Milliárdos ékszerdoboz adókedvezményből

07 16 Felcsút Centerpálya épül 019

Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet  a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában. Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három  ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia  épülő szakiskolájához.  A Talpalatnyi föld cikksorozat VIII. része.

Egyre nagyobb léptékben nő a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) vagyona. Az Orbán Viktor által 2006-ban alapított, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által működtetett és éppen a miniszterelnök felesége magánbirtokai mellett épülő intézmény az atlatszo.hu kutatásai szerint májusban hat hektár újabb földterülettel gyarapodott: ezúttal az épülő stadion és az azt övező sportpályák földterületeit vásárolta meg, amit korábban a tulajdonosoktól 50 évre használatba kapott. Ennek egy részét az önkormányzattól szerezte meg, egy másik részét pedig az állami földbérleti pályázatok egyik helyi nyertesétől, Flier Tamástól, az Akadémia támogatójától. Februárban pedig a szakiskola építéséhez vásárolt fel három ingatlant. A kivett sporttelep övezeti besorolása „különleges sportterület” lett.

Talpalatnyi föld – A felcsúti Orbán-uradalom terjeszkedése from atlatszo.hu on Vimeo.

A földeken jelentős beruházások zajlanak, szakiskola és futballstadion épül. Lapunk Talpalatnyi föld című sorozatának újabb részéből kiderül, hogyan gyarapodott az Orbán-féle alapítvány az elmúlt években, és az is, hogy milyen pénzekből tervezik a fejlesztést.

Adókedvezményből magánklub?

Több milliárd forintos  nagyságrendű lehet az a beruházás, amely ezekben a hónapokban zajlik Felcsúton. A miniszterelnök által létrehozott alapítvány fociakadémiát működtet, szakiskola létesül mellette és a tervek szerint egy futballstadion is épül a településen. A milliárdos összeg a földterületekre költött forintokból, és az egyéb fejlesztésekből jön össze.

Cikkünk előző részéből kiderült, hogy akár 600 millió forintot is költhetett a miniszterelnök által létrehozott alapítvány a fejlesztésekhez szükséges földterületek megvásárlására. Ezen túl az alapítvány februárban a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával szemben lévő telkeket vásárolta fel az akadémia szakiskolája részére. A több épületből álló, és a tervek szerint szeptemberben megnyíló iskola rohamtempóban épül, a beruházás aligha marad a százmilliós nagyságrend alatt.  (Mint az atlatszo.hu korábbi cikkéből kiderült, a szakiskola tangazdasága a helyi polgármester, egyben akadémiai elnök Alcsútdoboz-Göböljárási mezőgazdasági telepe lesz. Mészáros Lőrinc a vitatott és tíz évre titkosított állami földbérlet pályázatok egyik helyi nyertese, összesen 1377 hektár állami földbérletet nyert el. Az előző évtizedekben állattartással nem foglalkozó gázszerelő több száz marhával népesítette be az elmúlt hónapokban földjeit).

Ékszerdoboz Felcsúton
Az atlatszo.hu megszerezte a stadion terveit. A fedett lelátós stadion beépített területe a Makovecz tanítvány által készített építési terven 8 650 négyzetméter, az összes burkolt felület több mint 22 ezer négyzetméter lesz. A létesítmény a labdarúgó mérkőzéseken 3500 fő befogadására lesz alkalmas. Koncerteket, kulturális fesztiválokat is terveznek a Közép-Európa ékszerdobozának tervezett, Makovecz-stílusú építményben – a focipályára tett székekkel akár 15 ezerre is növelhető a befogadóképesség. Orbán Viktor a pfla.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy a stadion „több lesz, mint futballpálya (…)ha technikailag és akusztikailag sikerül jól megépítenünk, akkor a négyhetes nyári szünetben kulturális fesztiválokat is idehozhatunk majd.”

A földterületek megvásárlásán, és a szakiskola felépítésén túl azonban az igazi nagyberuházás az a fedett stadion, amelynek megvalósítása több milliárd forintos befektetés lehet. A tervek szerint az építkezés pénzügyi hátterét az a törvénymódosítás tette lehetővé, amelyet tavaly hagyott jóvá a parlament. Eszerint meghatározott feltételek mellett társasági adókedvezményben részesülhetnek azok a cégek, amelyek látványsportokat, így labdarúgással kapcsolatos beruházásokat támogatnak. Az atlatszo.hu értesülései szerint az alapítványnál úgy számolnak, hogy stadion felépítéséhez 2,7 milliárd forint folyik be hozzájuk társasági adókedvezmény formájában az építkezéshez pedig további 810 millió forintos önrészt szednek majd össze. (Hozzávetőlegesen ugyanezt a becslést közölte korábban egy másik sajtóértesülés is.) Az atlatszo.hu szerette volna megtudni a beruházás pontos terveit, számadatait, de kérdéseire nem kapott választ. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök által létrehozott alapítványról, az adókezdvemények felhasználása miatt pedig lényegében közpénzek, adóbevételek hasznosításáról van szó, Szöllősy György a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szóvivője lapunknak azt hangsúlyozta: itt magánpénzek felhasználásáról van szó, vagyis a nyilvánosságnak, a sajtónak nem osztanak lapot az adatok megismeréséhez.

Zsinór és gödör

A stadionépítkezés előkészületi munkálatai már javában zajlanak. Első lépésben áprilisban elbontották a meglévő pályákat: felszedték a Magyarországon egyedülálló, a FIFA által két csillagos kategóriába sorolt füvet, és elszállították a százmillió feletti értéket képviselő, és egyébként az akadémia beruházásával megvalósult  tesztpályát is. Az atlatszo.hu riportere helyszíni bejárása során azt tapasztalta, hogy az építkezésen vélhetően nem tartják be a biztonsági előírásokat. Mint az általunk elkészített fenti fotó bizonyítja a mintegy 7 méter mély építési gödröt egy jelentős szakaszon hetek óta egyetlen, felnőtt ember mellmagasságában elhelyezett zsinór választja el az utcától, és semmi nem jelzi a közúton gyanútlanul közeledő járókelő számára, hogy itt építkezés folyik.

Az akadémia helyszínen tartózkodó biztonsági őre kérdésünkre azt mondta, hogy szerinte a szülők felelőssége, ha mondjuk egy gyerek véletlenül beesik a gödörbe. A másik őr hol trágár szavakkal, hol a kezében fenyegetően tartott kötéllel és farkaskutyával próbálta elkergetni az átlátszó.hu munkatársát.

Ferenczi Krisztina

 

A Talpalatnyi föld sorozat korábbi cikkei itt olvashatók

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • KÉSZ. ITT MINDENT LEHET, NINCSENEK HATÁROK. TENGERPARTOT A SZÜLŐFALUBA!!!

 • KÉSZ. ITT MÁR MINDENT LEHET, NINCSENEK HATÁROK. TENGERPARTOT A SZÜLŐFALUBA!!!
  u.i. éljenek a sikeres gázszerelők (is)!

 • Le Meno Nap

  Az anyukat,erre van pénz,szemét banda,ezek mernek pofázni!

 • Ezen az akadémián remélem nem olyan képességű labdarúgókat nevelnek mint a mostaniak.Akadémián nem lehet megtanulni játszani,ott majd csak a pénzes botlábú gyerekek botladoznak majd vagy a labdába,vagy saját lábukba.Akadémia az olyan képességű politikusoknak kellene mint OV és bandája.Rengeteg tanulás kellene ahhoz hogy ne legyenek ilyen agyament ötleteik,ne csak a lopás magasiskoláját ismerjék akadémikus szinten.

 • Kedves Krisztina mi is a baj az akadémiával ,hogy iskola és focipálya épül gyerekeknek ráadásul a végére egy kis hazugságot is kreált a kötéllel kutyával fenyegetö biztonsági örrel aki nincs is szánalmas  

  • Alvosmaci

   Az Akadémiával nem is lenne baj, ha nem ilyen feltűnően mocskos módon csinálnák az egészet. Az egész egy nagy mutyi. Tetszik neked vagy sem.  Lakj te is itt Felcsúton, lehet hogy jobban látnád a nyilvánvaló igazságot. Itt a Fidesz érdekeltség azt csinál amit akar. Nem a falu fejlődik csak egy-két egyéni érdek. A választások előtti látszat szépítések (pl. orvosi rendelő, könyvtár épület – kívül szép, de lépj be és az 50-es években érzed magad, mind látványilag, mind felszereltség tekintetében.) csak porhintésnek voltak jók.  Kérdezem én miért nem veszi mag az Akadémia azt az Önkormányzati területet ami még “Felcsúté”? 4 milliárdból futná rá, de 10 milliót ajánlott a 120 milliót érő földért. 
   Ja és iskola és focipálya a földért, elméletileg minden jelzem minden felcsúti lakos bemehetne az akadémiára sportolni, de ez sem igaz. Próbálj meg bejutni a kapun majd meglátod mennyire mehetsz be.

 • Gábor

  A falu szélén épülő stadion külterületen vagy belterületen van?
  Ha külterület, akkor egy kis jóindulattal elég a kifeszített zsinór is (elvileg szalag kellene).

  (legalábbis, ha jól emlékszem, mert már régen vizsgáztam munkavédelemből)

  • Szerintem belterület.

  • New34

   Lehet, hogy a falu széle, de attól még belterület!…
   Az építendő stadion tervrajzán balra lenn a Makovecz-épület, az alján (utca másik oldalán) Dicső Vezérünk nyaralója áll… BELTERÜLET!… :-))
   Érdemes megnézni a Google-térképen…

  • Kis Emőke

    belterületen épül a stadion

  • Kis Emőke

    és nem a falu szélén, hanem a Fő utca közepén

  • Alvosmaci

   Belterület

 • Söröző Óbarok: meg is értetted amit olvastál?

 • bamako_rally

  Pár év múlva, amikor  orbánékat elküldtük a francba, és ugrik a “látványsportok” (=foci) abszurd adótámogatása, a cégeknek pedig nem lesz érdekük többé orbán seggét nyalni, olyan  iszonyatos teher lesz ez a mostrum, hogy ihaj!

  • New34

   Nyugi, ez nem lesz az államnak teher, mert az 5 db 50 évre ingyen kölcsönadott földdarab az Orbán család tulajdona, ergo a rajta épült ingatlanok is az Orbán családé lesznek (adómentesen!)…
   Jelen pillanatban (stadion nélkül) 400 milliárd forintra saccolják az értékét a kölcsönadott földeken épült beruházásoknak…

   • Kis Emőke

    Nem, éppen arról szól a cikk, hogy megvették az önkormányzattól a sporttelepet végre, meg Flier földjét is! Az a 6000 m2, amit Orbán 50 évre használatba adott, az e kettőn kívül van, és nem tudni, hogy benne van-e abban a további 2.2 hektárban, amit most megvettek és egyesítettek a stadion kedvéért a többivel. Mert ez a 2.2 hektár letakart lap, nem tudni, kié volt, kitől vették meg és mennyit fizettek érte – a földegyesítéssel “eltűnt a múltja”.

    • New34

     Az a Tulajdonilapról kideríthető, hogy ezek a földek előzőleg kié voltak, az adásvételi szerződésből az is kideríthető, hogy mennyiért vette meg a Felcsúti Fociakadémia (persze az adásvételibe azt írnak, amit akarnak)… A cikkben ott van, hogy ezeket a földeket az önkormányzattól (ahol a polgármester a Fociakadémia alelnöke és Orbán kebelbarátja), és Flier Tamástól (aki az Orbán család közeli barátja, a földügyeikben régóta jobbkezük) vették meg…
     A lényeg itt az ÜGYESKEDÉS, ami 1000-rel folyik Felcsúton és Orbán körül!!!…
     Sunyin és furmányosan gyarapítja a milliárdjait, már a látszatra sem ad!…

     • Kis Emőke

      Az adásvételi szerződést senki sem láthatja.  A stadion céljára most megvásárolt 6 hektárnyi földet összevonták, vagyis nem tudható meg  a múltjuk! 

      Az előző részből (Egész pályás bevásárlás Felcsúton) derül ki pontosan: 
      “A földhivatali adatokból nem derül ki, hogy mennyit fizetett az alapítvány Flier földjéért, miként az sem, hogy mennyit költött a további 2 hektár megszerzésére, s azt kiktől szerezte meg. A dokumentumokból ugyanis csak az látható, hogy májusra összesen 6 hektárra növekedett a miniszterelnök által létrehozott alapítvány birtokában lévő földterületek nagysága. A tavasszal megszerzett ingatlanokat – az önkormányzattól, a Flier-családtól megvásárolt földekkel együtt – egy helyrajzi szám alatt összevonták, a tulajdoni lapjukról pedig ezzel a lépéssel eltűnt a múltjuk. (Így az sem tudható, hogy az alapítvány megvette-e Orbán Viktortól az általa 50 éves használatra átadott, mintegy 6000 négyzetméternyi földet). Ha azonban az önkormányzatnak a másfél hektáros sporttelepéért kifizetett 150 millió forintos vételárat vesszük alapul, akár 600 millió forintot is költhetett az alapítvány a 6 hektár megvásárlására”. 

     • New34

      Na, ezen most megint megállt az eszem!… :-[[Normális ésszel eddig el sem tudtam volna képzelni, hogy a földhivatali tulajdonlapokról eltüntethető a föld előző tulajdonosa illetve a múltja… Ezek a mocskok erre is megtalálták a jogi kiskaput (vagy gyártottak hozzá?)… Adásvételi szerződés : tudtommal egy alapítvány minden iratába be lehet tekinteni, de lefogadom, hogy az úgy van megszerkesztve, hogy senki ne tudjon belekötni… Nehezen hiszem, hogy Orbán lemondjon a felcsúti földjeiről, amire immár 400 milliárdos beruházások épültek!… 47 év múlva a családjáé lesz adómentesen ez a birodalom…

     • Kis Emőke

      Az övé itt kicsi, 5 darabból 6000 m2 – itt inkább az lehet, hogy 50 év után – ha most nem vették meg az ő földjeit is – éppen a föld értéktelenedik el attól, hogy mindent az alapítványa épített rá és lesz az alapítványé. 400 milliárdról nincsen szó.

 • pret512

  Ki ez az Orbán?

 • Gizella

  nemtudom megèrteni, ha mindenki tudja, hogy ez a csavargò ennyire àttudja vàgni a magyarnemzetett,kitudja jàtszani a torvènyt, a paragrafusokat,  lopni, csalni senki nemcsinàl ellene semmit. Ez egy ugyan olyan èlolèny, mint annak idelyèn Chausecki volt. Ha senki nemcsinàl ellene semmit, elturik az emberek, akkor ne reklamàljon senki, ès megèrdemlik amit ez a moslèk csinàl.
  Màs orszàgban, màr règen letaroztattàkvolna, règen a huvoson lenne ès jò nèhàny èvig.

 • Gizella

  majd mikor a tetves kormàny eltunik a porondròl, akkor megfogjuk tudni, hogy milyen szerzodèst, milyen àrakèrt vettèkmeg, mert m indig akad aki èvekutàn fillèrekèrt fog nyilatkozni az ujsàgiroknak , semmi se titok csak egy-kèt èvig., mindig a vizszintre jonnek a dolgok, hiòba tudjuk, vagy csak càfolgatunk, mindennek eljon az ideje, csak kikell vàrni, semmi se kèso!

 • Midőn Orbánia uralkodója, V. Orsós király a Narancsvidéken sétált a pórnép között,
  megszólította egy parasztlegény.
  – Mondd, Uram Királyom, miért veszed el a megtakarított vagyonkám 3/4 részét?
  – Hogy az ország rossz helyzetét enyhítsem!
  – És mi lesz velem, ha megöregszem és nem lesz miből élnem?
  – Akkorra már biztos más lesz a király, majd csak megoldja valahogy.
  – És miért nem veszed el a segélyeket a szerecsenektől, akik lopnak, csalnak, ingyenélők és csak terhet jelentenek a népnek? – Mit nem gondolsz, te paraszt? A saját fajtámat csak nem hozhatom ilyen hátrányos helyzetbe! – Áruld el, felség, tényleg ekkora a szegénység? – Nem kell aggódnod, hiszen ami fontos, arra van pénz! – És mi lenne az, Uram?
  – Leghűségesebb talpnyalómnak adok 10milliárd forintot, hogy a
  Cívisvárosban arénát építtessen, amiből ő is busás hasznot húzhat! Így a
  nép is kap cirkuszt, hisz tudjuk, hogy a népnek cirkusz kell! – És az Isten, haza, család? Az mit jelent, Jó uram?
  – Isten, az én vagyok! Haza, hogy addig kotródj haza, ameddig még van
  hová! Család, hogy úgy szeresd szerecsen testvéreidet, mint a saját
  gyermekeidet! Végül is őket is te tartod el!! – Nagy a te bölcsességed, Uram! Nagyobb, mint Jézus Krisztus urunké volt! Remélem rád is úgy fognak emlékezni, mint rá! – Arra gondolsz, hogy ezer év múlva is imába foglalják a nevemet?
  – Nem, Uram! Arra gondolok, hogy majd ha rád emlékeznek, azt mondják, ő
  volt a második király, akit a saját népe feszített meg!!!!

 • Ezt ki kéri majd számon Orbán Viktortól??? 🙁