Egyéb

65 százalékos kedvezmény a Szerb utcában a Pintér-közeli ingatlangyűjtögetőnek

Két újabb, ezúttal Szerb utcai belvárosi ingatlanra bukkantunk, amit Pintér Sándor belügyminiszter volt üzletfele vásárolt az akkor Rogán Antal vezette kerülettől. Rack László ezúttal 65 százalékos kedvezményt vehetett igénybe. Az adatok abból a paksamétából valók, amelyeket a rendőrség adott át a Rogán és a kerületi képviselő Juhász Péter (Együtt) közötti személyiségi jogi perben eljáró bíróságnak.

Kristóf tér, Váci utca, Dorottya utca – a jelek szerint Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégtársa, Rack László kedveli Budapest belvárosát. Többször írtunk róla, hogy ezeken a helyszíneken legkevesebb öt ingatlanhoz jutott ő vagy családja cége a botrányokkal terhes kedvezményes önkormányzati kiárusításon.

Kiderült, a lista nem volt teljes: az immár politika- és oligarchatörténeti szempontból is jelentős Szerb utca is kipipálható.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Rack 2006 októberében – alig pár héttel a Rogán Antal jelenlegi miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszternek sikert hozó önkormányzati választások után – két helyrajzi számon nyilvántartott összesen 321 négyzetméteres ingatlant vásárolhatott meg bruttó 40,6 millió forintért, azaz mindössze 127 ezer forintos négyzetméteráron. A 206 és 115 négyzetméteres, a földhivatalban „egyéb helyiségként” nyilvántartott ingatlan 2006. november 21.-én került át Rack nevére, s azóta is az övé.

Főbb cikkeink a belvárosi ingatlanügyekről

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

A jófiúk belvárosa? Stílushangolás és nyomozások az V. kerületben

Az enyim vagy senkié! – belvárosi tetőteret vesz a belügyminiszter volt üzletfele

A tavaly-tavalyelőtt csúcsra pörgött belvárosi ingatlanmutyi-sztoriban említett esetekben rendre 30 százalék volt az úgynevezett bérlői kedvezmény – ami persze, mint akkor kiderült, még a mindössze pár hétig bérlőként szereplőknek is járt, sőt, azoknak a vevőknek is, akiknek az addigi bérlők passzolták tovább az őket illető elővásárlási jogot.

Rack azonban nem kevesebb, mint 65 százalékos kedvezményt kapott a 96,7 milliósra taksált „forgalmi árból” – a kedvezmény mértékét a 33,8 milliós nettó vételár alapján kalkulálták. Hogy pontosan kicsodák, csak gyanítható, hogy eredetileg az önkormányzat. Az adatok ugyanis az V. kerületi ingatlanügyek miatt hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljáró rendőrségnél lévő táblázatból valók.

Az önkormányzati ingatlan-eladások főbb adatait összesítő iratokat a rendőrség nemrégiben küldte meg a bíróságnak – amely a Rogán Antal miniszter-expolgármester által az ingatlanmutyiban aktív leleplező Juhász Péter (Együtt) kerületi képviselő ellen indított perében jár el.

A dokumentum megjegyzés rovatában az engedményt egyébként az egyösszegű vételárfizetéssel, illetve a helyiség saját kialakításával indokolják.

A bérlő amúgy nem Rack volt, hanem a Gastrostarlight Kft., amelynek 2004-től a cég 2011-es felszámolásáig Rack volt az egyetlen tagja. A kft egyszerűsített felszámolással, azaz vagyon nélkül szűnt meg, ellene korábban számos végrehajtás indult, egyebek mellett az adóhatóság kérelmére.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás