koronavírus

Aki ügyesebben informálódik, az jut oltáshoz a kórházakban, a „maradék” vakcinát kidobják

A szervezetlenség miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi – mondta az Átlátszónak egy budapesti, kórházi orvos. A neve elhallgatását kérő szakember további részleteket is megosztott az elmúlt hetekben tapasztalt kórházi körülményekről. A tőle kapott információról (többek között a maradék oltóanyagok mennyiségéről és sorsáról) szerettük volna megismerni az Operatív Törzs álláspontját is, az emailben elküldött kérdéseinkre azonban nem érkezett válasz.

Támogatási kampány

Átlagosan hány órát dolgozott az elmúlt hetekben?

Hetente átlagosan két, 24 órás ügyeletem van, plusz a napi beosztások, így egy héten hozzávetőleg 50-60 órát dolgoztam az elmúlt hetekben. De nem a hosszú munkaidő a legnagyobb gond, hanem az, hogy a kollégák lebetegedése és egyéb átszervezések miatt folyamatosan, szinte óránként  változik a beosztásunk, ugrásra készen állva kell várni az újabb és újabb változtatásokat, nem lehet előre tervezni. Hetente változik az eljárásrend is, sok az értelmetlen intézkedés.

A hangulat nagyon rossz, sok szakdolgozó (ápoló, stb.) készül a pálya elhagyására, de nem a fizikai körülmények miatt, mert mostanra megszoktuk a maszkhordást, beöltözést is, és korábban is előfordult hogy kényelmetlen feltételek között kellett dolgozni sürgős eseteknél vagy más okból, hanem az állandó bizonytalanság miatt. Sokan aggódnak a közalkalmazotti státusz elvesztése miatt, az új törvény szerint ezt egészségügyi szolgálati jogviszony helyettesíti majd. Nem értem miért kellett épp most erőltetni az új szabályozás bevezetését. Hacsak nem az cél, hogy tönkretegyék az állami intézményeket, előkészítve a terepet egy magán-egészségügyre épülő rendszer kialakításához.

A járvány egy egyébként is megroppant magyar egészségügyet ért el, nem bírja az ellátórendszer

Mára a COVID-19 halálozás vált a vezető halálokká hazánkban. A koronavírus járvány okozta leterheltség és kapacitáshiány miatt szinte napi lelki problémát okoz nekünk, orvosoknak, hogy képtelenek vagyunk megadni azt a szintű ellátást, amely elvárható lenne.

A szükséges eszközökből mi az, amiből nincs elég?

Nem az eszközhiány a gond, hanem az, hogy mindenki fáradt, és állandóan újabb papírokat, adminisztrálandó feladatokat kapunk, valós tájékoztatás pedig nincs, sokszor csak félinformációk jutnak el hozzánk. Arról például, hogy az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény alapján mikortól és milyen változások vonatkoznak ránk. Hallani olyat is, hogy a kórházi orvosok számára a havi bevételük fontos részét (sokaknál a felét) képező ügyeleti pénzek nagy részétől elesnek majd az új rendszerben, így szerintem nem nagyon lesz, aki az állami intézményekben ügyeletet vállal majd a kötelező minimumon túl. Ha valóban ennyire csökkennek az ügyeleti díjak, nem tudom, hogyan fogják az állami intézmények megoldani az ügyeleteket.

Eddig volt elegendő a tesztekből, de a múlt héten jött egy levél a “COVID-mentes” osztályomnak arról, hogy mostantól az eddigiektől eltérően csak gyorstesztet végzünk az új betegeken mielőtt bekerülhetnek hozzánk. Én ebből azt gyanítom, hogy valószínűleg fogyóban vannak az állami készletek PCR-tesztekből, de szokás szerint nem jött indoklás, nincs plusz információ, így nem tudjuk a valódi okot, csak annyit, hogy mostantól csak nagyon indokolt esetben végezhetnek a gyorsteszt után PCR-t is. Előbbinél pedig csak a pozitív eredményt lehet megbízhatónak tekinteni.

Ha abbamarad a PCR-es szűrés a nem COVID-os osztályra kerülő betegeknél, annak az lesz az a vége, hogy tele leszünk koronavírusos betegekkel, akik megfertőzik majd frissen műtött betegeket például. Az ettől való félelem miatt már így is később fordulnak az emberek orvoshoz vagy a kórházhoz, így egyes problémáknál már most nagyobb a halálozási arány mint korábban. Pedig korábban az osztályunkon egy ideig elérhető volt a „gyors PCR-teszt” is, aminek az eredménye egy órán belül meglett, de egy ideje ilyenből nem kaptunk.

Tragédiák a vörös zónában: sok hozzátartozó nem tud elbúcsúzni a haldokló rokonától

A védőfelszerelés viselése nehézkessé teszi a koronavírusos betegekkel a napi kapcsolattartást: nem ismerik az arcunkat, csak overálban és kesztyűben, illetve az orrunkat és szánkat eltakaró maszkban, valamint egy sisakba öltözve látnak minket. A koronavírus miatt teljesen felborult a hozzátartozók rendszeres tájékoztatásának eddig megszokott útja, az egészségügyi dolgozók erőn felül próbálnak teljesíteni ezen a téren is.

Az oltások megkezdése kapcsán mit tapasztalt? 

Oltási terv láthatóan nincs, aki ügyesebben informálódik az jut oltáshoz. A mi osztályunk például úgy értesült az oltások megkezdéséről, hogy meghallottuk, hogy a mellettünk lévő épületben már oltanak. Erre elkezdtünk lobbizni, hogy akkor mi is szeretnénk, hogy az osztályunk orvosait és többi dolgozóját is beoltsák, és akkor 3 napos levelezés után sikerült ezt elérnünk.

Ekkor újabb problémával szembesültünk: az orvosokon kívüli kórházi dolgozók nagyon jelentős része – a vakcina mellékhatásaitól való félelem és az erről terjedő, sokszor egészen elképesztő álhírek miatt – nem akarta beoltatni magát.

Annak ellenére sem, hogy volt olyan kollégánk, aki belehalt a betegségbe, és van olyan, aki hosszú ideje lélegeztetőgépen van, súlyos állapotban. Az átláthatóság és a tájékoztatás hiánya is felelős azért, hogy sok ember mindenféle baromságot elhisz. Ekkor azonban az oltást nem akarókat nem jobb tájékoztatással, plusz információval próbálták meggyőzni, hanem inkább kirúgással való fenyegetéssel, szelíd erőszakkal, ami megint csak nem az ideális megoldás.

Heti dezinfó – Az 5G chipet rejtő vakcinától a „rémhíreket terjesztő” ellenzéki médiumokig

A 2021-es év is erősen indult a dezinformációs narratívák szempontjából. Ezúttal taroltak a koronavírus vakcinával kapcsolatos összeesküvés-elméletek, de azt is megtudhattuk, hogy milyen Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlási eszközökről rántja le a leplet a Nézőpont Intézet. Heti dezinformációs összefoglalónk.

További probléma, hogy úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal – tudomásom szerint ampullánként egyszerre 5-6 vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani. Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti.

Több orvos kollégámmal együtt szerettük volna, hogy legalább a maradék oltásokból kaphassanak a családtagjaink minél előbb, mivel mi nagyobb eséllyel visszük haza a vírust, de hiába próbálkoztunk több oltóközpontban, ezt nem sikerült elérnünk, mert a jelenlegi eljárási rend szerint „egy ilyen soron kívüli oltást nem lehetne leadminisztrálni”. Pedig vannak országok, ahol sikeresen meg tudják oldani a napi maradék vakcinák felhasználását, és ezt nem lenne lehetetlen megszervezni a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök, applikációk, online megoldások korában.

Szükség lenne több oltópontra, és információim szerint a háziorvosok egy része nagyon tart attól, hogy elvállalja ezt a feladatot, az esetleges allergiás reakció miatt. Pedig tudomásom szerint a COVID-oltásoknál sem gyakoribb, mint a korábbi, influenza ellenei oltásoknál. Úgy tudom, hogy több intenzíves szakember felajánlotta már, hogy felkészítést vállalna háziorvosoknak ilyen esetekre. Stratégiával, jó szervezéssel a meglévő problémák egy részén tehát lehetne segíteni.

„Orvost megállni én még nem láttam itt” – interjú egy önkéntessel az intenzív covid-osztályról

Műszakonként 120 pár kesztyűt használnak el, fiatal betegeket látnak meghalni, közben küzdenek a szakemberhiánnyal: volt, amikor egy teljes osztályra egyelten intenzív szakápoló jutott. A betegszobák megteltek, már más helyiségeket is szobának rendeztek be. Ha pedig egy ágy megüresedik, szinte azonnal elfoglalja más. Akiket intubálnak, nagy eséllyel már nem kerülnek le a gépről többé.

Az Operatív Törzsnek január 4-én e-mailben tettük fel a kérdést, hogy „Az oltóközpontok kitől és milyen utasítást kaptak a naponta megmaradó oltások felhasználásával kapcsolatosan?” Két napja ismételten kértük, hogy válaszoljanak erre kérdésünkre, valamint arra, hogy „Igaz, hogy kidobásra kerül a fölösleges oltóanyag több oltóközpontban? Ha igaz ez, hol, mikor és mennyi oltóanyag volt, amit nem tudtak felhasználni és ezért ki kellett dobni?”. Megkérdeztük azt is, hogy „A jövő héttől a kórházak a korábbi gyakorlattól eltérően már nem gyorsteszt és PCR-tesztet, hanem csak gyorstesztet végeztetnek a bekerülés előtt a betegekkel? Ha igen, mi ennek az oka?”. Mostanáig egyik kérdésünkre sem érkezett semmilyen válasz.

Kérdezett: Horn Gabriella

Címlapkép: Müller Cecília országos tisztifőorvos megkapta a koronavírus elleni vakcinát 2021. január 13-án Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Az oltást Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató adta be. (fotó: Magyarország Kormánya/Facebook)

Megosztás