közbeszerzés

Balásy Gyula cégei nyerték a májusi közbeszerzési versenyt a nemzeti tőkésosztályban

 

Májusban a kormányzati kommunikáció többet hozott a konyhára, mint az állami építkezések, de az éves összesítést továbbra is Mészáros Lőrinc üzlettársai vezetik.

Mivel a kormányközeli cégek bevételeinek jelentős része az állami megbízásokból származik, folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás.

Az év első három és negyedik hónapjában is Szíjj László került a toplista élére, májusban azonban más ült a trónra.

A 2017-es közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, folyamatosan frissítjük. Az összegekbe beleszámoltunk a 2017 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

A Nemzeti Közbeszerzési Verseny májusi fordulóját Balásy Gyula cégei (Lounge Design Kft., New Land Media Kft.) nyerték, akik szorgalmasan közvetítik a kormány üzeneteit a lakosság felé. Májusban nettó 14,6 milliárd forintért végezték ezt a munkát. Második helyen a szintén állami reklámokban utazó Kuna Tibor cégei végeztek nettó 10,3 milliárd forinttal, harmadik pedig Mészáros Lőrinc lett egy nettó 7,6 milliárdos megbízással.

1. Balásy Gyula

Két cége, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. az utóbbi hónapokban sorra kapja a milliárdos megrendeléseket Rogán Antal propagandaminisztériumától. Nemrégiben közel 10 milliárd forint értékű szerződést kötött a vállalkozásokkal a Miniszterelnöki Kabinetiroda, és február végéig el is ment 3 milliárd a „Magyarország erősödik” c. kampányra.

Májusban az ’56-os emlékévért is felelős Schmidt Mária alapítványa bízta meg Balásy cégeit az első világháborús emlékév reklámozásával félmilliárd forintért, és a Rogán minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal közzétette, hogy az állami cégek idei 25 milliárd forintos reklámkeretéből bő 14 milliárd kerül Balásy érdekeltségeihez.

2. Kuna Tibor

Szijjártó Péter barátjának cégeire, a Young and Partners Kft.-re és a Trinity Communications Kft.-re hosszú idő után végre rámosolygott a szerencse: a Nemzeti Kommunikációs Hivatal közzététele szerint nettó 10,37 milliárd forint kerül hozzájuk az állami cégek reklámozására szánt idei 25 milliárdból. Kuna cégei népszerűsítik többek között bő 6 milliárd forintért a CÖF-öt bőkezűen támogató MVM-et, és 3 milliárdért elvégzik a vizes vb-hez kapcsolódó kommunikációs feladatokat is.

3. Mészáros Lőrinc

A felcsúti polihisztor-polgármester vasútépítésben utazó cége, az R-Kord Kft. nyerte májusban a NIF tenderét, így nettó 7,65 milliárd forintért végezhet kiegészítő biztosítóberendezési munkákat a Budapest-Esztergom vasútvonalon. Május végén ugyan kiderült, hogy Mészáros fő cége részt vesz a 27 milliárdos új Duna-híd építésében is, de ez még nem jelent meg hivatalosan a Közbeszerzési Értesítőben, így nem tettük bele a havi összesítésbe.

Ahogy azt sem, hogy a felcsúti polgármester testvérének cégétől vásárol sószórókat a Magyar Közút közel 800 millióért, mert táblázatunkban Mészáros Lőrinc és a gyermekeinek tulajdonában lévő vállalkozások által elnyert megbízásokat gyűjtjük.

4. Varga Károly

Csupán egyetlen elnyert közbeszerzéssel sikerült a tízes lista első felébe jutnia: a Magyar Vakond Kft. nettó 6,47 milliárd forintért végez árvízvédelmi feladatokat a Közép-Tiszán az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak.

5. Szíjj László

Az év első négy hónapját nyerő üzletember májusban csak az ötödik helyen végzett nettó 4,41 milliárd forinttal. Ebből 4 milliárdot tesznek ki az Érden végzett mélyépítési feladatok a Strabaggal és az A-Híd Zrt.-vel közösen, bő 600 milliót a Ferihegyi út meghosszabbítása, két régebbi szerződés esetében pedig – ritka módon – költségcsökkentés történt.

 

6. ZÁÉV 

Az egyébként szárnyaló zalaegerszegi építőcégnek sanyarú májusa volt, csak két tendert nyert összesen 269,48 millió forint értékben. Az összeg nagy része a Hotel „SPA HÉVÍZ” épületgépészetének korszerűsítése a Dunántúli Magasépítő Kft.-vel konzorciumban, 7,5 millió forint pedig a körmendi vadászlak felújításához kapcsoló költségnövekedés egy gyógynövényparcella miatt.

7. Csetényi Csaba

Rogán Antal szomszédja korábban sorra nyerte az állami reklámtendereket, de az utóbbi időben Balásy Gyula vette át a helyét. Májusban alig 165 millió forint került Csetényi cégeihez, az Affliate Network Kft.-hez és a Network 360 Kft.-hez az állami vállalatok idei 25 milliárd forintos hirdetési keretéből. A Magyar Nemzet információi szerint Csetényi elszámolási viták miatt lett kegyvesztett a kormánynál: „a médiabirodalom több vezetője is reklamált, hogy a kifizetések késnek vagy meg sem érkeznek”.

8-9-10. Market, Valton, WHB

A három cég egyetlen közbeszerzést sem nyert el 2017 májusában.

 

Az első öt hónap összesített eredményei alapján a versenyt továbbra is Szíjj László vezeti.

Erdélyi Katalin

Megosztás