Gruevszki-dosszié

Három évig küzdött a bukás ellen Gruevszki, és Orbán végig segítette – itt az Átlátszó összes cikke a témában

Az Átlátszó évek óta követi Nikola Gruevkszki történetét Macedóniában, aki 2006 és 2016 között volt hazája miniszterelnöke. A Kreml-barát Gruevszkinek egy 2015-ben kezdődött súlyos politikai válság söpörte el a hatalmát, hiába próbálta foggal-körömmel megtartani a miniszterelnöki széket. Politikai szövetségese, Orbán Viktor eközben mindvégig kitartott mellette, és a bukás után sem hagyta magára barátját, hiszen Gruevszki politikai menedékjogot kapott hazánkban. Összegyűjtöttük a Gruevszki-ügyről az elmúlt években az Átlátszón megjelent cikkeket.

Orbán az elmúlt években sem csak erkölcsileg támogatta Gruevszkit. Az Investigative Lab Macedonia és az Átlátszó közös oknyomozásából kiderült: a magyar kormányzati körökhöz közel álló emberek médiacégeket vásároltak Macedóniában, amelyek ezután segítettek a „sorosozós” propaganda terjesztésében.

Cégiratokból kiderült: Schatz Péter, a Szlovéniában is terjeszkedő Ripost társtulajdonosa, és egy másik egykori MTVA-s vezető, Adamik Ágnes az elmúlt évben többségi tulajdonrészt szereztek több mint féltucat macedón sajtótermék kiadóiban. A kormányközeli magyar befektetők által kiszemelt macedón médiatermékek hosszú ideje támogatják a konzervatív VMRO-DPMNE korábbi macedón kormánypártot, és gyakran terjesztenek provokatív tartalmú álhíreket ellenzéki és civil csoportok lejáratására.

Macedóniában is médiavásárlásokba kezdett az orbáni propagandagépezet

Kormánypárti médiacégekhez köthető magyar befektetők jelentek meg a korábbi macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkit támogató macedóniai médiavállalatokban – derült ki macedón oknyomozó újságírók által megszerzett cégiratokból. Schatz Péter, a Szlovéniában is terjeszkedő Ripost társtulajdonosa, és egy másik egykori MTVA-s vezető, Adamik Ágnes az elmúlt évben többségi tulajdonrészt szereztek több mint féltucat macedón sajtótermék kiadóiban.

Illegális lehallgatás, zsarolás, választási csalás

Gruevszki bukásában és a 2015-ös macedón belpolitikai válság kirobbanásában a legfontosabb szerepe annak volt, hogy kiderült: a VMRP-DPMNE kormány közel húszezer állampolgárt hallgatott le illegálisan. Ez pedig úgy derült ki, hogy két macedón hírszerző egyszerűen besokallt, és nyilvánosságra hozta, mi történik.

Az egyikükkel, Gjorgi Lazarevszkivel az OCCRP készített interjút, amely az Átlátszón olvasható magyarul. Lazarevszki 2008 óta tudott a bírósági jóváhagyás nélküli lehallgatásokról. Amikor megtudta, hogy különleges erők razziáztak a kormánnyal szemben kritikus csatornánál, az A1 TV-nél, besokallt. Lazarevszki egyik kollégája, Zvonko Kosztovszki is részt vett az illegális lehallgatásokban, de neki is ellenérzései voltak, ezért ketten együtt kidolgoztak egy tervet. Kosztovszki titokban másolatot készített a problémás felvételekről, Lazarevszki pedig kivitte a titkosított fájlokat az épületből, és egy privát számítógépen feloldotta a titkosításukat.

A két hírszerző gyakran alig hitt a fülének: a felvételek korrupcióról, ügyészek, bírók és a média kormányzati befolyásolásáról, vállalkozások megzsarolásáról, politikai indíttatású letartóztatásokról, és választási csalásról árulkodtak. Sőt, egy gyilkosság eltusolására tett próbálkozásokra is fény derült belőlük. Munkájuknak köszönhetően a macedónok meghallgathatták, ahogy a kormánytagok a felvételeken utasításokat adnak ellenzéki politikusok megverésére, a rezsim ellenlábasainak tulajdonában lévő ingatlanok felgyújtására, valamint elhangzottak halálos fenyegetések és korrupt ügyletek részletei is.

Több százezer lehallgatott telefonbeszélgetést szivárogtatott ki a macedón hírszerző, hogy megdöntse a kormányt

Gjorgi Lazarevszki, a tapasztalt macedón hírszerző számára az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor 2010-ben Macedónia egyik utolsó független televíziójánál razziát tartottak. Lazarevszki éveken át figyelte, ahogyan hazája fokozatosan – ahogy ő látta – diktatúrává változik.

A botrány nyomán 2015 februárjától kezdve tüntetéssorozat kezdődött a macedón fővárosban, Szkopjéban, ami hónapok múltán sem csillapodott – akkor erről az Átlátszó Világtérkép blogja is beszámolt. Egy idő után még nagyobb lett a botrány, amikor olyan felvételek is kiszivárogtak, amelyek választási csalásokra utaltak.

Lehallgatási botrány Macedóniában, Szkopjéban minden nap tüntetnek

Közel kétezer ember vonult az utcára május 5-én Macedóniában, hogy a lehallgatási botrányba keveredett miniszterelnök lemondását követelje. A tüntetések továbbra sem csillapodnak, szinte mindennaposak a demonstrációk Szkopjéban, és időnként erőszakos összecsapásokba torkollanak. Az ellenzék pedig továbbra is szivárogtatja a botrányos felvételeket, melyen az ország vezető politikusainak gyomorforgató beszélgetései hallhatók.

Gruevszki emberei már tavaly megpróbáltak Magyarországra szökni

Az egyre dagadó botrány letartóztatásokhoz, bírósági ítéletekhez és kormányválsághoz vezetett. Érdekes módon már tavaly felmerült, hogy a Gruevszki-rezsim tagjai Magyarországra menekülhetnek, ketten ezzel meg is próbálkoztak – de nem sikerült nekik, feltartóztatták őket, mielőtt felszállhattak volna a Budapestre tartó repülőgépre.

Két volt titkosszolgát, Goran Grujovszkit és Nikola Boskovszkit azzal vádolt a macedón különleges ügyészség, hogy olyan összeesküvés résztvevői voltak, mely során Gruevszki és unokatestvére, a titkosszolgálat akkori vezetője, Saso Mijalkov kérésére illegális megfigyeléseket folytattak. 2017 október 18-án a szaloniki reptéren a görög hatóságok tartóztatták fel Grujovszkit és Boskovszkit, amint épp egy Budapestre tartó WizzAir járatra próbáltak felszállni. A menekülők hamis, Hriszto Atanaszov és Nedzbi Hasszán nevekre kiállított bolgár útleveleket használtak.

Ugyanekkor történt az is, hogy a már vád alatt álló Gruevszki egy Orbán Viktortól kapott meghívólevelet lobogtatva próbálta visszakövetelni útlevelét az ügyészségtől. A magyar miniszterelnök egyébként még ekkor, a „végjátékban” is támogatta barátját. Nem sokkal a két titkosszolga szökési kísérlete előtt ugyanis, 2017 szeptember 28-án Gruevszkit meglátogatta Orbán Viktor a macedóniai Ohridban, a hivatalos közlés szerint „magánszemélyként” és „természetesen” egy magánrepülőgéppel utazva.

Orbán ekkor arra bátorította a VMRO-DPMNE tagjait, hogy maradjanak hűek a pártelnökhöz annak ellenére, hogy hatalma egyre gyengül. A magyar miniszterelnök arra bátorította a párttagokat, hogy álljanak ki Gruevszki mellett „ha esik, ha fúj”.

Magyarországon keresnének menedéket a macedón törvények elől menekülők

A macedón jogállam visszaállítását célzó nagy söprögetésben, mely a populista Nikola Gruevszki (a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Párt vezetőjének VMRO-DPMNE) bukása után kezdődött, a különleges ügyészség (SPO) 19 ügyben emelt vádat kormányzati tisztviselőkkel szemben hatalommal való visszaélés és annak egyéb formái miatt.

Washingtonban „sorosozással” keresett barátokat Gruevszki

Az OCCRP-nek magyarul az Átlátszón megjelent oknyomozó cikkéből kiderült: Macedónia egy amerikai lobbicég segítségével lobbizott Washingtonban és próbálta elhitetni az amerikai fővárosban a törvényhozókkal, hogy a Gruevszki-kormányt megtépázó, 2015-ben indult súlyos belpolitikai válságot igazából Soros György szítja. Kívülről úgy tűnhetett ugyanis, hogy néhány washingtoni kongresszusi képviselő hirtelen nagyon a szívén viseli Gruevszki sorsát és elhiszi, hogy csak a magyar származású milliárdos a bajok oka. Ám kiderült, hogy ez nincs így: a Gruevszki-féle párt, a VMRO-DPMNE emberei járkáltak Washingtonban és ott meséltek a macedón helyzetről olyan politikusoknak, akiket addig egyáltalán nem érdekelt a téma.

Mindezt ráadásul feltehetően az amerikai törvények semmibe vételével tették. Ha ugyanis egy amerikai cég külföldi kormányok vagy cégek megbízásából lobbizik, azt be kell jelentenie és nyilvánosság tennie minden ide kapcsolódó dokumentumot. A Mercury Public Affairs nevű washingtoni lobbicég azonban egy Libertas Foundation nevű alapítványon keresztül dolgozott a Gruevszki-kormánynak, ami szakértők szerint jogellenes, mert segít elrejteni a munka hátterét.

Így rántott be a macedón jobboldal amerikai politikusokat a Soros-ellenes hadjáratába

Korrupció, tömeges illegális lehallgatás és választási csalás vádja miatt vizsgálódnak az egykori macedón kormánypárt, a jobboldali VMRO egyes tagjai ellen hazájukban. A párt azzal vág vissza: csak Soros György próbálja besározni őket.

A Mercury Public Affairs emberei egyébként Budapesten is jártak 2017 nyarán, és felajánlották szolgálataikat a magyar kormánynak is – vagyis azt, hogy segítenek a Soros-ellenes kampányban Európa-szerte. Mint cikkünkből kiderül, a Mercury emberei magával Orbán Viktorral is találkoztak.

A bukás után: irány Magyarország

Gruevszki éveken át küzdött, „sorosozott”, tüntetéseket szervezett és fellebbezett, ám egy pont után nem volt visszaút. Politikailag vége lett, egy bíróság pedig két év börtönre ítélte. Ide azonban nem vonult be, hanem inkább megszökött, majd Magyarországon kért és kapott politikai menedékjogot. Azok számára, akik régóta figyelik Gruevszki politikai küzdelmeit és Orbánnal fenntartott jó kapcsolatát, nem volt meglepő, hogy Budapest segített neki.

Az Átlátszó interaktív térképén végigkövetheti, miként tudott Gruevszki Magyarországra szökni, és itt politikai menekült státuszt kérni. A történetben még mindig sok a kérdés, de a sajtóból egyre világosabb képet kapunk arról, hogy hogyan utaztatta végig a magyar kormány a szökött politikust a balkáni útvonalon: Albániába átszökve, a tiranai magyar nagykövetségen folyamodott menekültstátuszért. Innen pedig magyar diplomaták segítették eljutni egészen Magyarországig, nem is akárhogyan: a magyar diplomáciai képviseletek autóit használva.

Térképre tettük, hogyan szökött Nikola Gruevszki Macedóniából Magyarországra

Interaktív térképen mutatjuk meg, miként tudott a korrupciós ügyeiért két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökni, és itt politikai menekült státuszt kérni. A történetben még mindig sok a kérdés, de a sajtóból egyre világosabb képet kapunk arról, hogy hogyan utaztatta végig a magyar kormány a szökött politikust a balkáni útvonalon.

A PC blogon Rácz András Oroszország-szakértő arról ír: a Gruevszki sorsáról szóló döntés ugyanis a Nyugat és a Kelet közötti választásról is szól. Hiszen macedón-magyar viszonylatban semmi értelme annak, hogy Gruevszkit befogadja Magyarország, nincsen semmiféle olyan külpolitikai cél, amelyet ez szolgálna. Főleg, hogy Gruevszki bukott politikus, aki miatt nem érdemes konfliktust vállalni sem a jelenlegi macedón kormánnyal, sem a nemzetközi szövetségeseinkkel.

