Cikkek

Jávor Benedek az Európai Unióban, az Átlátszó Magyarországon kezdeményez vizsgálatot az azeri pénzmosoda ügyében

 

Az EP képviselő és a tényfeltáró portál összehangoltan lép fel  az azerbajdzsáni pénzmosoda ügyének teljes felderítése érdekében, és azért, hogy  ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.  

Előzmények

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Az Átlátszó az OCCRP nemzetközi újságíró szervezet magyarországi médiapartnereként vett részt az azeri pénzek útjának felderítésében, most pedig feljelentéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint hivatali vesztegetés ügyében.

Az Átlátszó szerint nonszensz, hogy az ügyészség nem vizsgálja az azeri miniszterelnök-helyetteshez, Orbán Viktor tárgyalópartneréhez köthető offshore cég több milliárd forint értékű magyarországi utalásait, mert úgymond „nincs hivatalos tudomása róla”. Ezért feljelentést teszünk a legfőbb ügyészségnél, hogy erre ne hivatkozhassanak.

A feljelentés szövege:

 

 

 

A feljelentéshez az Átlátszó által felkutatott cégiratokat, és a gyanús tranzakciókat igazoló bankszámlakivonatot is csatoltuk.

Jávor Benedek az Európai Bankhatósághoz fordult

Európai színtéren Jávor Benedek zöldpárti EP-képviselő– négy további brüsszeli képviselővel közösen – bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz, a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve.

 

 

A Párbeszéd uniós képviselője szerint elképesztő, hogy Európában, a 21. században lehetséges, hogy egy diktatórikus berendezkedésű Azerbajdzsán Egyesült Királyságban bejegyzett, offshore hátterű álcégek segítségével, egy nagy dán bank észt leányvállalatán keresztülmosva juttat pénzt további EU-s országokba, többek között Magyarországra. Az így „átöblített” pénzt aztán vesztegetésre és befolyás megvásárlására használják fel, a nemzeti hatóságok pedig nem tesznek semmit sem.

Jávor Benedek szerint egyértelmű, hogy ez az európai bankrendszer rendszerszintű problémája, melynek kivizsgálására és hatékony fellépésre van szükség. „Nem engedhetjük meg a rendszerszintű korrupciót az EU-n belül sem, de azt meg pláne nem, hogy ázsiai diktatúrák vesztegetéssel ássák alá az EU és a tagállamok még meglévő demokratikus működését.”

Megosztás