közbeszerzés

Már 18 milliárdnál tart a Pénzügyminisztérium újjáépítése a Várban, de még nincs vége

Az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számában megjelent tájékoztató szerint a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. és a West Hungária Bau Építőipari (WHB) Kft. a Pénzügyminisztérium műemléki épületrekonstrukciójának második ütemét 7,2 milliárd forintért végzi el. Ebből többek között 160 négyzetméter ólmozott üvegablak, 275 négyzetméter falikárpit, és 93 csillár készül el.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Januárban írtunk arról, hogy további 1,5 milliárd forintért dolgozik a Várban a WHB és a Garage Kft. a Pénzügyminisztérium épületén, amelynek összköltsége már 18 milliárd forintnál jár. Ismert, a kivitelezést több részletben végzi el a beruházásra létrehozott, állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, amelyből a WHB-nak és a Garage Kft.-nak többek között a homlokzatot és a tetőt kellett rendbe tennie. A kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium műemléki rekonstrukciójára.

Az EU-s közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából kiderül, hogy a második ütem munkáit is a WHB-Garage páros kapta meg.

A tájékoztató szerint a nettó 7,2 milliárd forintos II. ütem során többek között 160 négyzetméter ólmozott üvegablak táblát gyártanak le, 275 négyzetméter falikárpitot készítenek el, 93 csillárt gyártanak újra fotók alapján, továbbá fa és kovácsoltvas kapukat restaurálnak és gyártanak újra.

Az eredményhirdetésben szerepel az is, hogy a nyertes cégek alvállalkozókat vesznek majd igénybe például vagyonvédelemre, állványozásra, bontásra, restaurátori szakfelügyeletre, asztalos, farestaurátori és kerámia-munkákra, illetve díszítőfestésre és tapétázásra. Az alvállalkozók a következők a WHB-Garage ajánlata szerint: Laki Üvegművészet Kft., Decolux Kft., Consall Team Kft., Herling Kft., Ancien Bt., Artárium Stúdió Kft., Páhi Attila, Belvárosi Építő Kft.

A Pénzügyminisztérium újjáépítését 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány. Az építkezés költsége eddig 18 milliárd forint, de ez még nem a vége, ugyanis a II. ütem most megjelent eredményhirdetésében az áll, hogy

„Az épület komplett befejezéséhez szükséges további munkák egy következő ütem részét képezik.”

A közbeszerzéseket végigkövetve korábban beszámoltunk arról, hogy a WHB a Várban más munkákat is elnyert: a Laki Épületszobrász Zrt.-vel közösen nettó 3,479 milliárd forintért építi újjá a királyi lovardát a Budai Várnegyed területén található Csikós udvarban, valamint további 3,5 milliárdért rekonstruálja a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt.

A kormányzati szervek Várba való átköltöztetése legalább 200 milliárd forintba fog kerülni, de szakértők szerint akár 1 000 milliárd is lehet a végösszeg. Ennek részeként alakították ki az egykori Karmelita-kolostorban az új miniszterelnöki irodát, ahova az Iparművészeti Múzeumból kölcsönöztek szőnyegeket, dekorációnak pedig a Szépművészeti Múzeumból festményeket és szobrokat. Múlt héten pedig megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány további 36 milliárd forintot költ a Vár átépítésére.

 

Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségei from atlatszo.hu on Vimeo.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Az újjáépített Pénzügyminisztérium látványterve (forrás: Tervlap.hu)

Megosztás