A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

habony3

A bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeum végre kiadta az Átlátszónak a sokáig titkolt adatot, hogy hol is tárolta a múzeumból kölcsönzött nagy értékű műkincseket az Andy Vajna-féle TV2 újdonsült gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella cége. A hivatalos tájékoztatás szerint abban az V. kerületi lakásban, ahol gyakran feltűnik Habony Árpád, és amelyet hivatalosan Habony volt anyósa bérel az ötödik kerületi önkormányzattól. Másfél évig pereskedtünk a Szépművészeti Múzeummal a címért.

 

banner2_mozgo_2

 

2014 májusában röppent fel a pletyka, hogy Habony Árpádnak valami köze lehet a Szépművészeti Múzeumból való festménykölcsönzéshez. Közadatigénylésekkel próbáltunk utánajárni a dolognak, de a múzeum adatszolgáltatásában semmilyen erre utaló információt nem találtunk.

Azonban a VS.hu-nak súgott valaki, így ők konkrétan a Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában lévő Brand Lab Kft.-vel kötött szerződést kérték ki a Szépművészetitől, ami ki is adta a VS-nek a megállapodást. Abból az derült ki, hogy

a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek a Szépművészeti Múzeum tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt adott kölcsön képenként havi nettó 15 ezer Ft-ért három hónapra.

Ezekről az 1600-1700-as években készült értékes antik festményekről van szó:

 

festmenylista

 

A VS cikkét követően egy újabb közadatigénylésben kértük ki az érintett festmények jelenlegi, és a kölcsönzés alatti tárolási helyét, ám a múzeum csak azt közölte, hogy a műtárgyak már az ő raktárukban vannak.

Azt viszont a kölcsönvevők magánérdekére hivatkozva nem árulták el, hogy hol voltak a képek kölcsönzés 3 hónapos időtartama alatt. Ezután bepereltük a múzeumot.

Előzmények

Hamarosan kiderül, volt-e köze Habonynak a Szépművészetiből kikölcsönzött festményekhez

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Habony Árpádot érintő pletyka miatt megyünk a bíróságra

Fillérekért lehet műtárgyakat kölcsönözni a Szépművészeti Múzeumból

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Habony Árpád nem a Miniszterelnökség munkatársa, és soha nem is volt az

Jelentősen túlszámlázta szerződés szerinti járandóságát a Marslakók gyártója?

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

Az első tárgyalás elég vicces volt, a Szépművészeti jogi képviselője szürreális magyarázatokkal próbálta indokolni, hogy miért nem adják ki azt az egyértelműen közérdekű adatot, hogy a nemzeti vagyon részét képező, közel 300 millió forint összértékű műkincsek hol a bánatban voltak hónapokig.

Próbálkozott azzal, hogy hiszen már visszakerültek hozzájuk a festmények, és azzal is, hogy a Brand Lab Kft.-nek rossz lenne, ha kiderülne, hogy hol tárolta a cég a képeket, de hiába – a múzeum jogi képviselőjének minden erőfeszítése hiábavaló volt, a bíróság az Átlátszónak adott igazat.

A Szépművészeti Múzeum természetesen fellebbezett az ítélet ellen, majd miután másodfokon is vesztett, a Kúriához fordult. Ha eddig nem lett volna világos, ezzel elég egyértelművé vált, hogy valami sötét dolgot titkolnak, semmiképp nem akarják elárulni hol jártak a képek.

A Kúria végül elutasította a Szépművészeti felülvizsgálati kérelmét, és az általunk kért adat kiadására kötelezte a múzeumot, amely most végre, több mint másfél évvel az első adatigénylésünk után meg is küldte a választ:

“A képek őrzési helye: V. ker. Szerb utca 9. I. em. 1.”

Ez ugye az a híres önkormányzati tulajdonú lakás, amelynek a kapucsengőjén a Marslakók szappanoperát gyártó cég egyik tulajdonosa, Halkó Gabriella neve szerepel, de a szomszédok szerint gyakran felbukkan ott Habony Árpád is.

Halkó és Jáksó képeket kikölcsönző cégében, a Brand Labben 2010-ig Habony Árpád húga, Habony Mária is tag volt. A Marslakókkal a köztévén nagyot bukó cég vezetőjét, Halkót nemrégiben a TV2 gazdasági igazgatójának nevezte ki Andy Vajna.

A Szerb utca 9. alatt található ingatlanról a Magyar Narancs írt először, majd az RTL Klub tette közzé, hogy az I. emelet 1.-es lakást hivatalosan Habony Árpád volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérli az önkormányzattól.

 

 

Az Index arról írt, hogy a szóban forgó lakásban 2009-ben tűz ütött ki a szauna miatt. Juhász Péter (Együtt) szerint a tűz utáni felújítást az V. kerület fizette, ám az önkormányzat szerint Juhász téved, hiszen a biztosítójuk állta a mintegy 50 millió forintos helyreállítási költséget.

Szintén a Szerb utca 9. alatti házban bérelt lakást Rogán Antal utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester, aki az ingatlant 30%-os kedvezménnyel vehette meg. Amikor ebből botrány lett, Szentgyörgyvölgyi azt mondta, visszaadja az ingatlant az önkormányzatnak.

 

szerbu

 

A Szerb utca 9-es számú házat 2007-ben 110 millió forintért újította fel a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat, majd 2013-ban 107 millióból szigeteltették is.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • John Sanders

  Ez így NERmális!

 • ??

  eszem megáll cseszdmeg

  • strasszman

   képtelenség….

 • Tobba Secnir

  oké, de hol a szerződés? milyen feltételekkel adták kölcsön? milyen garanciát vállalt a kölcsönvevő a festmények állagmegóvására?

  • sopánka

   Ki fizette adott időre a biztosítást?

  • nemari

   Az előzményekből kiderül, ott van a cikkek listája.

 • piccola

  tehát ha szeretnék, én is kikölcsönözhetnék pár antik festményt egy nagyobb bulira. vagy csak úgy, egy-két hónapra a nappaliba. pár tízezresből meglenne.

  • nemari

   Igen. Kb. 15000Ft/db/hó+áfa, korábban ennyiért kölcsönöztek. Azt nem tudom, kell-e hozzá protekció, de a törvény szerint ez lehetséges.

   • piccola

    olvastam a korábbi cikket, amiben erről volt szó. a titkolózásból azt gondolom, hogy a múzeum is érzi, hogy ez így nem igazán kóser.

    • nemari

     Szerintem az alapügylet teljesen legális volt, nem kellett volna ennyire beleállni már az elejétől fogva. A törvény lehetővé tette az ügyletet, szerződés volt, fizettek érte. Lehet vitatkozni azon, hogy sok vagy kevés az a díj, de legalább hasznosul a kép, és nem a raktárban áll (feltéve, hogy megfelelően tárolják, de erre azt hiszem, a szerződésben kitértek). Szóval hülyeség volt ez a nagy hallgatás, mert mindenki simlisséget feltételezett.

     • piccola

      A nagyközönség számára tökéletesen mindegy, hogy a múzeumi raktárban áll a kép vagy Habony Árpi, esetleg Jáksó László nappalijában, ugyanis egyikben sem látja. Szóval a közösség számára ez nem hasznos. Egy módon lehetne az, ha normális bérleti díjat kérnének ilyenkor a képekért, ami nem történt meg. Innentől kezdve minimum visszaélésgyanús a helyzet, még ha papíron persze minden törvényes is.

 • Beerhead

  Megteszik, mert megtehetik, elvették az országunkat, mi meg csak nézzük. Néhányan tapsolnak is hozzá. Mit lehetne tenni? Elegem van ebből, de teljesen tehetetlen vagyok.

  • Jovis Tolus

   Nekem lenne egy pár ötletem, hogy mit lehetne tenni….Egyszer fog jönni egy nagy vihar, és elfújja a szemetet..

   • Beerhead

    Ötlete mindenkinek van.

 • Mystes Freestart

  egész egyszerűen nem értem, mi ennek a cikknek a célja. mit akar mondani? valakik kikölcsönöztek képeket. és?

  • piccola

   ha legközelebb kibérelik az operát egy rendezvényre 3 forintért, abban sem lesz semmi fura? azt sem fogod érteni, ugye? ha áron alul bérelnek, vásárolnak ÁLLAMI vagyont, azzal az államot, vagyis bennünket károsítanak meg. ne legyél már ennyire naiv. (mindemellett végtelenül ízléstelen is ez az egész rongyrázás, de ez persze már egyéni ingerküszöb kérdése.)

   • Gabor Schermann

    Azt csak hiszed, hogy téged károsítanak meg. Már régen minden, ami állami, az az övék…

  • Jovis Tolus

   Gondolod akárki kikölcsönözhet képeket fillérekért a Szépmüvészeti Múzeumtól? Természetesen nem. De aki a mostani hatalom közelében van (Kaminsky familia, Habobyék), az ezt is megteheti. Megtetszet nekik, hazavitték….

  • ququtsch

   A nemzeti vagyon részét képező műkincsek nem szoktak magánlakásokba kerülni,mint egy kölcsönzött könyvtári darab.

 • Wágner Attila

  Elmagyarázzam? Kölcsönzöl 3 hónapra festményt, ugyan ebben a méretben mondjuk vásárolsz külföldön több olcsó képet ami megy egyezik korban az eredetivel, a festmény felső rétegét feloldod és újra festve csak komoly vizsgálatokkal állapítható meg hogy ez nem az eredeti 😀 de ne legyen igazam.

 • Vilmos István Koszper

  “Szépművészeti Múzeum természetesen fellebbezett az ítélet ellen.”
  Milyen érdeke fűződik a múzeumnak, hogy ne árulja el, hol voltak a képek? Ha nem fellebbez, hivatkozhat arra, hogy jogerős ítélet kötelezte a múzeumot az adatok kiadására. A magánérdekű fél pedig akár be is avatkozhatott volna a perbe. Miért nem tette? “Beavatkozás” jogi szakkifejezés, csak annyit tesz, hogy akinek érdeke fűződik a perhez, hogy milyen irányban dőljön el, csatlakozhat és kifejtheti érveit.
  Eszerint a múzeum még így is szépen kiszolgálta azt az ügyfelet, akinek kikölcsönözte a képeket?
  A Heti hetesben sikerül Jáksónak őszintén kritizálnia Habonyt?

 • Al-Anon

  Mindenesetre nem ártana szakértővel megvizsgáltatni azokat a képeket.

  • ququtsch

   Tényleg!!! Meg sem fordult a fejemben,de egy ilyen bűnös társaságtól nem is lenne meglepő,ha hamisítványokat adtak volna vissza….

   • Sallai Tibor

    3 hónap nem lenne elegendő egyetlen mű hitelesnek tűnő hamisítására sem. Jobban érdekel a kincsek állapota. Ilyen antik képek mellett jól néz ki, ha valaki szivarozik… mert nyilván nem golyóálló üveg alatt voltak, temperált szobában…

 • Al-Anon

  Lassan ott tartunk, hogy a szent koronát is kibérlik pát ezer forintért egy farsangi mulatsághoz.Eszem megáll, hogy mi megy ebben a k országban.

  • Anonymus_444

   Hát az én eszem is megáll, lassan az Átlátszónak vagy a TASZnak adom az adóm 1%-át inkább mint kutya/macskamenhelyeknek (mint eddig)….

   • Gabor Schermann

    Én a 99%-át is nekik adnám… jobban megérdemlik, mint az adómból támogatott múzeumok/stb jól fizetett jogászai

 • Gyula Tass

  A múzeum ingyen adott olyan gépeket,melyek ezen festményeknek biztosította a szükséges hőmérsékletet ,páratartalmat ibolyántúli fények megszűrését stb.Vagy csak egy hitvány gazember,egy talpnyaló a múzeum igazgatója,akit hűtlen kezelésért 30 év kényszermunkára kell ítélni ???

 • kavarkever

  már a Közlekedési Múzeumot is viszik maguknak és a haveroknak ???

 • kavarkever

  gondolom, ez következik 🙁

 • Anonymus_444

  Ez, hogy a múzeum fellebbez… no comment. Azt hittem hogy a Kúriához valóban kétes esetekben fordulnak a felek, ennek ellenére mostanában mindig itt kötnek ki azon esetek, ahol valaki valamit elsunnyog/sumákol/titkol stb… érdekes. Remélem a Tisztelt Kúria tagjainak tiszta a lelkiismerete és otthon rendes családapa/anyaként tudnak helyt állni, valamint a leszármazottaik nem ezt a mentalitást viszik tovább az életükben…..

  • inkább azt tegyétek közzé, hogy mennyi pénzt kaptok soroséktól

 • amerikai napszemüveg

  Habony mentségére hadd írjam ide feltételezésemet. Nem hiszem, hogy saját kútfőből merítette zseniális ötletét. Biztosan látta, hallotta múzeumi emberektől, hogy bevett szokás bérelni potom pénzen képeket, kiaggatni otthon és villogni a sznob haverok előtt. Ő csak másolhatott egy általános metódust.

  • NorbiT5

   Persze, nem hiszem, hogy megérintené a művészet a Habonyka szívét, hisz akkor arra is ráébredne, hogy mit is művel demokrácia címén. Ahogy a demokráciát sem érti, úgy a művészetet sem.

 • Sandor Luby

  A Baán László igazgató urat szeretném meghallgatni a TV-ben arról, hogy mi a véleménye a Szépművészeti Múzeum kincsei kikölcsönzéséről.

 • NorbiT5

  Jáksó László az, aki a Heti Hetes című műsort vezeti? Itt mindenki korrupt?

 • Kovács Attila

  Bezzeg ha egy ájfon tűnik el még a dns vizsgálat sem drága!