Felcsút

A Mészáros család 232 millióért megtervezte, most a kivitelezőjét keresik a felcsúti iskolának

Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több százmillió forintba kerültek. A tervező a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. volt, amelynek tulajdonosa a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. Most június végéig várják az ajánlatokat az építésre.

Június végi határidővel, nyílt eljárás keretében keresi a felcsúti Endresz György Általános Iskola kivitelezőit a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A projekt keretében egy teljes mértékben akadálymentes, többszintes, 16 tantermes általános iskola épül, a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt.

Arról nem tesznek említést, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás.

Az alsó szintre 6 tantermet és szertárakat, tanári szobát (öltözővel, vizesblokkal), igazgatói és igazgatóhelyettesi szobákat, előteret, aulát, portát, szerverszobát, vizes helyiségeket, étkezőt és 600 adagos főzőkonyhát, takarítószer-tárolót, belső udvart, lépcsőket és akadálymentesen használható liftet, valamint tornatermet (lelátóval), szertárakat, 4 tanulói és 2 tanári öltözőt, továbbá orvosi szobát terveznek.

A felső szintre pedig 7 tanterem, szertárak, 3 szaktanterem és szertár (fizika, kémia, biológia), 6 csoportterem és szertár, 1 informatika és nyelvi labor (szertárral), 1 egyéni foglalkoztató, 2 tanulói öltöző, nemek szerinti dolgozói öltöző, könyvtár és könyvtárraktár, gépház és szerverszoba, illetve vizes helyiségek kerülnek.

Az épületegyüttes terepszint felett 2 használati szintet tartalmaz majd, a magastetős szakaszokban gépészeti terek lesznek, a tetőtér többi részét nem építik be, és a cseréptetős tetőszerkezeten napelem is létesül.

A telken emellett helyet kap egy kültéri öntött gumiburkolatú sportpálya, 46 parkoló, 3 akadálymentes parkoló, és 8 „Kiss&Drive” (azaz elköszönés idejére használható) parkoló.

Az épület hasznos alapterületét 5611 négyzetméterre, befogadóképességét pedig 600 főre tervezik.

Az akadémisták is ide járnak

Miközben a felcsúti kisvasútba és fociba indokolatlanul ömlik a közpénz, addig az 1800 fős falu általános iskolájára valóban ráfér a megújulás. Az oktatási intézmény honlapján olvasható bemutatkozó szöveg szerint ugyanis az utóbbi években az iskola tanulóinak létszáma 174 és 210 között mozgott, ami igen magas osztálylétszámokat jelentett. Ez pedig már „nem mondható optimálisnak, hiszen 28-32 fős osztályok szűk, nem erre az osztálylétszámra szabott termekbe zsúfolódnak. Ezen kívül az épület maga sem felel meg a mai korszerű igényeknek” – áll a honlapon.

A felcsúti iskola tanulóinknak többsége helybéli, de a környező falvakból (Alcsútdoboz, Tabajd, Vértesacsa, Bicske, Szár, Újbarok, Óbarok, Etyek) is sokan járnak az intézménybe. A bejáró gyerekek száma folyamatosan nő, amely az iskolába beiratkozó akadémisták számának növekedésével is magyarázható – olvasható az endresz.hu-n.

Jelenleg az oktatás 9 tanteremben zajlik, emellett egy könyvtár- és zeneterem, egy informatika terem, egy fejlesztő szoba és egy orvosi szoba áll a diákok rendelkezésére. Az iskola épületéhez tartozik még a kémia–fizika szertár, a tálalókonyha és ebédlő, az iskolatitkári, tanári és igazgatói iroda, valamint a mellékhelyiségek. A PFLA, azaz Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia további 2 termet biztosít az akadémista osztályok részére.  „Az oktatás tárgyi feltételei sokat javultak az utolsó öt év során: az udvar megújult, járólapozás, műfüves pálya, udvari színpad készült, az épületet körbe átszínezték” – teszik hozzá az iskola honlapján.

Csak a tervezés volt 232,5 millió

Először sikertelen lett a közbeszerzés, csak másodjára sikerült tervezőt találni az épülethez – írta meg korábban az Mfor.hu és a 444.hu.  Mindezt úgy, hogy a hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során csak egy céget hívtak meg, amely azonban első alkalommal nem nyújtott be végleges ajánlatot.

Másodszorra már összejött a pályáztatás, és ki is hirderdették a nyertest, a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.-t. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) által kiírt közbeszerzés szerint a tervező feladata a „Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemében tervezett felcsúti Endresz György Általános Iskola új iskola engedélyezési tervdokumentációjának korszerűségi felülvizsgálata és továbbtervezése kivitelezési tervdokumentációvá, az árazott és árazatlan tételes és mennyiségi költségvetés elkészítése” volt. Minderre 232.500.000 forintot kapott a cég.

A felcsúti székhelyű, 19 fős Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.-ről többek között azt lehet tudni, hogy tulajdonosa a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt.. A céget mindössze 3 éve, 2017-ben alapították, de az éves forgalma már az első évben 72 millió forint volt, amely 2018-ra 318 millió forintra nőtt. Az adózott eredményüket is megduplázták: ez első alkalommal 21, míg egy évre rá már 42 millió forint volt.

Hatmilliárdért építenek iskolát Biatorbágyon a Mészáros-gyerekek

Dorog Iskola utcára vonatkozó adatok Dorog Iskola utcára vonatkozó adatok 2020-05-04-i Dudálós Tüntetés Bérlakásállomány – XXII. kerület Kemenes Ügyvédi Iroda szerződései Járványügyi kiadások Miniszterelnökség – támogatások Miniszterelnökség – szerződések Külügyminisztérium – támogatások Külügyminisztérium – szerződések Honvédelmi Minisztérium – szerződések

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Így üzentek az oktatók a diákoknak az iskola ablakaiban a kijárási korlátozás idején. (Forrás: Endresz György Általános Iskola Facebook oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás