közbeszerzés

Egymilliárd forintért szervez továbbképzést történelemtanároknak Schmidt Mária közalapítványa

Egymilliárd forintot fordít az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévhez kapcsolódóan pedagógus-továbbképzésre az ahhoz tartozó szolgáltatások nyújtásával együtt az ismét kormánybiztossá kinevezett, Terror Háza Múzeum főigazgató, Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK).

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire
megy el az adód 99 százaléka!

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint a munkát a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte el. Az egyedüli pályázóként nyertessé vált cégnek 5 ezer fő számára kell az akkreditált továbbképzések előkészítését, megszervezését és lebonyolítását elvégeznie.

Emellett a vállalkozás feladata „filmkészítés: négy (4) mintaóra filmen történő elkészítése, valamint egy (1) db, a program egészét bemutató werkfilm elkészítése és a továbbképzéshez kapcsolódó képzési helyszín, szállás és étkezés valamint technikai és oktatási kellékek és kiegészítő szolgáltatások biztosítása.”

A képzés egy fő esetében 112 ezer forint, amihez hozzájön a képzési helyszín és szállás biztosítása fejenként 33 ezer forintért, valamint az étkezés, ami 30 ezer forint/fő.

A közalapítvány a nettó egymilliárd forintos keretösszegű szerződést még 2018. szeptember 24-én kötötte meg a felnőttképzésre szakosodott Prekog Alfával.

A cég nem először jut jól fizető munkához a Schmidt Mária vezette KKETTK-tól. 2016 augusztusában beszámoltunk arról, hogy a kft. az 1956: a magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében” elnevezésű téma továbbképzésének megszervezésére nyert el közbeszerzést 628 millió forintért. Megírtuk azt is, hogy a KKTTK szerint csak a cég képes elvégezni ezt a munkát, amire a Prekog levédetett egy olyan kurzust, amely a közalapítvány tenderében is szerepel.

A hvg.hu pedig megírta, hogy wellnesses üdüléssel csábítják történelmi fejtágítójára a tanárokat. A Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. honlapja ugyanis úgy hirdette a „kellemes környezetben” megvalósuló, teljes ellátást biztosító, háromnapos, ingyenes képzést, hogy egyszerre kínálják „a kikapcsolódás és a történelmi ismeretek gyarapításának lehetőségét”.

A lap beszámolt arról is, hogy a cég a Terror Háza régi partnere. 2015-ben szintén versenyeztetés nélkül 47,5 millió forintot nyert el a Prekog Alfa a „Magyarország XX. századi története az új külföldi és hazai kutatások, valamint szakmunkák tükrében” című tanfolyamra, és részt vett a Terror Háza audiovizuális uniós projektjében is.

Az Átlátszó korábbi cikkének apropóját az adta, hogy a közalapítvány akkor kétmilliárd forintot osztott szét az ’56-os emlékévre.

 

Kétmilliárd forintot osztott szét Schmidt Mária alapítványa az ’56-os emlékévre

A menekültellenes gyűlöletkampány (az előző kékplakátos) levezénylője és az akkor elmúltnyolcév-közeli, de ma már rogánista-habonyista reklámügynökség is szépen kaszált a Schmidt Mária-féle közalapítvány friss, ’56-os témájú közbeszerzésein. Nettó kétmilliárdot osztottak most. Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

Az emlékévhez kapcsolódó, a magyarországi magazinokban és online felületeken történő tájékoztatást a 1080 P Solution Agency Kft. nyerte el félmilliárd forintért.

A megyei és az országos napilapokban az azokhoz tartozó online felületeken való kommunikációs feladatokat pedig 400 milliós szerződéssel a Lounge Desing Kft. és a New Land Media Kft. kapta. Mindkét cég Balásy Gyula érdekeltsége.

A Balásy Gyuláról idén januárban egyik cikkünkben megemlítettük, hogy a tulajdonában lévő New Land Media Reklám Kft. és Lounge Design Kft. az elmúlt években rengeteg állami megbízáshoz jutott. A New Land Media Reklám Kft. nettó árbevétele 2016-ban 1,5 milliárd forint volt, 2017-ben viszont már 25,8 milliárd. A Lounge Design Kft. árbevétele 2016-ban 780 millió, 2017-ben pedig 3,1 milliárd forint lett.

Az emlékév költségeit kipereltük ugyan a közalapítványtól, de így se láttunk tisztán.

A lecsengett ’56-os emlékév után már itt az újabb, a rendszerváltozás 30. évfordulójára emlékező „30 éve szabadon” emlékév, amelyet kormánybiztosként ismét Schmidt Mária koordinálhat. A megemlékezésre a kormány idén 3 milliárdot, jövőre 6 milliárdot, 2021-ben pedig 3 milliárdot ad.

Schmidt Mária feladata többek között az, hogy az emlékév eseményeit feldolgozó és bemutató, a köznevelés rendszerében alkalmazható oktatási segédanyagot dolgoz ki. Az emlékév keretében felállítanak egy központi emlékművet is.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumban 2019. február 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás