is kiderült, hogy mellette épül majd az Artistaképző Intézet is. A központ építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Pixabay

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás