közbeszerzés

Most épp 626 millió forintot emészt fel a Várban épülő Pénzügyminisztérium

A többmilliárdos kivitelezési keretszerződést korábban elnyerő West Hungária Bau Kft. és Garage Ingatlanfejlesztő Kft. bontási és szigetelési munkálatokat végez a pénzből. A számláló eddig 18 milliárdnál jár, de azt még nem tudni, hogy az épület mikor lesz kész, és mennyibe fog kerülni.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A Pénzügyminisztérium egykori épületének műemléki rekonstrukcióját a beruházásra létrehozott állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. több részletben végzi el. Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, a kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium újjépítésére.

Mindkét tendert a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte.

Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb száma tartalmazza azt a tájékoztatót, amelyből kiderül, hogy a beruházás első ütemének összegéből nettó 626 millió forint megy el járulékos feladatokra, bontásra, szigetelésre és villámvédelemre.

A Pénzügyminisztérium újjáépítését 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány. Az építkezés költsége eddig 18 milliárd forint, de ez még nem a vége, ugyanis a II. ütem eredményhirdetésében az áll, hogy “Az épület komplett befejezéséhez szükséges további munkák egy következő ütem részét képezik.”

A Vastagbőr blog hívta fel a figyelmet arra 2015-ben, hogy a kormány úgy döntött a Nemzetgazdasági Minisztérium Várba való költöztetéséről, hogy azzal kapcsolatban semmilyen költségszámítás nem készült. A 837/2015. (XI. 24.) számú kormányhatározat döntés-előkészítő anyagában az alábbiak olvashatóak:

A 837/2015. (XI. 24.) számú kormányhatározat döntés-előkészítő anyaga

A Pénzügyminisztérium kivitelezését elnyerő WHB a Várban más munkákat is megkapott. Így a Laki Épületszobrász Zrt.-vel közösen nettó 3,479 milliárd forintért építik újjá a királyi lovardát a Budai Várnegyed területén található Csikós udvarban, valamint további 3,5 milliárdért rekonstruálják a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt.

Idén év elején jelent meg egyébként a Magyar Közlönyben, hogy a kormány további 36 milliárd forintot költ a Vár átépítésére. Szakértők szerint a kormányzati szervek Várba való átköltöztetésének végösszege akár 1000 milliárd forint is lehet.

A WHB a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában van, értékesítésének nettó árbevétele  2017-ben nettó 41,3 milliárd forint, 2018-ban pedig 50,1 milliárd forint lett. A cég adózott eredménye tavalyelőtt 5, tavaly 7,3 milliárd forint volt.

A Garage Ingatlanfejlesztő Kft. árbevételként tavalyelőtt nettó 1 milliárd forintot, az elmúlt esztendőben pedig 3,3 milliárd forintot ért el. A társaság adózott eredménye 2017-ben 66 millió, 2018-ban pedig 501 millió forint lett.

A WHB szép teljesítménye főként a sok közpénzes megrendelésnek köszönhető. A vállalkozás például a becsült ár duplájáért, 5 milliárd forint helyett 10,9 milliárdért építi meg az új soproni uszodát, a szegedit pedig négyszeres áron, 16 milliárd forintért húzza fel.

Továbbá a cég a becsült árnál 800 millióval drágábban, 2,3 milliárd forintért épít parkolót Győrben, valamint az ÉPKAR Zrt.-vel és a LAKI Épületszobrász Zrt.-vel közösen végzi a Magyar Állami Operaház felújítását is, amelynek összege már 21 milliárd forintnál tart.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Címlapkép: Az újjáépített Pénzügyminisztérium látványterve (forrás: Tervlap.hu)

 

Megosztás