A dolgok állása

Nyilvános kivégzés másfél évente. Mitől félnek a nemzeti nagytőkések?

Érzékelhető az aggodalom a B-kategóriás nemzeti nagytőkések között most, hogy sorra dőlnek ki a csatasorból a közelmúlt kegyeltjei. Kuna Tibor járt a legrosszabbul, rá börtönt kér az ügyészség. Az új sztár, Balásy Gyula fivérének cégében pedig megjelent Nyerges Zsolt, ami, ha Simicskát kérdezzük, nem sok jóval kecsegtet.

Aktív volt a tavasz-kora nyár az idén Nyerges Zsoltnak. Júniusban (nem világos, hogy közvetlenül vagy érdekeltségei útján) Simicska Lajos cégbirodalmát vásárolta föl. De előtte, májusban átvette az Visioners Zrt. egyszemélyes részvényesétől, Balásy Bulcsútól a cég tulajdonának 70 százalékos többségét.

A Visioners fő tevékenysége ugyan ingatlankezelés, jelentősnek tűnnek ugyanakkor a céges befektetések is. Hozzá tartozik egyebek mellett a Fornax számítástechnikai cégcsoport.

Balásy Bulcsú a viszonylag új kormánykedvenc reklámvállalkozó, Balásy Gyula féltestvére. Balásy Gyulának annyira felfutott újabban, hogy májusban már ő kapta a „nemzeti nagytőkések” közbeszerzési versenyében a Duna aszfaltos Szíjj László után a második lett a hozzá kötődő összesen közel 10 milliárd forintos megbízásokkal.

Balásy Gyula csillaga 2016 óta, a korábbi PR-ipari sztárok, a Rogán-szomszéd Csetényi Csaba és csapata, valamit az Isten segítségével közbeszerző Kuna Tibor háttérbe szorulásával párhuzamosan ível fölfele. Cégei az első úgynevezett nemzeti konzultációtól fogva dolgoznak a NER-nek, de sokáig csak egy fogaskerék volt a gépezetben. Az Index portrécikke Rogán Antalt mondta a legfőbb kormányzati mentorának.

Csakhogy Rogánt tudtuk Csetényiének is, ez tehát legfeljebb ideiglenes biztonságot jelenthet. Ráadásul, ha hihetünk az eléggé életszerű mondásoknak, miszerint a Simicska-Nyerges megállapodásban Nyerges a miniszterelnök érdekeit képviselte, akkor a Balásy-család részleges Fonax-eladása is túlmutat a mindennapi üzleti akvizíción.

Biztosíték? Földesúri jog érvényesítése? – ezt még informátoraink is csak találgatják. Viszont pár héttel a Fornax-tulajdonos Visioners 70 százalékának eladása után a szintén Visioners-érdekelstég Fornax ICT Kft. sikerrel szerepelt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 28 milliárdos pályázatán: más győztesekkel együtt szoftverbeszerzési keret-megállapodást köthetnek.

Na de mi zajlik a színfalak mögött, hogy sok-sok év nyugalom után újabban kb évente-másfél évente leszámolnak az addigi kegyeltekkel? Már azon túl micsoda, hogy komolyan veendő ellenzék hiányában a fideszes vezérkar pont ráér egymással (és egymás holdudvarával) leszámolni.

A 2014-es simicskátlanítás oka egyik magyarázat szerint az volt, hogy Orbán túlzottnak találta a gazdasági potenciált, ami egykori barátjánál összpontosult. Másfél évvel később kicsontozták Spéder Zoltánt, a NER bankárát, annak ellenére, hogy a fasorban sem látszik hasonló kaliberű pénzügyi szakember oligarcháéknál.

Mostanra pedig a végzet fokozatosan elérte a kormánypropaganda gyakorlati kivitelezőit. A Rogán Antal minisztériumához tarozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal június második felében felmondta Csetényiék, illetve Kuna Tibor cégeinek szerződéseit. A fentebb már idézett májusi közbeszerzés-toplistán Kuna a cégei útján még negyedik, Csetényi a cégein keresztül 9. helyezettként még szerepelt.

Ellopni a lopott pénz adóját?

Kettejük közül Kuna járt sokkal rosszabbul, sőt, rosszabbul, az ország-világ előtt nyilvánosan meghurcolt Spédernél is. Kuna nagyszabású áfacsalási büntetőügy vádlottja lett, a részleteket a 444 cikke ismertette, a lényeg: az ügyészség letöltendő szabadságvesztést és vagyonelkobzást kér rá, mondván, 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

A bűnszervezetben résztvevő cégek 9 százalékos jutalékért állítottak ki fiktív számlákat Kuna cégének, amivel az üzletember csökkentette a Young&Partners nevű cége adóját – áll a vádiratban.

A lemutyizott közbeszerzéssel kaszált pénz után még az adót elcsalta? Elég erős sztori, ha így történt. Forrásaink szerint azonban a helyzet bonyolultabb. Legalábbis ha föltesszük, hogy állandó közbeszerzési favoritnak lenni bizonyos költségekkel jár.

Ezen „költségek” legalizálására eléggé kézenfekvő eljárás lehet a kamuszámla. Könnyen elképzelhető, hogy nem Kuna az egyetlen, aki valaha is így tett, ha tett. Márpedig ez afféle Damoklész-kard a teljes nemzeti nagytőke feje fölött.

Elgondolkodtató mindenesetre, hogy a Kuna a 444 szerint már 2016-ban a nyomozók látókörébe került. Ehhez képest, ha nem is a kezdeti svunggal, de nyeri az állami munkákat a meglehetősen bizalmi propagandaiparban. Valamit azért megérezhetett, a Napi.hu legalábbis már 2017-ben megírta, hogy a Kuna-féle cégcsoport befektetései egy részét külföldre, Szerbiába és az Egyesült Államokba viszi, sőt a magyar cégeknek is befektetőt keres.

A politológus végzettségű Kuna beágyazott volt a pártban is. Karrierjét a Fidelitasban kezdte, ahol jó viszonyt épített ki Szijjártó Péterrel éppúgy, mint a később Seszták Miklós mellett kabinetfőnökösködő Mihalovics Péterrel. Az Ifjúsági és Sportminisztériumba még az első Orbán-kormány idején került, de egy évig Medgyessyék alatt is kihúzta. 2003-ban a stratégiai és fejlesztési főőosztályvezetői posztról távozott, majd a Fidesz parlamenti frakciója kabinettitkára lett.

Ha ő, ezzel a pedigrével a vádlottak padjára kerülhet, akkor bárki – az volt a benyomásunk néhány háttérbeszélgetés után, hogy általános az aggodalom a felsőkategóriás kormánybeszállítók körében.

Forrásaink felemlítettek egy Szerencsejáték Zrt.-s megbízást is, ami állítólag rosszallást szült a pártelitben. A Zoom írta meg, hogy az állami játékkonszern jóval a törvényi türelmi idő lejárta után, április végén tett közzé több, januártól esedékes szerződésmódosítást. Köztük a Simicska-féle (ma már Nyerges-érdekeltség) Hung Ister filmstúdió és a Kuna-cég Trinity többmilliárdos keretszerződéseit is.

A megrendelő közzététele sok fontos részletet homályban hagy, ugyanakkor arra semmi sem utal, hogy Kuna összejátszott volna Simicskával, esetleg hárman mutyiztak a Szerencsjáték Zrt.-vel. Információink szerint mégis vannak, akik így gondolkodnak kormányberkekben, márpedig ez sem volt jó pont Kunának.

„Viktor megbocsájthat Lajosnak, ha akar, de a Szerencsejáték Zrt. és a Trinity nem” – ez a mondás.

Ami Csetényit illeti, egyszerűbbnek tűnik a képlet. Rogán köreiben legalábbis az a benyomás, hogy az üzletember az utóbbi időben nem mutatott kellő hálát a megbízásokért, túlhangsúlyozta piaci jellegű sikereit, emiatt leckéztetik. Csetényi nem akart nyilatkozni az Átlátszónak, környezetében azzal ütötték el a felvetést, hogy nem ismeri a közegüket, aki ilyet állít.

A titokzatos szlovák kapcsolat

Figyelemre méltó információ érkezett az Átlátszóhoz megbízható forrásból. E szerint a mostani oligarcha-leszámolás eredetét Szlovákiában kell keresni. Méghozzá egy ott, a szlovák nyomozók által egy szlovák állampolgárnál még tavaly lefoglalt hanganyagban, amit át is adtak a magyar társhatóságoknak. Ezen az összesen több órás, akár zsarolásra is alkalmas felvételeken állítólag számos magyarországi potentát kerül szóba, kínos szövegkörnyezetben.

Akármi is az igazság, az aggodalom szinte tapintható, ha oligarcha-közegbe tévedünk. Kuna egyelőre hallgat. A HVG nemrégiben azt pedzegette, hogy távolabb kerülhet a mézesbödöntől Andy Vajna filmes kormánybiztos, médiacézár és kaszinó-tulajdonos is. Igaz, nem sokkal korábban úgyszintén a HVG írta, hogy kormánybiztosként Vajna újabb 2 év bizalmat kap.

Csakhogy ettől még a médiapaicon makacsul tartja magát a mondás, miszerint a TV2-csoport átkerülhet a Mészáros-féle Mediaworkshöz. A tervnek azonban aligha a nézettség lehet az oka, a TV2 sokat javított ugyanis, sokkal inkább az, hogy a hitelező is Mészáros, az MKB révén. A TV2 Média Csoport Zrt. pedig 2 milliárd forint veszteséget hozott össze 2017-ben, egy évvel korábban pedig gigantikus, 7 milliárdos volt a mínusz.

Csetényi is előre menekül, piaci hírek szerint gazdasági média is kerület a portfolióba.

Felvásárlási célpontként a Haszon magazint és szatelit-kiadványait emlegették forrásaink, állítva, a kiadóban gyakorlatilag már a Csetényi-féle Hamu és Gyémánt emberei a főnökök. Csetényi környezetében cáfolták, hogy így lenne, a Haszon Lapkiadó Kft.-ben az Opten céginformációs adatai szerint továbbra is az osztrák tulaj az egyetlen tag, sőt, a médiahatóság kiadói jogokat nyilvántartó oldalán sincs változás egyelőre. Az újság impresszumában az áll, hogy a hirdetések értékesítését a KOD Média Kft. végzi, ami Csetényi évtizedes üzleti partnere, Krskó Tibor érdekeltsége.

Sok reklám nincsen a 68 oldalas magazinban, a saját hirdetéseket leszámítva egy teljes oldal banki és egy egészségügyi-wellness-szolgáltatóét látni az idei 6. lapszámot átböngészve. Találtunk még egy teljes oldal Széchenyi2020 hirdetést, illetve a Széchenyi2020 által szponzorált, 8 újságoldalt kitevő tartalmat. Az egyik írás címe különösen remekre sikerült. Közös ügy: közbeszerzés.

Rádi Antónia

Kép forrása: Kreatív

Megosztás