Médiahekk

A Miniszterelnökség bedőlt a médiahacknek, nem létező céget okol a budapesti trágyaszagért

Nehéz eldönteni, hogy a Miniszterelnökség vagy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala viccelődik a parlamenti képviselőkkel, egy azonban a biztos: a Bangóné Borbély Ildikó írásos kérdésére adott válaszban hivatkozott cég nem létezik, így nem lehet felelős a fővárost elárasztó trágyaszagért sem. A háttérben felsejlik egy Egres Béla nevű önjelölt szóvivő alakja is.

Szinte minden sajtóorgánum lehozta augusztus 9-én, hogy egy bizonyos Óbaroki Kerti Vasút Kft. felelős az egy nappal korábbi Budapesten (is) terjengő átható bűzért. Az információt egy „közleményből” vették, amelyben egy bizonyos Csongrádi Eszter kért elnézést a szagok miatt. A levél így szólt:

„Csongrádi Eszter vagyok az Óbarok kerti vasút hálózat és a hozzá kapcsolódó Felcsút Natura 2020 projekt marketing igazgatója. A tegnapi fővárost elárasztó büdös miatt írom levelem. A szag forrása az Óbarok – Újbarok- Bodomér közötti földeknél található. Ezen a vonalon kerül kialakításra Magyarország és Európa leghosszabb közforgalmú kerti vasút hálózata mellyel párhuzamosan tangazdaságok, új parkerdő és tanösvények létesülnek. A talaj megfelelő előkészítése érdekében végeztünk vizes bázisú trágyázást egy speciális orosz kompozit trágyával, hogy a növénytelepítés az elkövetkezendő hetekben el tudjon kezdődni. A tegnapi időjárási körülmények okozhatták a kellemetlen szag terjedését, mely elérte a környező településeket és a fővárost. Igyekszünk a jövőben az időjárási körülményeket figyelembe venni, de a feszített tempó nem teszi lehetővé a munkálatok halasztását. Szeptemberig bezárólag előreláthatólag még hat alkalommal lesz a tegnapihoz hasonló trágyázás Bodomér és Alcsútdoboz között. A levegőbe természetesen mérgező anyag és egészségre veszélyes anyag nem került. Az Óbarok Kerti vasút Kft. természetesen minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A tegnapi és a további kellemetlenségekért előre elnézést kérünk.”

Bár a levél azonnal elterjedt a médiában, valójában semmi valóságtartalma nem volt.

A cégjegyzék szerint ugyanis nem létezik Óbaroki Kerti Vasút Kft., mint ahogy nincs Felcsút Natura 2020 projekt vagy akármilyen kisvasút Óbarokon.

Erre többen rájöttek már aznap vagy a következő napokban, a cikkeket eltávolították, illetve több blogbejegyezés is született a témában. Szele Tamás újságíró például egy egészen hosszú írásban részletezte, hogy Csongrádi Eszter csupán egy bizonyos Egres Béla által kitalált alak.

És hogy ki Egres Béla? Egy – a bíróság.hu nyilvántartása szerint – nem létező szervezet, a Jövő Generációja Egyesület vezetője, aki arról híres, hogy különböző politikai pártok, cégek és csoportok nevében nyilatkozik anélkül, hogy az érintettek tudnának róla. Több akciója is volt már, amelyekkel sikerült megvezetnie a komplett médiát és különböző intézményeket.

Két éve például az érettségi változtatások ellen tiltakozó diákokat riogatta, 2015-ben pedig a Madách Imre Gimnáziumnak írt fenyegető levelet. (Csongrádi Eszter neve már ekkor is felbukkant egyébként, mint a levél egyik aláírója.) Igaz, Egres akkor azt mondta, valaki visszaélt a nevével.

De nyilatkozott már a CÖF, a Fidelitas, a Jehova Tanúi vagy épp a Fradi ultrák nevében is.

Most éppen – Csongrádi Eszter névvel – az Óbaroki Kerti Vasút Kft. marketing igazgatójaként hekkelte meg a médiát, és úgy tűnik, nem csak azt.

A hatóságok nagy elánnal nyomoznak

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) országgyűlési képviselő ugyanis hivatalosan is rákérdezett arra, hogy mi volt az oka a Budapestet elárasztó bűznek, és azt a választ kapta, hogy az Óbaroki Kerti Vasút Kft.

A választ dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára írta alá. Eszerint

„…a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, Levegő – és Zajvédelmi Osztálya foglalkozott a Pest megye és Budapest területén, 2019. augusztus 8-án érezhető trágyaszag keletkezési helyének meghatározásával. A rendelkezésére álló információk alapján a bejelentésekben kifogásolt szaghatás az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott. Mivel Óbarok település Fejér Megyében található, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal bevonta a vizsgálatba a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes munkatársait is, így a két kormányhivatal szakemberei közösen léptek fel a trágyaszag terjedésének megállítása érdekében. Tájékoztatom, hogy röviddel a bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették. Bár egyedi esetről beszélhetünk, annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló, a kormányhivatalokat arra utasítottuk, hogy fokozzák a helyszíni ellenőrzések gyakoriságát.”

Vagyis úgy fest, jelenleg két kormányhivatal is serényen dolgozik azon, hogy felelősségre vonjanak és gyakrabban ellenőrizzenek egy nem létező céget, amelyet egy nem létező egyesület nem létező vezetője talált ki.

Utolértük Egres Bélát, aki ezúttal is tagadja, hogy ő állna a jól sikerült médiahekk mögött

Kóbor kutyák befogása A Samsung Zrt. gödi telephelyén végzett tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági ellenőrzések A Samsung Zrt. gödi telephelyén végzett tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági ellenőrzések Befogadott indítványok (jogi képviselő nélkül benyújtott) 2018-2019 A Samsung Zrt.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás