korrupcióinfó

Nincs nyoma, mire költött 35 millió forint közpénzt Járóka Lívia tehetségmentő egyesülete

A Fidesz Európai Parlamenti képviselője, Járóka Lívia a saját cégéhez csatornázhatta az általa alapított egyesület közpénzes támogatásait – ezt állítja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az Átlátszó megkereste Járóka egyesületét, hogy az általuk kapott 35 millió forint sorsáról érdeklődjünk, de a Facebook-oldalukon keresztül név nélkül küldött válaszuk szerint az egyesület megszűnt, „ezért már nem tudnak információval szolgálni”. Járóka tegnap este az MTI-n keresztül azt közölte, hogy elszámoltak az állami támogatással, és beperli Hadházyt.

Hadházy Ákos azt állítja, hogy a fideszes politikusnak a cégadatbázis szerint nem igazán aktív cége épp az egyesület támogatásának évében, azzal megegyező összegű árbevételt számolt el. A támogatott egyesület tevékenységének pedig a képviselő nem találta nyomát az interneten. Hadházy azt ígérte, hogy ha Járóka egy héten belül nem válaszol a hónapokkal korábban feltett kérdéseire, akkor sikkasztás miatt feljelenti az EP-képviselőt.

Szerettük volna Járóka Líviát reagáltatni Hadházy állításaira, de mostanáig nem jött válasz a megkeresésünkre, csak az egyesület Facebook-oldalán keresztül kaptuk a fent idézett mondatot valakitől.

Járóka Lívia tegnap este az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Hadházy állításainak nincs valóságalapja, ezért az EP-képviselő pert indít. Járóka szerint a „A Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület (JALTE)” a szervezet és a Farkas János Program működési költségeivel átláthatóan és részletesen elszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindkét programot külön ellenőrzés alá vonta.

Járóka szerint cége, a J.L.R. Consulting Kft. és a JALTE Farkas János Program között semmilyen kapcsolat nincs. A fideszes képviselő szerint a kft-jének az egyesületéhez hasonló összegű bevétele építőipari tevékenységből származott az adott évben.

A szegénységből való kitörés elősegítése, az egészséges életre nevelés, a pozitív identitástudat kialakítása, a bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzése mellett, a szurkolói attitűdök megváltoztatása és a stadionokon belüli fair szurkolás feltételeinek elmozdítása is célja kezdeményezésünknek.” – ezeket a szép célokat jelöli meg többek között Facebook-oldalán az az egyesület (Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület), mely összesen 35 millió forint állami (vagyis adófizetői) támogatást kapott 2016-ban.

Az egyesület Farkas János programjáról azonban az Átlátszónak sem sikerült információt felkutatnia, a Hadházy által idézett cikken kívül csak egy az EP-képviselővel készült interjúban említik. Konkrétumok – a résztvevő intézmények neve, stb. – azonban ebből a cikkből sem derülnek ki.

A 2017-ben munkásságáért a kormány által is díjazott Járókát Hadházy több hónappal ezelőtt kereste meg, hogy információt kérjen tőle arról, hogy mire költötte el a romáknak szánt 35 millió forintnyi támogatást a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület. Hadházynak az lett gyanús, hogy Járóka egyszemélyes cége, a 2014-ben többek között kommunikációs tanácsadásra alapított, jelenleg kényszertörlés alatt lévő J. L. R. Consulting Kft. 2017-ben ugyanannyi árbevétellel bírt, mint az egyesület számára adott állami támogatás.

A civilszervezetek online bírósági adatbázisa szerint Járóka másik egyesületét, a soproni székhelyű Európai Fiatalok Együtt a Sportért Sportegyesületet 2016-ban Győrben jegyezték be, a szervezet ügyvezetője Járóka Norbert Jenő (az EP-képviselő testvére). Az egyesület bejegyzés szerinti célja „az európai kultúra részeként, elsősorban a fiatalok egészséges életre nevelése, továbbá prevenciós feladatok ellátása a sport, a képzés és az oktatás által, valamint az áldozattá válás megakadályozása, megelőzése. Az egyesület célja még a tehetséggondozás, továbbá vállalkozásfejlesztési, életvezetési, környezetvédelmi és mezőgazdasági képzések szervezése. Az egyesület további célja a fiatalok és idősek, minden korosztály sportolási és rekreációs lehetőségeinek szélesítése, végezetül a rehabilitáció, áldozat rehabilitáció.”

Járóka Lívia, aki az EP egyik alelnöke is, 2014-ben alapította a Járóka Lívia Tehetségmentő Alapítványt, és ez a szervezet kapott összesen 35 milliós állami támogatást. Hadházy hangsúlyozza, hogy Járóka Lívia egyesülete a nyilvános beszámolók szerint egyébként csak pár százezer forint bevétellel rendelkezett, míg 2016-ban hirtelen 10+25 millió forintot kapott a kormánytól: 10 millió forintot roma futballista fiatalok részére, 25 milliót pedig tanácsadási feladatokra.

Hadházy szerint Járóka egy másik alapítvány, a cigány futball-válogatottat működtető Farkas János Alapítvány érdemeivel büszkélkedik, mert szerinte a 10 millió forintos támogatásról  szóló kormányrendelet 70. oldalán  hivatkozott “Farkas János program” nem létezik. A képviselő szerint 2017-ben Járóka egyszer vitt 7 roma fiatalt Brüsszelbe hivatalnokokkal focizni, de szerinte ezeket a gyerekeket az EP-képviselő már 2017 őszén vitte ki, amikor már ismét képviselő volt és rendelkezett képviselői költség-kerettel, amiből az utaztatást finanszírozni tudta.

A Farkas János Alapítványhoz, amely évtizedek óta azt csinálja, amiről Járóka a Nemzeti Sport cikkében beszél, Járóka egyesületéhez semmi köze. A cigány válogatott többször járt már egyebek között a Vatikánban is, ahol a svájci gárdával fociztak, és az alapítvány több kis faluban rendezett gyerekeknek tehetségkutató kupákat és a cigány válogatott sok nemzetközi eseményen részt vett.

Az Átlátszónak egy a Farkas János Alapítvány működését jól ismerő forrás azt mondta: valóban semmi közük Járóka egyesületeihez, és ők jóval kevesebb pénzből, a főleg a Magyar Labdarúgó-szövetségtől kapott 3 millió forint körüli összegből gazdálkodnak, a focista fiataljaik külföldi utazásainak költségeinek nagy részét a meghívó szervezetek fedezik.

Járóka támogatott egyesületére vonatkozó kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóosztályának, amint választ kapunk, kiegészítjük a cikket.

Horn Gabriella

Címlapkép: Járóka Lívia, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás