közbeszerzés

Balásy Gyula féltestvérének cége 2,9 milliárdos megbízást kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól

Bár Balásy Bulcsú cégei nincsenek olyan kivételes helyzetben, mint a reklámguru féltestvére tulajdonában lévők, de azért neki sincs oka panaszra. Bulcsú egyik cége nemrég a Magyar Nemzeti Banktól kapott egy többszázmilliós megbízást, most pedig a NAV tenderén lett befutó egy másik érdekeltsége.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyílt eljárás keretében kereste azt a céget, amely biztosítja a NAV hatáskörébe került végrehajtási feladatok informatikai hátterének megújítását egy, „a hatékony végrehajtási feladatvégzést biztosító, a tömeges feldolgozást automatizmusokkal, az ügyintézői munkavégzést gyorsabb információ megjelenítéssel támogató rendszer (VEKTOR: Végrehajtási Eljárást Koordináló és Támogató Operatív Rendszer) és a VEKTOR működéséhez szükséges adattárház funkciók megvalósításával.”

Most az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy a 2,9 milliárdos, uniós finanszírozású tendert 8 pályázóból a Fornax ICT Infokommunikációs Megoldások Kft. nyerte. A szerződést június 6-án írtak alá a felek, az időtartama pedig 37,5 hónap, vagyis bő 3 év.

A Fornax ICT tulajdonosa a Visioners Zrt., amely pedig nem másé, mint Balásy Bulcsúé, a  kormánykedvenc reklámvállalkozó Balásy Gyula féltestvéréé.

A Visioners Zrt-ről korábban megírtuk, hogy miután Nyerges Zsolt 2018 májusában beszállt a cégbe, a leányvállalat Fornax ICT Kft. sikerrel szerepelt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 28 milliárdos pályázatán: más győztesekkel együtt szoftverbeszerzési keret-megállapodást köthettek.

Nyerges, aki hosszú éveken át volt Simicska Lajos üzlettársa, ma már nem tulajdonos a Visioners-ben. A Fornax ICT ennek ellenére is jól teljesít: minden évben 1 milliárdot meghaladó forgalmat bonyolított 2015 óta, bár az adózott eredménye nem túl sok (tavaly 16 millió, 2018-ben 44 millió forint volt).

Balásy Bulcsú kiterjedt érdekeltségi körrel rendelkezik, a Visioners Zrt.-n keresztül több cégben is tulajdonos.

Balásy Bulcsú céges érdekeltségei (forrás: Opten Kft.)

Az egyik ilyen, közvetett tulajdonában lévő vállalkozás a Fornax SI Kft., ami idén májusban nettó 738,5 millió forintos állami megbízást kapott a Magyar Nemzeti Banktól. A cég egyébként nem túl sikeres: a 2015-ös 2,2 milliárdos forgalma minden évben csökkent, és tavaly már csak 173 milliós nettó árbevétele volt. Viszont négy év után először végre termelt egy kis nyereséget (27 millió forintot).

Persze az igazi nagypályás továbbra is a féltestvér, Balásy Gyula.

A Kabinetiroda kedvencei

Balásy Gyuláról számos alkalommal írtunk már, nem véletlenül. Amióta 2018-ban Csetényi Csaba és Kuna Tibor kegyvesztett lett, kizárólag a Balásy-érdekeltségek kapják az állami reklámmegbízásokat.

Legutóbb a napokban nyertek megbízást: a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel szokás szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda kötött szerződést. A két cég összesen 11,8 milliárd forint értékben láthatja el az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatokat”. Korábban egy 12 és egy 6,3 milliárd forint értékű, ugyanilyen tárgyú szerződést is kötött velük az idei évre vonatkozóan a propagandaminisztérium. A három szerződés már összesen 29,9 milliárd forintot jelent 2020-ban, és még csak június van.

Az elmúlt években az ilyen ködös tárgyú, valójában kormányzati propagandakampányokat takaró megbízásokra több tízmilliárd forintot fizetett ki az állam Balásy Gyula reklámcégeinek, amik ezután óriásplakátokon és a lakájmédiában hirdették a kormány politikai (pl. a Soros György és Brüsszel ellen hergelő) üzeneteit. Emellett Balásy Gyula reklámcégei intézik a különböző állami cégek és szervek különböző hirdetéseit is, és a sok közpénzes megbízásnak meg is van az eredménye.

A G7 tavaly decemberi összesítése szerint Balásy Gyula cégei az elmúlt 3 évben 90 milliárd forintnyi állami megbízást kaptak. A közpénzesőnek köszönhetően a New Land Media árbevétele a 2015-ös 91 millió forintról 2018-ban már 52,2 milliárdra emelkedett, adózott eredménye pedig 1,3 millióról 8,8 milliárdra. A Lounge Design Kft. szintén nem panaszkodhat: nettó árbevétele 2014-ben még csak 298,6 millió forint volt, 2018-ban viszont már 7,7 milliárd, a cég adózott eredménye pedig a 2014-es 16,6 millióról 2018-ra 2 milliárd forintra nőtt.

Balásy Gyula csak tavaly 6,3 milliárd forintot vett ki a két vállalkozásból osztalékként. Idén februárban drónvideón mutattuk be azt a II. kerületi villát, ami a reklámcégek új székhelye.

Budai luxusvillába költöztek a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó

A kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. székhelye 2019 októbere óta egy rózsadombi ingatlan, melyet a cégek tulajdonosa, Balásy Gyula vásárolt meg. A korábban panzióként működő hatalmas villa felújítása jelenleg is tart – drónvideón mutatjuk az épületet. [featuredbox text=

 

Katus Eszter

A céginformációkat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Átlátszó / Szakál Szebáld 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás