adatigénylés

Mégis megválaszolta az influenzaoltásos kérdéseinket a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Korábban azt reagálták az adatigénylésünkre, hogy a teljesítése veszélyezteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ működését, ezért majd 45 nap múlva megírják, hogy teljesítik-e vagy megtagadják. Most mégis kiadták az adatokat, amikből az derül ki, hogy az ingyenesség miatt várható igénynövekedés ellenére nem sokkal több influenzaoltást vettek 2020-ban, mint 2019-ben. Az NNK emellett azt közölte, hogy nem tudja megmondani, hány adag került a háziorvosokhoz.

Támogatási kampány

Orbán Viktor miniszterelnök 2020. szeptember közepén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt ebben a szezonban nem csak a 65 év felettiek és krónikus betegek, hanem minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg az influenza elleni védőoltást. Ő maga is beoltatta magát, és mindenkit erre buzdított.

Ezután betegek és orvosok beszámolói alapján több olyan sajtóhír is megjelent, hogy az ingyenesség és az ajánlás miatt a szokottnál jóval többen kérték az influenzaoltást, ezért sok háziorvosnál nincs elegendő vakcina – hiába állítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy minden rendben van.

A számok tisztázása érdekében közadatigénylésben kértük ki az NNK-tól az influenzaoltással kapcsolatos 2019-es és 2020-as adatokat, hogy lássuk, melyik évben mennyi vakcinát rendelt, kapott és osztott ki az állam. Az NNK-t vezető Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban erre azt írta, hogy igénylésünk normál határidőben (15 nap alatt) történő teljesítése “veszélyezteti az NNK veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását”, ezért majd 45 napon belül reagál rá érdemben: vagy megválaszolja, vagy megtagadja az adatok kiadását.

Az influenzaoltásról érdeklődtünk, Müller Cecília szerint ez veszélyezteti az NNK működését

A koronavírus-járvány miatt úgy döntött a kormány, hogy 2020-ban minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg az influenza elleni védőoltást. Ugyan a hivatalos közlemények szerint ehhez elegendő vakcina állt rendelkezésre a háziorvosoknál, de a fokozott érdeklődés miatt sok beteg és orvos várólistákra és kevés oltóanyagra panaszkodott.

Az erről szóló cikkünk után két nappal azonban mégis megküldték a kért információkat. Az országos tisztifőorvos nevében kiállított válasz szerint

  • 2019-ben a 3 éves kor felett alkalmazható vakcinából (3Fluart) 1,3 millió adagot, 2020-ban pedig 1.721.000 adagot (1.361.000 + 360.000) rendeltek
  • a 3 év alattiaknál alkalmazható influenzaoltásból (VaxigripTetra) 2019-ben 4 ezer adagot, 2020-ban 104 ezer adagot rendeltek

Tehát a 2019-esnél csupán 421 ezer adaggal több influenzaoltást rendeltek a felnőttek, és 100 ezer darabbal többet a kisgyermekek részére 2020-ban – holott az ingyenesség és kormányzati ajánlás miatt várható volt a lakossági oltásigény növekedése.

Az NNK válasza szerint a 3 év alattiak oltóanyaga (VaxigripTetra) két részletben, október 20-án és 22-én megérkezett a raktárukba, abból több nem várható. A felnőtt oltóanyagból 1,3 millió adag 2020. október elején érkezett meg az NNK-hoz, további 61 ezer adag pedig három részletben jött meg 2020. november 18-ig. A pluszként feltüntetett 360 ezer adagról azt közölték, hogy az egyik fele január 15-ig, a második pedig február 15-ig „kerül beszállításra”.

Azt nem tudta megmondani az NNK, hogy hány adag influenzaoltást kaptak a háziorvosi rendelők.

Erre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolták, hogy ők beszerzik és nyilvántartják az oltóanyagot, majd a kormányhivatalok, valamint járási hivatalok részére elosztják és továbbítják. Ezután pedig egy NM-rendelet értelmében a járási hivatal gondoskodik az oltóanyagok szétosztásáról.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Müller Cecília országos tisztifőorvos megkapta a koronavírus elleni vakcinát 2021. január 13-án Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Az oltást Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató adta be. (fotó: Magyarország Kormánya/Facebook)

 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 

Megosztás