The Americans

Egy amerikai cég és NER-közeli partnere 60 ezer dollárért csábít befektetőket Magyarországra

A novemberben felfogadott három washingtoni lobbicég mellett december óta egy negyediket is fizet a magyar kormány, így már közel 59 millió forintra emelkedett az az összeg, amelyet csupán néhány  hónap alatt arra költenek az adófizetők pénzéből, hogy szorosabbra fűzzék az amerikai-magyar kapcsolatokat. A legutóbb felfogadott lobbicégnek az a feladata, hogy amerikai befektetőket hozzon Magyarországra, az alvállalkozók körül pedig NER-közeli magyar figurák is feltűnnek.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Az Átlátszó által korábban ismertetett három szerződés, amelyet novemberben kötött a kormány három lobbicéggel, nagyon hasonlít egymásra: mindhárom cég 50-50 000 dollárt kap körülbelül két és fél hónap munkáért. Az egyiknek a Fehér Házban, a másiknak a Szenátusban, a harmadiknak pedig az amerikai külügyben, a State Departmentben kell javítania a magyar kormány megítélését. A három szerződés értéke együttesen 42 millió forint.

Három washingtoni lobbicég 42 millió forintból végez kármentést az Orbán-kormánynak

Három washingtoni lobbicég összesen 42 millió forintból igyekszik az Orbán-kormány megítélését javítani az amerikai fővárosban november óta. A szerződések január végéig szólnak, a magyarázat pedig abban keresendő, hogy a demokraták átvették a hatalmat a képviselőházban a novemberi választásokon, így a magyar kormánynak január végétől sokkal nehezebb lesz fenntartani a Trump-kormánnyal fenntartott jó kétoldalú kapcsolatokat.

Az újabb lobbicéggel tavaly december 21-én kötött szerződést a washingtoni magyar nagykövetség, ám a dokumentum csak a minap került fel az amerikai igazságügy-minisztérium honlapjára: az amerikai kormányzat leállása miatt másfél hónapig a lobbistákat számon tartó internetes oldal sem frissült.

A szerződés, amelyre most bukkant az Átlátszó, különbözik az előzőektől. Ez a megállapodás három hónapra szól, 2018. december 21-től 2019. március 31-ig, értéke pedig 60 000 dollár, azaz mai árfolyamon számolva körülbelül 16,7 millió forint. A szerződő fél a Capitol Financial Partners, amely nyilvánosan az Interlink Capital Strategies nevet használja.

A szerződés alapján a cég feladata az lesz, hogy amerikai vállalatokat győzzön meg arról, hogy fektessenek be Magyarországon. A cég feladata megtalálni a potenciális befektetőket, feltérképezni a hátterüket és találkozót, kerekasztalt szervezni velük. A szerződés kiemeli, hogy nem csak a „hagyományos” térségekben, azaz az amerikai keleti- és nyugati part központi nagyvárosaiban keresnek majd befektetőket, hanem a „középső” államokban is. A szerződés Utah, Florida és Texas államokat, illetve New Orleans városát említi.

Az iparágak, ahol a magyar követség befektetőket keres, a következők: „innováció, tech, IT, szoftver, elektronika, kiberbiztonság, határvédelem, kommunikáció, mesterséges intelligencia, közlekedés, gyógyszeripar, orvostechnológia, funkcionális/egészségmegőrző élelmiszerek”.

A cég emellett esetleg delegációk magyarországi utazását is szervezheti, hogy ismerkedjenek hazánkkal, továbbá említik PR-cikkek írását is az amerikai sajtóban, illetve igyekeznek majd esetleges Exim-bankos vagy más hitelkonstrukciókat intézni az amerikai cégek magyarországi befektetéseihez.

A szerződés azt is megemlíti, hogy a lobbicég alvállalkozói magyar cégekkel is felveszik a kapcsolatot, akik érdeklődnek aziránt, hogy amerikai cégekkel lépjenek üzleti kapcsolatba.

Magyar partner: a Berényi & Társai Ügyvédi Iroda

A dokumentumok szerint a lobbicég magyarországi partnere a Berényi & Társai Ügyvédi Iroda. Az iroda vezetője, Dr. Berényi András megjelent már a sajtóban úgy is, mint Hajdú Péter ügyvédje, de a TV2-nek arról is részletesen beszámolt, milyen élmény volt részt venni Donald Trump amerikai elnök beiktatásán, ahol elmondása szerint beszélgetett George Pataki egykori New York-i kormányzóval.

A Berényi & Társai honlapján az „együttműködő ügyvéd kollégák” között feltűnik Ifj. Lomnici Zoltán neve is, aki az Orbán-kormány kedvenc civilszervezetének, a CÖF-nek a szóvivője.

Berényi az említett a TV2-interjúban elmondta, hogy ügyvédi irodájának van egy amerikai szerződött partnere, egy „erős republikánus lobbicég”, és ők hívták meg Trump beiktatására. Az ügyvédi iroda honlapja szerint ez az amerikai partner a Policy Impact Strategic Communications – ez pedig az egyik lobbicég a fent említett három közül, amelyet a magyar kormány novemberben fogadott fel 50 000 dollárért. A Policy Impact feladata az amerikai szenátus felé képviselni a washingtoni magyar követséget.

A Policy Impact feltűnt már a sajtóban korábban is magyar ügyekben. Amikor 2015-ben egy újonnan alakult civil szervezet magyar képviselőket, köztük egy jobbikost akart Amerikába utaztatni, hogy találkozzanak amerikai törvényhozókkal, az utat a Policy Impact szervezte a BuzzFeed beszámolója szerint. Az utazás részleteiről Benjamin May nyilatkozott az amerikai weblapnak. Ma már May is a magyar kormány hivatalos lobbistája, az ő feladata a Policy Impact embereként a washingtoni követség képviselete az amerikai szenátusban.

Lelkes amatőrből szerződéses lobbista

Az említett, botrányt kavart 2015-ös utat az akkor alakult Hungarian American Institute (HAI) megbízásából szervezték. A HAI-t a pénzügyi területen dolgozó, Washingtonban élő Szamosfalvi József alapította, aki akkor a Buzzfeednek úgy nyilatkozott: a magyar kormánytól nem kapnak pénzt, adományokból működnek non-profit alapon. A szervezet létrehozását pedig azzal indokolta, hogy nem tetszett neki, hogy nem működik a kommunikáció a magyar és az amerikai kormány között, és ezen akart javítani.

Az Obama-kormány valóban gyakran kritizálta a magyar kormányt, a két ország vezetésének a viszonya abban az időben hűvös volt. Az Indexnek akkor Szamosfalviról és a szervezetéről washingtoni források úgy nyilatkoztak: „jószándékú kezdők”akiknek sem a magyar, sem az amerikai kormányhoz nincs köze.

Nos, ez mára megváltozott: Szamosfalvi immár hivatalosan a magyar kormány lobbistája. Az amerikai igazságügy-minisztérium honlapján fellelhető dokumentumok szerint az üzleti kapcsolatok erősítésére felfogadott cég, a Capitol Financial Partners két vezetője dolgozik majd a magyaroknak: Alan J. Beard és Szamosfalvi József. A dokumentumokból az is kiderül, hogy a cég egyik tulajdonosa Szamosfalvi felesége.

A Berényi & Társai honlapját megnézve nem meglepő, hogy Szamosfalviék épp ezt az ügyvédi irodát szemelték ki magyar alvállalkozónak. Az ügyvédi iroda weblapja szerint a Szamosfalvi által alapított Hungarian American Institute üzleti tanácsadási szolgáltatást nyújt az iroda ügyfelei számára.

Egymilliárd forint ment el tavaly az amerikai kapcsolatokra

Az Átlátszó tavaly év végi összesítéséből kiderült: 2018-ben közel egymilliárd forintot költött a magyar kormány az adófizetők pénzéből arra, hogy jobb véleménnyel legyen róla az amerikai kormány.

Közel egymilliárdot költött idén a kormány arra, hogy jobb véleménnyel legyen róla Washington

Éles fordulatot vettek idén az amerikai-magyar kapcsolatok, Washington és Budapest viszonya évek óta nem volt ilyen jó. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tavasszal találkozott amerikai kollégájával, Mike Pompeóval. A CEU-t is sikerült úgy kitennie az Orbán-kormánynak Budapestről, hogy a várakozásokkal ellentétben ezt nem sínylették meg a diplomáciai kapcsolatok.

Ennek azonban nem sok kézzel fogható haszna volt. A Trump-kormányzat emberei 2017 végén fordulatot hajtottak végre Washington Budapesthez való viszonyában, és felhagytak az Orbán-kormány heves és nyílt kritikájával. Még azt is hallgatólagosan elnézték a miniszterelnöknek, hogy a CEU-nak mennie kellett.

Ám mint az Átlátszó és a Wall Street Journal múlt heti cikkéből kiderült: az amerikai külügyi vezetés egyre frusztráltabb amiatt, hogy az Orbán-kormány a gesztusokat nem viszonozza. Amerikai külügyi diplomaták kritizálták, hogy Orbán nem hajlandó keményebben ellenállni az orosz és a kínai nyomulásnak, továbbá akadályozza a NATO és Ukrajna miniszteri szintű tárgyalásait, illetve azt, hogy lassan másfél éve húzódnak a tárgyalások az új védelmi együttműködési megállapodásról a két ország között.

A magyar kormány nem hajlandó aláírni a védelmi együttműködési megállapodást az amerikaiakkal

Az amerikai kormány magas rangú diplomatái egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Orbán Viktor egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot, és hogy próbálja hazánkat fokozatosan függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól.

Kiemelt kép: az amerikai főváros, Washington központjának látképe a kormányzati épületekkel. Fotó: Carol M. Highsmith

Megosztás