„Így tehát egyelőre kérdés marad, hogy pontosan mi lehet-lehetett az Orbán-kormány motivációja az egész üggyel, ha az nem indokolható sem a szövetségi rendszerünk, sem a bilaterális megfontolások alapján. Vajon melyik külföldi partnerénél kívánt ezzel a magyar kormány jó pontokat szerezni?” kérdi a szakértő.

Furcsa időpontban repült a Balkánra az Orbán által is használt magángép

Az Átlátszó szúrta ki azt is, hogy pont a Gruevszki-botrány kellős közepén, november 14-én érdekes útra indult a NER-elit, köztük Orbán Viktor által is használt 17 milliárdos magánrepülő. Csupán egy nappal azután történt mindez, hogy Gruevszki bejelentette, menekültstátuszért folyamodik Magyarországon.

Az OE-LEM lajstromjelű osztrák magángép október 27 és november 14 között Bécsben parkolt.  November 14-én azonban reggel hatkor felszállt Bécsben, fél hét előtt nem sokkal megérkezett Budapestre, majd nyolckor elindult Szerbia fővárosába, Belgrádba, ahol délelőtt fél 9-kor landolt.

Tegnap Belgrádban járt az Orbán által is használt osztrák magánrepülőgép

Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét.

A család is menekülni próbált – sikertelenül

A Gruevszki-rezsim kulcsfontosságú elemei voltak az egykori miniszterelnök bizalmasai, akik hasznot húztak a rendszer működéséből. Ezek egyike Gruevszki unokatestvére, Szaso Mijalkov volt, aki az investigace.cz cseh oknyomozó portál, az Átlátszó testvérlapja szerint Prágában is jelentős vagyont halmozott fel. Ráadásul anélkül, hogy ezt vagyonnyilatkozatában bevallotta volna – pedig a titkosszolgálat vezetőjeként ez kötelessége lett volna.

Felmerült, hogy Mijalkov esetleg Csehországba menekülne a felelősségre vonás elől, ám az ő esetében a macedón hatóságok időben reagáltak: az ügyészség javaslatára a szkopjei legfőbb bíróság elfogatóparancsot adott ki Mijalkov ellen. Szerdán a macedón rendőrség őrizetbe vette Mijalkovot egy szkopjei hotelben.

Mijalkov és több tucat más egykori kormányhivatalnok több száz macedón állampolgár törvénytelen lehallgatásának vádjával kerülhet a bíróság elé. Többek között ő volt az, aki kiadta az utasításokat a törvénytelen lehallgatásokra.

Gruevszki unokatestvére, a macedón titkosszolgálat volt főnöke jelentős vagyont halmozott fel Prágában

Bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással, csalással és kínzással vádolta meg a macedón rendőrség Szaso Mijalkov egykori macedón titkosszolgálati főnököt, aki a Magyarországra menekült Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök unokatestvére. A cseh Investigace.cz oknyomozó oldal újságírói szerint fennált a veszélye, hogy Mijalov Csehországba menekül. A férfinak állandó lakcíme és jelentős vagyona is van a cseh fővárosban.

Az Átlátszó Soros Army pólója nagy sikert aratott Szkopjében

Az Átlátszó szempontjából az egész történet külön érdekessége, hogy a Gruevszki ellen 2015-16-ban tüntető macedónok által viselt „Soros Army” pólót mi találtuk ki 2014-ben, korábbról nem találtuk nyomát hasonló pólóknak. Annak idején először csak az átlátszós stábtagoknak, viccből nyomtattunk ilyen pólókat, de azután olyan sokan kérték tőlünk, hogy a rendelhető Átlátszós póló-kínálatban is elérhetővé tettük. Ugyanez a póló-minta tűnt fel aztán Szkopjében a tüntetőkön.

Macedóniában tavaly ilyenkor festékbombáztak a Soros Army pólós tüntetők

Macedóniában 2016-ban az egész fővárost festékbombázták a tüntetők, mégsem ítéltek el senkit garázdaságért. Viszont az ottani kormány ugyanúgy Soros György számlájára írja a tiltakozásokat, mint a Fidesz.

Megosztás