korrupcióinfó

Hadházy: Müller Cecília nem csak a járványügyi adatokat titkolja

Költségvetési csalás gyanúja miatt Hadházy Ákos feljelenti a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), mert egy 17,8 milliárd forintos, uniós finanszírozású projektben szerinte jóval túlárazott, 376 millió+ÁFA összegű megbízást talált, amit a képviselő szerint egyszerű adminisztratív munkáért kapott egy informatikai cég. A Hadházy által az ügyben feltett kérdéseket pedig az NNK-t vezető tisztifőorvos a független országgyűlési képviselő szerint nem válaszolta meg, vagy „kamuválaszokat” adott azokra.

Támogatási kampány

Öt éve mutat be általa mutyigyanúsnak talált ügyeket hetente, Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóin Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő ezúttal a Müller Cecília tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ egy 17, 6 milliárdos, uniós finanszírozású projektjében talált egy szerinte jócskán túlárazott, több százmilliós megbízást.

Hadházy az NNK uniós forrásból finanszírozott projektjéről kért információt Müller Cecíliától, ám a képviselő szerint a tisztifőorvos egyes kérdésekre “kamuválaszokat” adott, míg más kérdéseket egyszerűen átugrott. Hadházy végül az interneten keresve találta meg az általa megismerni kívánt projekt egyes részleteit. Így tudta meg, hogy az NNK 375 millió  forint + ÁFA összegben szerződött egy nyíregyházi számítástechnikai céggel, a DDR 2000 Kft-vel.

A képviselő által megtalált szerződés szerint a cég ezért az összegért azt vállalta, hogy kinyomtat 4700 háziorvosi praxis részére egy-egy 8 oldalas szerződést, ezt beteszi egy borítékba, bélyeget tesz rá és postázza a háziorvosoknak. Amikor utóbbiak elvégezték a praxisonként vállalt 50 mintavételt, a cég kiállít egy teljesítési igazolást, és elutal a háziorvosi rendelőknek 50- 50 ezer forintot. Ezt a pénzt a rendelők a vastagbél-szűrési program keretében begyűjtött 50 székletminta begyűjtéséért és beküldéséért kapják.

Hadházy azt kifogásolja a megbízás kapcsán, hogy a néhány perces munkával (szerződés kinyomtatás, postázás, teljesítési igazolás készítés és utalás) keresett az NNK által megbízott cég a 4700 praxis mindegyike után egyenként 40 ezer forintot. A 17 milliárdos NNK-projekt kapcsán Hadházy szerint több visszaélés-gyanús részlet is van, ezért a képviselő költségvetési csalás miatt feljelentést készül tenni, és az ügyet az OLAF-nál is jelenteni fogja.

Az Átlátszó emailben megkereste a DDR 2000 Kft-t és az NNK-t is, hogy Hadházy Ákos állításairól a véleményüket kérjük. Mostanáig sem a cégtől, sem az intézettől nem jött válasz a kérdéseinkre.

Horn Gabriella

Megosztás