uniós támogatások

Heti nyertes: milliárdokat kaptak a történelmi egyházak iskolafejlesztésre az EFOP-pályázaton

A nagy történelmi egyházaknak kedvezett a legutóbbi, a köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt EFOP uniós támogatási program; a szétosztott mintegy 13 milliárd forintból 10 milliárd a református és a katolikus egyházhoz kerül. Komoly támogatáshoz jutott az Országos Roma Önkormányzat, a Matura Alapítvány és a Baptista Szeretetszolgálat is.



Társadalmi célú hirdetés

 

2017 júniusa óta rendszeresen frissített, könnyen kereshető adatbázisban követjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait. Az adatbázist itt lehet megnézni. Böngéssz az adatok között, keress rá a lakóhelyedre, nézd meg, ki és mire kapott uniós támogatást, és ha valami gyanús dolgot észlelnél, jelezd nekünk, mi utánanézünk. Az érdekesebb nyertesekről időnként szöveges összefoglalót is közlünk, ez az Átlátszó „Heti nyertes” rovata.

A Széchenyi 2020 program keretében 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a humán területre ezer milliárd forint jut, amiből az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 952 milliárd forintot tesz ki. A program legutóbbi nyertesei iskolákat, kollégiumokat újíthatnak fel vagy bővíthetnek tovább. A listán szereplők száma nagyjából 50, ebből készítettünk most egy összefoglalót.

A református egyház 6,1 milliárd forintból fejlesztheti iskolái infrastruktúráját, míg erre a katolikus egyház 3,9 milliárd forintot fordíthat ebből a forrásból.

A református egyház többek között a hajdúhadházi, a kunhegyesi, a kunmadarasi általános iskoláját vagy a makói gimnáziumát újíthatja meg, illetve fejlesztheti a kisújszállási Móricz Zsigmond oktatási intézmény kollégiumát. A legtöbbet, 500 millió forintot a Hajdúhadházán található Rózsai Tivadar Református Általános Iskola fejlesztésére költhetnek.

A katolikus egyház a program révén például bővítheti a szombathelyi Szent Imre Általános Iskolát 490,4 millió forintért, illetve sport-és oktatási célú fejlesztést végezhet a Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskolában 478,5 millió forintból.

499,9 millió forintot kapott a karcagi Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend a Szent Pál Marista Általános Iskola megújítására. A bajai Misszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata pedig a bajai Szent László iskola bővítésére 456,8 milliót költhet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány a tiszaburai általános iskolát 393,7 millió forintért fejlesztheti, valamint közel 350,9 millióért teheti rendbe a tiszabői oktatási intézményt.

A Piarista Rend Magyar Tartománya 330,9 millió forintot nyert el a sátoraljaújhelyi piarista kollégium infrastrukturális fejlesztésére. A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága 300,6 millió forintos juttatásban részesült a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium miskolci tagintézmény megújítására.

A Matura Alapítvány a szendrői és a szikszói oktatási intézményeit fejlesztheti összesen mintegy 300 millió forintból.

A Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy „fejlesztések Tiszaroffon a cselekvésközpontú tanulásszervezés érdekében” címen nyert 57 millió forintos pályázati támogatást, a Diana Vadász- és Felnőttképző a csongrádi oktatási intézményének kollégiumát teheti komfortosabbá 189 millió forintból, az Országos Roma Önkormányzat pedig mintegy 300 forintot költhet a tiszapüspöki általános iskola fejlesztésére.

Megosztás