Egyéb

Belvárosi mutyi: nem alaphangon tolta le az ügyész a zsarukat, itt a teljes határozat!

„A bérlet valójában formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja, jelenleg nem kizárhatóan kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehetett” – egyebek mellett ilyen, s hasonló megállapításokat tett március végi határozatában a Fővárosi Főügyészség, amely nyomozásra utasította az eljárást korábban megtagadó Nemzeti Nyomozó Irodát a belvárosi ingatlanmutyi ügyében.

Az ügyészség Juhász Péter (Együtt) helyi önkormányzati képviselő beadványa alapján kezdett munkálkodni, de határozatát már hivatalból (azaz saját kútfőből) hozta, Juhász ugyanis, nem lévén sértettje a vélelmezett belvárosi machinációknak, nem élhetett volna jogorvoslattal az ellen, hogy az NNI nem akart nyomozni.

Az ingatlanmutyi lényege: a 2006-2014-ben Rogán Antal (Fidesz) jelenlegi frakcióvezető által irányított Belváros-Lipótváros 30 százalékos kedvezménnyel nagyüzemben árusította ki az önkormányzati lakásokat, üzlethelyiségeket, nem ritkán a Fideszhez, pártvezetőkhöz, belvárosi, netán kormányzati potentátokhoz kapcsolódó, esetleg alvilági kötődésű vásárlóknak kedvezve – Juhász feljelentése és a mostani ügyészi határozat szerint is gyaníthatóan a jogszabályok megkerülésével (a lakásmutyi csak a botránysorozat hatására állt le a 2014-es önkormányzati választások után).

Fény derült egyebek mellett arra, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Portik Tamás volt élettársa is nyerészkedett (Károly körút 26.), az állami beszállító Századvéghez kötődő üzleti körnek is jutott (Dorottya utca 8.) – ezek az ingatlanok is a most elrendelt nyomozás tárgyai lesznek egyebek mellett.

A határozat teljes szövege itt olvasható:

Korábbi cikkeink a Belvárosról:

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Ennél a nagyságrendű pénznél nincsenek pártszínek – Portik Tamás ingatlanokról, olajos alvilágról, politikai kapcsolatokról

A jófiúk belvárosa? Stílushangolás és nyomozások az V. kerületben

A felettes ügyészség határozata kemény kritikát fogalmaz meg az NNI munkájáról. A fentebb citált mondaton túl olyan megállapítások is olvashatók, hogy például:

  • a nyomozó hatóság még az ingatlanok tulajdoni lapjait sem szerezte be,
  • nem vizsgálta, hogy a vevők fizettek-e egyáltalán, s mi lett az áfával,
  • a jogszerűség megállapítását igazolandó olyan rendeletet mellékelt, amelynek a hivatkozott időpontban még nem volt meg az idézett paragrafusa,
  • az önkormányzat számára értékbecslést végző cégnek (a néhai Szebellédi István érdekeltségének) nincsen ilyen tevékenységi köre, igaz, csak szakértelmet nem igénylő szorzásokat végzett,

Mindezek alapján döntött úgy a főügyészség, hogy

„a tényállás nem lett teljes körűen felderítve (…), s a bűncselekmény gyanúját egyértelműen kizárni nem lehet”.

Mindennek kemény politikai következményei lehetnek az amúgy is mélyrepülésben lévő (egyre népszerűtlenebb, az időközi választásokat rendre elbukó) Fidesz számára, hiszen adott esetben egyik erős embere, Rogán tevékenységét is érintheti a vizsgálat.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás