Médiahekk

Utolértük Egres Bélát, aki ezúttal is tagadja, hogy ő állna a jól sikerült médiahekk mögött

Egres Béla tagadja, hogy ő állna a Miniszterelnökséget is megvezető médiahekk mögött, és újra elmondta, hogy szerinte valaki folyamatosan visszaél a nevével. A pécsi természetjáróval személyesen beszéltünk az eset kapcsán.

Ma reggel megírtuk, hogy a Miniszterelnökség egy nem létező céget, az Óbaroki Kerti Vasút Kft.-t tett felelőssé az augusztus 8-án Budapestet elárasztó trágyaszag miatt.

A cég viszont az Opten Kft. adatbázisában nem létezik, honlapja sincs, és egyéb nyomát sem találni az interneten. A nevükben nyilatkozó Csongrádi Eszter vélhetően egy kamunév, amely rendre előbukkan különböző zavaros ügyekben egy bizonyos Egres Béla társaságában. 2015-ben például a váci Madách Imre Gimnáziumot fenyegették meg levélben a Jövő Generációja Egyesület nevében.

Az Origonak akkor sikerült elérnie Egres Bélát, aki azt nyilatkozta, mindez csak médiahekk, ilyen egyesület nem létezik, és csak visszaéltek a nevével.

A Miniszterelnökség bedőlt a médiahacknek, nem létező céget okol a budapesti trágyaszagért

Nehéz eldönteni, hogy a Miniszterelnökség vagy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala viccelődik a parlamenti képviselőkkel, egy azonban a biztos: a Bangóné Borbély Ildikó írásos kérdésére adott válaszban hivatkozott cég nem létezik, így nem lehet felelős a fővárost elárasztó trágyaszagért sem. A háttérben felsejlik egy Egres Béla nevű önjelölt szóvivő alakja is.

Azóta az eset többször is megtörtént, hol a Jehova Tanúi, hol az Ultras Liberi, hol a CÖF nevében tettek közzé leveleket, közleményeket Egres Bélaként úgy, hogy arról az érintettek nem is tudtak.

A nap folyamán sikerült elérnünk Egres Bélát, aki valóban Pécsett lakik és azon címen, amit az egyik neki tulajdonított levélben említettek. Felkerestük a férfit, aki otthon volt, és szívesen válaszolt a kérdéseinkre.

Mint mondta, tudja, hogy valaki évek óta visszaél a nevével, mégsem tesz ellene semmit. Az internetről ugyanis hiába szedeti le a nevét vagy a kamu leveleket, „azok úgyis fentmaradnak valahol, nincs értelme szélmalom harcot vívni”. Feljelentést sem tett, szerinte ugyanis nincs értelme, mert nem találják meg az illetőt. Egyszer azt az információt kapta, hogy arab szerverekről érkeznek a lejárató levelek, de tudomása szerint közelebb nem jutottak a tetteshez a rendőrök.

Arra a kérdésre, hogy ki gyűlölheti ennyire, hogy éveken keresztül energiát és időt nem kímélve küldözgeti a nevében és egyéb kitalált szervezetek nevében a leveleket, komplex kapcsolati hálót felépítve köré (olykor honlapot is létrehozva), azt mondta, csak sejtése van, biztosat nem tud mondani.

Szerinte szakmai irigység áll a dolog hátterében, és olyan természetjárók próbálják lejáratni, akik nem érnek el olyan teljesítményt, mint ő.

Hozzátette, nem nagyon zavarja, hogy mit történik az világhálón, sokszor csak nevet rajta, miket írnak az újságok vagy a közösségi oldalak. A valós világban nem zaklatja senki, csak néha keresik újságírók, amikor felbukkan a neve egy-egy hamis levél kapcsán. A környezete nem is nagyon tud ezekről a dolgokról, de ha tudnának, akkor sem érdekelné őket – mondta Egres Béla.

„Bármi is merül fel a jövőben a nevemmel vagy a többi említett névvel kapcsolatban, az mind hazugság lesz, szóval ne foglalkozzanak vele” – hangsúlyozta a férfi.

Azóta az is kiderült, hogy Óbarok polgármestere, Mészáros Kartal már augusztus elején közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatójával, hogy az Óbaroki Kerti Vasút Kft. nem létező cég. Orbán Balázs államtitkár a hvg.hu-nak azt mondta, amennyiben bebizonyosodik, hogy a Kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökség felé, annak azonnali személyügyi következményei lesznek.

Katus Eszter

A céginformációt az OPTEN Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás