sajtószabadság

Lefújták a vidéki sajtó 200 millió forintos amerikai támogatását, de az Átlátszó nem adja fel a vidéki tényfeltárást

Az amerikai és a magyar kormányzat látványosan kibékült egymással, így nem meglepő, hogy bebizonyosodott a hónapok óta terjedő pletyka: nem lesz semmi a State Department által tavaly meghirdetett, a vidéki médiának szánt kétszázmillió forintos pályázatból. Ám az Átlátszó elkötelezett a vidéki tényfeltáró újságírás támogatása mellett: tovább folytatjuk Országszerte blogunkat, amely olyan sztoriknak ad teret, amelyek helyben nem jelenhetnek meg.

Lefújták az amerikai külügyminisztérium által a magyar vidéki média támogatására kiírt 200 millió forintos pályázatot – erről az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja beszélt a Nyomtess te is! című kiadványnak a hét végén. Richard Damstra az Indexnek megerősítette a hírt.

„Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz” – mondta Damstra a Nyomtass te is!-nek.

A pályázaton az Átlátszó is indult egy konzorcium tagjaként, melynek vezetője a szarajevói székhelyű Organized Crime and Reporting Project (OCCRP) volt, másik magyar tagja pedig a Direkt36. Az OCCRP vezette konzorciumunkat a múlt héten értesítették arról, hogy pályázatunk sikertelen volt.

„Jelentős mennyiségű közpénzt költenek ma Magyarországon az állami médiára és a kormánybarát médiában megjelenő állami hirdetésekre, aminek az a célja, hogy gyakorlatilag megakadályozzák, hogy az olvasók megértsék, mi is történik ma valójában Magyarországon. Elengedhetetlen, hogy a tisztán független médiába is kerüljenek befektetések, hogy elszámoltatható legyen a kormányzat. És ez nincs így” – reagált a hírre az Átlátszónak Drew Sullivan, az OCCRP főszerkesztője.

Az amerikai külügyminisztérium demokráciáért és emberi jogokért felelős osztálya tavaly november elején tette közzé a felhívást, mely szerint 700,000 dollárral, körülbelül kétszázmillió forinttal támogatná a vidéki sajtót Magyarországon. A pályázat beadási határideje január volt, eredményhirdetést a választások utánra ígértek.

Utóbbival az volt Washington célja, hogy ne vádolhassák azzal, hogy megpróbál beavatkozni a magyar választásokba. Mégis diplomáciai feszültség lett a felhívásból, annak megjelenése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az amerikai követséget akkor vezető David Kostelancik ügyvivőt.

Mint azt az Átlátszó is megírta, új szelek fújnak az amerikai-magyar kapcsolatokban, innen nézve nem meglepő, hogy az újdonsült barátságba nem fér bele, hogy az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadságot támogassa.

Ám ez nem változtat azon a tényen, hogy a vidéki sajtót felvásárolták az Orbán-közeli oligarchák, és a tévék és rádiók szisztematikus bekebelezésével egyre kevesebb olyan felület van, ahol megjelenhetnek a Budapesten kívüli Magyarország valódi hírei. Kétszázmillió forintból nem lehetett volna megváltani a világot vagy Mészáros Lőrinc médiabirodalmát ellensúlyozni, az összeg elvesztése mégis óriási érvágás a ma már szinte nem is létező vidéki tényfeltáró újságírás számára.

Az Átlátszó azonban tovább folytatja munkáját, amellyel a vidéki újságírást támogatja. Tavaly novemberben indítottuk el az Országszerte blogot, melynek célja, hogy felületet adjon a vidéki tényfeltáró sztoriknak és a Budapesten kívül dolgozó független újságíróknak.

Ehhez pedig pénzre van szükségünk – továbbra is forrásokat keresünk, amelyekből finanszírozni tudjuk a vidéki tényfeltáró munkát. Ebben te is tudsz segíteni – legyél az előfizetőnk!

Megosztás