Egyéb

Azerbajdzsán még mindig jó barát, Szijjártó megállapodásokat írt alá bakui kollégájával

 

Az azeri feketekassza lelepleződése sem tántorította el a magyar kormányt attól, hogy tovább közeledjen a bakui kormányhoz: Szijjártó Péter Bécsben, az EBESZ minisztertanácsi ülésén megállapodásokat írt alá azeri kollégájával.

Szijjártó Péter az MTI tudósítása szerint csütörtökön Bécsben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén sokakkal találkozott: kezet fogott Kurt Volkerrel, a az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottjával, tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, beszélgetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és találkozott Damdín Cogtbatar mongol külügyminiszterrel is.

Ám rajtuk kívül még egy kollégával tárgyalt Bécsben, igaz, ennek a magyar hírügynökség hírei között nem találtuk nyomát: Szijjártó találkozott és megállapodásokat írt alá azerbajdzsáni kollégájával, Elmar Mammadyarovval.

Az azerbajdzsáni AzerNews híre szerint a két külügyminiszter oktatásügyi, valamint szárazföldi szállítási, illetve személyutasokról szóló megállapodásokat írt alá. A cikk szerint 2018 és 2020 között a Munka Program elnevezésű projektben működik majd együtt a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma és az azeri oktatási minisztérium.

A cikk megjegyzi: a két külügyminiszter közölte: elégedettek azzal, ahogyan a két ország közötti együttműködés, illetve politikai párbeszéd fejlődik. Különösen örültek annak, milyen jól fejlődnek a kapcsolatok az oktatásügy terén.

Offshore cégeket használtak kenőpénzek kifizetésére

Azebajdzsán azzal került be a világsajtóba szeptemberben, hogy kiderült: offshore cégeken keresztül feketekasszát működtettek, amelyet világszerte kenőpénzek kifizetésére, illetve többek közt luxuscikkek vásárlására használtak.

Az ügyet feltáró OCCRP magyarországi partnere az Átlátszó volt, és kiderült: az egyik érintett offshore cégtől egy magyarországi számlára is érkeztek utalások, összesen több mint kilenc millió dollár értékben.

Az Átlátszó novemberben feljelentéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint hivatali vesztegetés ügyében.

Európai színtéren Jávor Benedek zöldpárti EP-képviselő– négy további brüsszeli képviselővel közösen – bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz, a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve.

Cikksorozatunk az azeri feketekasszáról:

Jávor Benedek az Európai Unióban, az Átlátszó Magyarországon kezdeményez vizsgálatot az azeri pénzmosoda ügyében

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Terel és titkolózik a kormány a bakui pénzmosoda magyar átutalásainak ügyében

Kivizsgálná az azeri feketekassza ügyét az Európai Parlament

Kőműves Anita

Megosztás