közbeszerzés

Áder János alapítványa évi 1,5 milliárd forintból gazdálkodik és 250 milliót költ rendezvényekre

A köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legalább két többnapos, minimum 100 fős nemzetközi konferenciát szerveztet az On Ad Production Kft.-vel, ami ellen legutóbb idén augusztusban volt NAV-végrehajtás.

Áder János köztársasági elnök 2016-ban hozta létre a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, amelynek célja “A magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására”. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Martonyi János volt külügyminiszter, kurátorai Vizi E. Szilveszter és Szűcs Gábor, igazgatója pedig tavaly ősz óta Csepreghy Nándor volt államtitkár.

Idén februárban az RTL Klub számolt be róla, hogy Áder alapítványa 2019-től évi 1,5 milliárd forint támogatást kap a Miniszterelnökségtől. Tavasszal az Átlátszó birtokába került a támogatói okirat és a Kék Bolygó szakmai programja, amiből kiderül, hogy az alapítvány mire szeretné költeni az idén kapott 1,5 milliárd forintot, amelyet 2020 június végéig használhatnak fel. A dokumentumok szerint közvéleménykutatás, konferenciák, oktatási segédanyagok, ösztöndíjak, vállalkozások díjazása, újságíróképzés, és nemzetközi médiakampány is szerepel a közpénzből megvalósítani tervezett célok között.

Itt a támogatói okirat, mutatjuk mire költhet 1,5 milliárd forint közpénzt Áder János alapítványa

Február közepén az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy Áder János klímavédelmi alapítványa 1,5 milliárd forint támogatást kap a Miniszterelnökségtől. Birtokunkba került a támogatási szerződés, amiből kiderül, hogy mire akarja költeni a pénzt a szervezet: közvéleménykutatás, konferenciák, oktatási segédanyagok, ösztöndíjak, vállalkozások díjazása, újságíróképzés, és nemzetközi médiakampány is szerepel a célok között.

Az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb száma szerint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány  rendezvényszervezésre és kapcsolódó feladatokra kiírt tenderét 8 ajánlattevő közül az On Ad Production Kft. nyerte el. A beszerzés keretösszege nettó 250 millió forint, az alapítvány ennek 70 százalékára vállal megrendelési kötelezettséget – olvasható az eredményhirdetésről szóló tájékoztatóban. A felek október 22-én kötötték meg a szerződést.

Az On Ad Production Kft. feladata különféle rendezvények teljeskörű előkészítése és lebonyolítása magyarországi helyszíneken, de a feladat része szálláshelyek biztosítása külföldön is. A cégnek biztosan számolnia kell legalább két többnapos, minimum 100 fős nemzetközi konferencia megszervezésével.

Emellett a megbízás részét képezi a rendezvényekhez szorosan kapcsolódó kreatív stratégiák és tervek készítése, megvalósítása, valamint a PR és a sajtókapcsolati feladatok ellátása a sajtórendezvényekhez szükséges technika biztosításával együtt.

A 2014-ben bejegyzett On Ad Production Kft. tulajdonosai Jagodics Tamás és Pilinyi Zoltán. A cég forgalma évről-évre szépen növekedett: nettó árbevétele 2015-ben 66,6 millió forint, 2016-ban 107,6 millió forint, 2017-ben 577,3 millió forint, 2018-ban pedig már 889 millió forint lett. A vállalkozás adózott eredménye viszont 1,8 és 3,3 millió forint között mozgott ezekben az években, és a rekordbevételű tavalyi esztendőben is csak 2,2 millió forint lett.

Érdekesség, hogy On Ad Production Kft.-vel szemben az alakulása óta 11 adóhivatali végrehajtás folyt – ebből 4 idén, a legutóbbi pedig egész friss: augusztusban indult és szeptember elején zárult le.

A cégnek egyébként ez az első elnyert közbeszerzése, de nem ismeretlen számára az állami reklámmunka: 2017-ben írta meg az mfor.hu, hogy az On Ad Production Kft. volt az egyik alvállalkozója Balásy Gyula cégének, a New Land Media Kft.-nek és a volt Origo-tulajdonos, Száraz István érdekeltségének, a Frank Digital Kft.-nek egy 1,5 milliárd forintos MNB-s kampányban, ami a fogyasztóbarát lakáshitelekről szólt.

Csikász Brigitta

Frissítés (2019. november 19.): A New Land Media Kft. jogi képviselője útján arról tájékoztatta az Átlátszót hogy az On Ad Production Kft. sosem volt alvállalkozója a New Land Media Kft.-nek.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitóbeszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencián a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 15-én. (MTI/Szigetváry Zsolt) 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás