magabiztos fellépés

Dőlt a pénz a büntetőügyek elsikálását Pintér Sándorra hivatkozva felajánló csalóhoz

Többek között a belügyminiszterre hivatkozva ígérte azt egy bizonyos D. A. több embernek, hogy büntetőeljárásokat, hatósági ügyeket tud elsikáltatni jó pénzért cserébe. Az Átlátszó úgy tudja, a férfi egyik 100 millió forintra lehúzott károsultja egy költségvetési csalási ügy érintettje volt, akit első fokon hat év fegyházbüntetésre ítéltek. 

Vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást – információink szerint – D. A-val és társaival szemben a Központi Nyomozó Főügyészség. A büntetőeljárás több magánszemély feljelentése alapján indult.

A KNYF március 1-jén számolt be arról az akcióról, amelyet előző nap a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen több helyszínen tartott meg a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség közreműködésével.

A főügyészség közleménye alapján, „a megalapozott gyanú szerint az elkövető magát valótlanul – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Nemzeti Nyomozó Iroda, esetenként az ügyészség állományába tartozó – hivatalos személynek adta ki, hogy úgy tűnjön, hivatali befolyása és kapcsolatai révén adóigazgatási és büntetőeljárásokat tud befolyásolni.”

A férfi az „intézkedésért” pénzt kért a folyamatban lévő ügyek érintettjeitől. „Az átvett összegek vonatkozásában pedig azt állította, hogy azok egy részét a döntéshozók – köztük egy miniszterre, és egy ügyészségi vezetőre is utalva – részére fogja továbbítani.” A gyanúsított aztán az ügyekben semmit nem lépett, az átvett több százmillió forintot pedig megtartotta.

A főügyészség a házkutatások során közel tízmillió forint készpénzt, nagy értékű ékszereket, órákat, valamint öt gépjárművet foglalt le. A KNYF közölte azt is, hogy az elfogott férfi az első kihallgatása során megtagadta a vallomástételt, illetve, hogy rajta kívül még három gyanúsított van az ügyben, amelyben a halmazati büntetésekkel együtt akár 12 szabadságvesztés is kiszabható.

A KNYF helyettes szóvivőjének, Kovács Katalinnak a tájékoztatása szerint a március 1-jén kiadott közleményük óta a gyanúsítottak száma nyolcra nőtt. Ezen túlmenően a helyettes szóvivő nem válaszolt a kérdéseinkre. Így azt sem tudtuk meg, hogy a D. A.-val szemben 2018 nyarán megtett feljelentés után miért kellett több mint fél évnek eltelnie a KNYF és más szervek által végrehajtott közös akcióig.

D. A. egyik fontos kapcsolatának – értesüléseink alapján – Pintér Sándor belügyminisztert jelölte meg. Továbbá azt állította, hogy magas beosztású kapcsolataival együtt szokott vadászni.

A férfi nem csak ígéreteket tett a hatósági eljárások megszüntetésére, hanem – úgy tudjuk – az életveszélyes fenyegetésektől sem riadt vissza, mondván, használni fogja a fegyverét, ha kell.

Úgy tudjuk, D. A.-val szemben az egyik feljelentést még 2018 nyarán egy ügyvéd tette meg, miután egyik ügyfelét azzal kereste meg a férfi, hogy a NAV-nál folyamatban lévő ügyeit el tudja sikáltatni egy nagyobb összeg fejében. D. A. az ajánlatával megtalálta azt a V. Ferencet is, aki egy költségvetési család vádlottjaként első fokon hat év fegyházbüntetést kapott és jelenleg előzetes letartóztatásban van a márianosztrai büntetés-végrehajtási intézetben.

V. Ferencék ügyét az Átlátszó nemrég írta meg. Eszerint a vádlottak a főként Szlovákiából beszerzett tejet Magyarországon beszerzési ár alatt, nettó áron értékesítették, majd az adóhatóságot megtévesztve nem fizették be az általános forgalmi adót. Ezzel pedig több, mint kétmilliárd forint áfát csaltak el.

Megszöktek az elítélt áfacsalók, mire a Szolnoki Törvényszéknek sikerült írásba foglalnia a házi őrizetről szóló végzést

Egy hétig nem küldte meg a bűnügyi felügyeletet (korábbi nevén házi őrizetet) elrendelő végzést a Szolnoki Törvényszék egy nem jogerősen hat év letöltendő fegyházbüntetésre ítélt férfi esetében az illetékes budapesti kapitányságnak. Csak szerkesztőségünk megkeresése után postázták az iratot, amit utólag azzal magyaráztak, hogy ennyi időbe telt az ítélet és a végzés leírása.

Csikász Brigitta

Fotó: A Központi Nyomozó Főügyészség épülete – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Megosztás