#TisztaVoks

Rengeteg csalás volt a tavalyi EP- és önkormányzati választásokon, de sokat nem is jegyzőkönyveztek

Az Unhack Democracy 851 szavazatszámláló bizottsági tagot kérdezett a 2019 májusában tartott Európai Parlamenti és az októberi önkormányzati választás során szerzett tapasztalataikról. Az eredmény siralmas: a megkérdezettek törvénytelen mozgósításokról, a mozgóurnát igénylő idősek megfélemlítéséről, szavazatvásárlásról és láncszavazásról számoltak be, de ezek közül sok visszaélést ők maguk sem jegyzőkönyveztek.

Az adatelemzőkből, nemzetközi és magyar politológusokból és kommunikáció szakemberekből álló Unhack Democracy célja, hogy támogassa a polgárokat azáltal, hogy eszközöket és know-how-t biztosít számukra a választások nyomon követésére, és megvédje a demokratikus intézményeket az állami beavatkozástól.

A napokban jelent meg a szervezet friss kutatásának eredménye a 2019-es EP- és önkormányzati választásról. Már az anyag címe is sokat elárul a lényegről: „Választási rendellenességek”.

null

null

Kutatása során az Unhack Democracy egy 42 kérdésből álló online kérdőív és 50 személyes interjú során gyűjtötte össze 851 szavazatszámláló tag tapasztalatait 15 megyében. Mivel a kormánypárti delegáltak közül többszöri megkeresésre is mindössze öten vettek részt a kutatásban, az eredmények legnagyobb részben az ellenzéki delegáltak válaszain alapulnak. A szervezet az összefoglalóban azt írja, hogy vizsgálatuk

„konkrét szabálytalanságok és csalások sorozatát tárja fel. Ide tartozik a szavazatszámlálók stigmatizálása, az idősotthonokban élő szavazók tömeges megfélemlítése, a koordinált szavazatvásárlás, a fantomszavazók szervezett szállítása és a jegyzőkönyvek hitelességének sérülése.”

A megkérdezettek beszámolóiból kirajzolódó kép valóban elkeserítő:

  • Az EP-választás delegáltjainak 8,8 százaléka és az önkormányzati választásra delegáltak 7,8 százaléka számolt be arról, hogy észlelt rendellenességet a mozgóurnás szavazatok kezelését és feldolgozását illetően. A beszámolók elsősorban az idősotthonokban élő, magatehetetlen emberek tömeges megfélemlítésről adnak tanúbizonyságot.
  • Az önkormányzati választásokról szóló felmérésben a delegáltak 12 százaléka számolt be törvenytelen mozgósításokról a kormánypárt részéről, amik gyakran a szavazókörökön belül, telefonon keresztül zajlottak az elnök és jegyzőkönyvvezető közreműködésével.
  • Az EP választás után megkérdezett delegáltak 10,1 százaléka észlelt szavazatvásárlást, illetve láncszavazást, az önkormányzati választáson ez az arány 11,6 százalék volt.
  • Három esetben a delegáltakkal több példányban üres jegyzőkönyveket akartak aláíratni, ami felveti a visszaélés lehetőségének gyanúját.
  • Az EP és az önkormányzati választást követően a megkérdezettek közel 8 százaléka és az önkormányzati választás után 9 százaléka válaszolta azt, hogy rendellenességet észlelt jegyzőkönyv rögzítése, informatikai feldolgozása közben.
  • Azonban a megkérdezett delegáltak saját bevallása szerint az EP választáson 10,9 százalékuk, az önkormányzati választáson pedig 17,8 százalékuk nem jegyzőkönyvezte az észlelt rendellenességeket (pl.: az idősotthonokban élők tudatos befolyásolását, a szavazatvásárlást, a választók törvénytelen mozgósítását stb.).
  • Az pedig végképp nem segíti a választások tisztaságát, hogy a kutatás szerint az összellenzék a szavazókörök 24,5 százalékába egyetlen egy SZSZB tagot sem delegált az EP-választáson, az önkormányzati választáson pedig a szavazókörök 17 százalékában nem volt ellenzéki jelenlét.

Az Unhack Democracy a kutatás eredményei alapján 11 ajánlást fogalmazott meg a magyarországi politikai pártoknak: a delegáltak megfelelőbb felkészítése, népszerűsíteni a fiatalok körében a szavazatszámlálás fontosságát, tájékoztassák megfelelően a jelentkezőket, minden szavazókörben legalább kettő helyi viszonyoktól független delegált legyen, a pártok delegáltjainak koordinációja, a kampányfelelősök is vegyenek részt a szavazatszámlálással kapcsolatos képzésen, a választások után a pártok értékeljék ki a delegáltjaik tapasztalatait, a kisebb szavazókörökben ne csak helyi lakosok legyenek delegáltak, fényképezzék le a delegáltak a jegyzőkönyveket, és legyenek jelen az eredmények begépelésénél a Nemzeti Választási Rendszerbe, továbbá adminisztrációs hibából adódó többletszavazatok esetében meg kéne ismételni a választást.

Szavazatvásárlás, láncszavazás, voksturizmus – csalások és gyanús esetek az őszi választásokon

Kis mértékben, helyi szinten befolyásolhatják a választások eredményét a szavazatvásárlások, láncszavazások és más, törvénytelen praktikák, ezekre az őszi önkormányzati választáson is volt példa. Országos szintű, központilag szervezett csalást a jelenlegi rendszerben aligha lehetne végrehajtani, de a kisebb léptékű trükköket a számlálóbiztosok nehezen tudják kiszűrni.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A szavazatszámláló bizottság tagjai kiürítik az urnát, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a szavazóhelyiség bezárása után a pécsi, Kossuth téri polgármesteri hivatalban kialakított szavazóhelyiségben, az EP-választás napján, 2019. május 26-án. (MTI/Sóki Tamás)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás