közbeszerzés

Budai vár: újabb százmilliók mennek el a lovarda és főőrség épületének felújítására

Egységesen 330 millió forinttal drágult a Várban épülő királyi lovarda és a Csikós udvar felújítása is – szúrta ki a K-Monitor. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. szerződésmódosítását az uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé augusztus 3-án. A két beruházás így összesen hét és félmilliárd forintba kerül.

Előre nem látható okok miatt emelték meg a kivitelezérse szánt összeget a Budai Vár Főőrség épületének és a Stöckl-lépcső teljes újraépítése, valamint a Csikós udvarban újraépülő Új királyi lovarda kivitelezése kapcsán is.

Az indoklás szerint olyan pótmunkákra van szükség, amely nemcsak határidő módosítást, de plusz forrást is igényelnek, ezért a lovarda 3,4 milliárd forint helyett 3,8 milliárd forintba kerül majd, míg a másik beruházás 3,4 milliárd helyett 3,7 milliárd forintba.

A kivetelezők feladata a Királyi lovarda újraépítése az épület teljes rekonstrukciójával és megelőző talajszilárdítási és közműkiváltási munkákkal, valamint a Főőrség épületének és a Stöckl-lépcső teljes újraépítése a Budai Vár fennmaradt középkori építményeihez kapcsolódva.

Korábban mindkét közbeszerzést a West Hungária Bau Kft., illetve a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte.

Előbbi cégről az Átlátszó is többször írt már, hiszen számos tender nyertese lett Tiborcz István üzlettársának, Paár Attilának a vállalkozása.

Valahogy mindig minden megdrágul

Ők építik például a mélygarázst a Ligetben, amely 2 milliárd forinttal drágult, arra hivatkozva, hogy a kivitelezési munkák megkezdését követően a Liget Budapest projekt egyes elemei megváltoztak, és ehhez kell igazítani ezt a beruházási elemet is. Így például irodákat, öltözőhelyiségeket, pihenőhelyiségeket, teakonyhát, tárolókat, takarítószertárakat, wc-blokkokat és zuhanyzókat kell pluszban építeniük.

De a WHB nyerte el többek között az 500 autó befogadására képes mélygarázs építését is a Millenáris területén, amely szintén jóval többe került, mint eredetileg tervezték. Ugyanígy megugrott az új soproni uszoda ára is, amelyet a becsült ár duplájáért, 5 milliárd forint helyett 10,9 milliárdért építhet meg a cég, míg a szegedit négyszeres áron, 16 milliárd forintért húzhatja fel.

A West Bau értékesítésének nettó árbevétele egyébként 2017-ben nettó 41,3 milliárd forint volt, ami 2018-ban 50,1 milliárd forintra nőtt. A cég adózott eredménye pedig tavalyelőtt 5, míg tavaly 7,3 milliárd forint lett.

A Budai várban zajló fejlesztések kapcsán persze nem ez az egyetlen furcsaság. A zavaros koncepció, az átláthatatlan tervezési folyamat és szinte felső korlát nélküli költségek már évek óta témát adnak a sajtónak.

Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségei

Zavaros koncepció, átláthatatlan tervezési folyamat és szinte felső korlát nélküli költségek – a látványos beruházások felszíne mögött ezek a meghatározó jellemzői a budai Várban zajló fejlesztéseknek. Lehet, hogy nem a miniszterelnök és néhány állami hivatal felköltözése az egyetlen szervezőerő, de a zűrzavarban egyelőre ez tűnik a meghatározónak.

Katus Eszter

Fotó: a lovarda alapkövének elhelyezése 2016-ban. Forrás: kormány.hu A cégadatokat az Opten szolgáltatta. 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás